שטר חוב מגלם התחייבות חתומה בכתב בין שני צדדים, במסגרתה מתחייב עושה השטר לשלם לאוחז בשטר סכום כסף, המצוין בשטר, ללא תנאי. מועד הפירעון הינו עם דרישת האוחז בשטר או במועד כלשהו בעתיד, אשר סוכם ונקבע מראש בין הצדדים.
אחד היתרונות המרכזיים אותם מציע שטר חוב, הינו יכולת פתיחה מיידית בהליכי הוצאה לפועל, בנסיבות בהן עושה השטר הפך לחדל פירעון או שאינו עומד בתשלום החוב. דרך זו מאפשרת חיסכון במשאבי עלויות וזמן, הכרוכים בניהול הליך משפטי מול הערכאות.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
פנייה להוצאה לפועל לצורך מימוש שטר חוב במקרי שכירות
כנגזרת מהגדרתו הכללית של שטר חוב, המעוגנת בסעיף 84 לפקודת השטרות, קיימים תת סוגים שלו ובהם, שטר חוב בחוזה שכירות. התחייבות זו של השוכר, המכונה גם שטר ביטחון, הינה לשלם לבעל הנכס את הסכום, המופיע בשטר החוב, מיד עם דרישה ראשונה.
שטר החוב מצמיח לבעל הנכס אפשרות לפתיחה מיידית בהליכי הוצאה לפועל נגד השוכר, ללא צורך בהגשת תביעה לבית המשפט.
זכות זו עומדת לימינו של בעל הנכס במידה ובתוך פרק זמן של 20 ימים לא הגיש החייב התנגדות לביצוע השטר בלשכת הוצאה לפועל, שאז יתקיים דיון משפטי.
היתרונות שמציע שטר חוב בהיבט הגבייה באמצעות ההוצאה לפועל
שטר חוב מקנה מעצם טיבו אפשרות לאכיפה מהירה ויעילה של החוב מול מערכת ההוצאה לפועל וללא צורך בניהול הליך איטי וממושך מול הערכאות.
בנוסף, מאפשר שטר חוב להרחיב את מעגל האנשים והגופים, מהם ניתן להיפרע את החוב ומפרט את הגורמים, הערבים לביצוע השטר. קיום הערבים מבטיח שיפור אפשרות גביית החוב במידה והחייב הפך לחדל פירעון.
דגשים בחתימה על שטר חוב
בחתימה על שטר חוב קיימים מספר היבטים, אשר חשוב לתת עליהם את הדעת, בהיבט תקפות וחוקיות השטר. חלקם משליכים על אפשרות הפנייה העתידית לגביית החוב באמצעות ההוצאה לפועל:
הקפדה על כתיבת שטר החוב בדיו כחול ובאותה עט – שאחרת נשללת טענת תום לב של מחזיק השטר ונפגעת יכולת גבייתו.
שמירת שטר החוב המקורי – פנייה להליכי הוצאה לפועל מתאפשרת בהצגת השטר המקורי בלבד. החזקת העתק או צילום של השטר מאיינת את הערך הקנייני של אחיזה בשטר ותצריך פניה להליכים משפטיים, דבר, אשר יעכב את הליכי הגבייה ויפחית את סיכוייהם.
סיוע של עורך דין
מאחר וחלק ניכר משטרות החוב, הנערכים במשק, הינם פגומים, קיים יתרון משמעותי בהסתייעות בשירותיו המשפטיים של עורך דין בעת כתיבת וחתימת שטר חוב.
עורך דין, הבקי בתחום, יוכל להבטיח את הצדדים במעמד עריכת שטר החוב ובעיקר את הספק, מפני התחייבות של הלקוח, אשר אין מאחוריה דבר.
במקרים רבים נופלים בשטרות חוב פגמים, אשר פוסלים אותם ומאיינים את תוקפם. מעורבות עורך דין בהליך הכנת השטר והחתימה עליו תבטיח את תקינותו כמו גם את אפשרות הפנייה להליכי הוצאה לפועל לגביית החוב, במידת הצורך.
פסקי דין בנושא שטרי חוב
בהליך א 109108/01 (בית משפט השלום בתל אביב), הגיש התובע, שעיסוקו בהשגת הלוואות עבור אנשים, שנקלעו לקשיים כלכליים, שני שטרי חוב לביצוע בהוצאה לפועל, בסכום של 12,000 ש"ח.
הנתבעים טענו, כי התובע התחייב להשיג עבורם הלוואה בסך 120,000 ש"ח, ללא ערבים ועל אף היותם חייבים שהוכרזו כמוגבלים באמצעים. סוכם, כי במועד מתן ההלוואה יזכה התובע בעמלה בשיעור 10%.
התובע טען, כי הוא זכאי לקבלת העמלה ולו עבור פעולתו להשגת ההלוואה, אשר לא נלקחה בפועל באשמת הנתבעים. בית המשפט לא השתכנע, כי התובע מסר את ההלוואה לנתבעים.
מאחר והתובע לא זימן את מנהל הבנק, הגורם היחיד שיכול היה להעיד על מתן ההלוואה, נפסק, כי לא פעל באופן, המזכה אותו בפירעון שטרות החוב ולפיכך נדחתה תביעתו.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891