תביעת חוב, המוכרת בעגה המקצועית גם כהוכחת חוב הינה מסמך המוגש על ידי הנושה בהליכי פשיטת רגל. במסגרת תביעת החוב מפרט הנושה את גובה החוב שלטענתו חב לו החייב, נגדו ניתן צו הכינוס וכן את מקורו של החוב.
בהיבט זה נסמכת תביעת החוב פעמים רבות על תיק ההוצאה לפועל שניהל זוכה נגד החייב, בו מוצגים פרטי החוב ומקורו טרם שההליך עבר לפסי פשיטת רגל – בין ביוזמת החייב ובין ע"י הנושה.
על הנושה חלה חובה להגיש את תביעת החוב על צרופותיה והאסמכתאות הרלוונטיות לכונס הנכסים הרשמי או לנאמן בהליכי פשיטת רגל, תוך פרק הזמן שנקבע לכך בחוק.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
המועד להגשת תביעת חוב
סעיף 71 (ב) לפקודת פשיטת הרגל קובע תקופה בת חצי שנה במסגרתה רשאי הנושה להגיש תביעת חוב וזאת החל ממועד מתן צו הכינוס נגד החייב.
אולם, בפועל לא כל הנושים מגישים תביעות חוב במהלך ששת החודשים שמתיר החוק לצורך כך. נוכח האמור הקנה המחוקק לכונס הרשמי בתפקידו כנאמן על נכסי החייב או לנאמן בהליכי פשיטת רגל, אפשרות להאריך את פרק הזמן הנתון להגשת תביעת חוב, על פי שיקול דעתם.
הארכה כאמור תתאפשר שעה שבעלי התפקידים בהליך פשיטת הרגל מצאו כי הנושה לא יוכל להגיש את התביעה במועד שנקבע באופן מוצדק.
החלטה כאמור, המאריכה את משך הזמן שנקבע בחוק להגשת תביעת חוב, נדרשת להיות מגובה בטעמים מיוחדים שיירשמו, המצדיקים את הארכת מועד ההגשה. טעמים אלה, על פי פרשנות בתי המשפט, הינם נדירים ומיוחדים.
שעה שנושה מאחר בהגשת תביעת חוב ובקשתו להארכת המועד להגשת התביעה נדחית על ידי הכונס הרשמי או הנאמן, נוהגים נושים להפנות בקשתם זו להחלטת בית המשפט.
נסיבות המצדיקות הארכת מועד להגשת תביעת חוב
הפסיקה דנה רבות בטעמים המהווים עילה להארכת פרק הזמן שנקבע בחוק לצורך הגשת תביעת חוב. מתוך שורה ארוכה של פסקי דין שעסקו בנושא ניתן לחלץ את כללי האצבע הבאים:
על נושה המבקש להאריך את מועד הגשת תביעת החוב מוטל נטל הוכחה כפול: האחד, הצבעה על התקיימות טעם מיוחד אשר בעטיו הגיש את תביעת החוב באיחור והשני, קשר סיבתי לפיו אותו טעם מיוחד הביא לכך שלא היתה בידי הנושה אפשרות להגיש את תביעת החוב במועד שנקבע בחוק.
בגדרי טעם מיוחד לא הכירה הפסיקה ברשלנות שסיבתה לדוגמא שיכחת מועד הגשת התביעה על ידי הנושה או בא כוחו, תום ליבו של מי שאחר בהגשה או הטעיה פאסיבית על ידי החייב בעניין מצבו הפיננסי ויכולת הפירעון שלו. לצורך ביסוס טעם מיוחד על הנושה להוכיח חוסר יכולת ממשי להגשת התביעה במועד.
טעם מיוחד שהוכר כמצדיק אישור הארכת מועד הינו הטעיה יזומה ופעילה מצד החייב.
זאת שעה שחייב אשר מתנהלים נגדו הליכי פשיטת רגל מציג מצג שווא כאילו הינו בר פירעון, לדוגמא מנהל מו"מ עם הנושה בעניין החוב, מעלה הצעות פשרה או מציע הסדר חוב ללא הצגת העובדה שהינו מצוי בעיצומם של הליכי פשיטת רגל ומבלי שהנושה יוכל לשער כי נקלע לסטאטוס זה.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891