בעולם המסחר מהווה שיק אחד מאופני התשלום השכיחים והמקובלים ביותר. רבים מאיתנו עושים שימוש פרטי או עסקי, יום יומי בתשלומים מגוונים באמעות שיקים.
נוכח הפשטות, אשר מאפיינת את רישומו ומסירתו של שיק, קיים פתח לציון סכומים בלתי ריאליים על גבי ההמחאה, אשר אין באפשרות מוסר השיק לעמוד בפירעונם.
במשק הישראלי מהווים כיום שיקים ללא כיסוי תופעה רווחת, שמימדיה הולכים ומתרחבים. מדובר בהמחאות, אשר הבנקים אינם מכבדים אותן מחמת היעדר כיסוי נדרש.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
סימנים המעידים על כך שהשיק הינו ללא כיסוי
קיימים מספר סימנים צורניים, המהווים אינדיקציה לכך, שהשיק שנמסר אינו בר פירעון. עמידה עליהם הינה חשובה טרם נטילת השיק מידי בעליו, בפרט שעה שמדובר בשיק בסכום גבוה.
קיראו בהרחבה על: ביצוע שטר
בין הסימנים המרכזיים:
- שיק אשר לא מצוינים על גביו פרטיו האישיים של רושם ההמחאה ובכלל זה שם מלא ומספר תעודת זהות
- שיק, אשר הכתובת המוטבעת על גביו אינה מלאה – לדוגמא, שבמקום העיר ושם הרחוב מצוין רק מספר תיבת דואר
- חוסר התאמה בין מקום מגוריו של מוסר השיק לבין סניף הבנק, אשר בו מתנהל החשבון, ממנו ייפדה השיק – לדוגמא, כאשר מדובר בשני יישובים, המרוחקים זה מזה באופן משמעותי
קיבלת תשלום בשיק? איך תוודא כי השיק תקף תקין וחוקי?
במטרה לבחון תוקפו של שיק, אשר ניתן על ידי אדם פרטי או חברה ומיועד למימוש בהליכי הוצאה לפועל או להכשירו לכך, מומלץ לפעול באופנים הבאים:
- ניתן לערוך בירור טלפוני כדי לאמת, כי פרטי ההתקשרות שנמסרו אכן שייכים לגורם, שרשם את השיק
- התחקות אחר מידת הסולבנטיות – יכולת הפירעון של רושם השיק מול סניף הבנק שלו. את הבירור ניתן לבצע באופן אישי או לדרוש ממוסר השיק במקום ליצור קשר עם סניף הבנק כדי לברר את מצב חשבונו ולאמוד על אפשרות כיסוי השיק
- במידה והגורם מוסר השיק הינו חברה בע"מ ומדובר בהמחאה בסכום גבוה, כדאי לעמוד על קבלת ערבות אישית ממנהלי החברה או מבעלי המניות בה, לצורך הבטחת כיסוי השיק ופירעונו
- וידוא הופעת הגבלת סחירות על השיק – במספר אופנים אפשריים: ציון "למוטב בלבד" או מחיקת המילה ל"פקודת". בהליך ע"א 6909/00 בנק דיסקונט נגד קבוצת יצחקי בע"מ פסק בית המשפט העליון, כי כוחה של הוראת "למוטב בלבד" המודפסת על גבי השיק, גובר על ציון המילה "לפקודת", אשר מצוינת על שיקים באורח שגרתי
- השגת חתימת הערבים על ההמחאה
- הדרך הבטוחה ביותר – הבטחת הסכום באמצעות ערבות בנקאית או פיקדון, בעלת עדיפות על פני שיק או שטר חוב
תקפות שיק חוזר בהוצאה לפועל
ככלל, לא מתאפשרת פתיחה בהליכי הוצאה לפועל אלא לאחר שהשיק הוגש לבנק והוטבעה עליו חותמת שיק מוחזר.
בהיעדר חותמת הבנק קיים צורך בהגשת תביעה אזרחית לבית המשפט – פרוצדורה, אשר מאריכה את משך הטיפול ומייקרת את ההליך.
בנסיבות של סידרת שיקים, אשר חלק מהם חזרו, מומלץ שלא להמתין למועד פירעון כלל ההמחאות אלא לבחון אפשרות הגשת תביעה אזרחית בגין סכומם הכולל של השיקים.
לקריאה נוספת בנושא ליחצו: כמה זמן לוקח לגבות שיק? התיישנות שיקים ע"פ חוק בישראל
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891