במאמר זה מרוכזות שאלות חשובות בנושא לשכת ההוצאה לפועל והתשובות עליהן.
למה משמשת לשכת ההוצאה לפועל?
ההוצאה לפועל היא זרוע מבצעת שבאמצעותה ניתן לגבות חובות מחייבים שונים בהתאם לפסיקת בתי המשפט והן ממונות גם על מימוש שטרות. לשכות ההוצאה לפועל השונות נמצאות בסמוך לבתי משפט השלום.
כל זוכה בפסק דין יכול לפתוח תיק בהוצאה לפועל באחת הלשכות כדי לנסות ולקבל את כספו בחזרה. עם זאת, לשכת ההוצאה לפועל איננה פועלת באופן עצמאי אלא לאחר פנייה של הזוכה. כדי להסתייע בשירותי ההוצאה לפועל צריך הזוכה לפנות ללשכה, לאתר את החייב ולפועל בהתאם להליכים הקיימים.
מהו המבנה הארגוני של ההוצאה לפועל?
בראש לשכת ההוצאה לפועל עומד ראש הוצאה הפועל. לראש ההוצאה לפועל ישנן סמכויות מנהליות ושיפוטיות, והוא מוציא צווים, מפעיל שיקול דעת מנהלי ומכריע בנושאים שונים.
המוציאים לפועל הם הממונים על ביצוע הצווים, הם אלה המגיעים לביתו של החייב והם אחראיים על פעולות עיקול רכוש ומיטלטלין והעברתם אל מחסני ההוצאה לפועל.
כיצד יש לבצע הגשת בקשה ללשכת ההוצאה לפועל?
לפני שמגישים בקשה להוצאה לפועל, חשוב לברר מהם הסיכויים הקיימים לגביית החוב. את הבקשה ניתן להגיש באמצעות מילוי טפסים מתאימים. לעיתים יש צורך גם בצירוף בקשה נוספת בכתב.
מהי המצאת אזהרה?
המצאת אזהרה היא הצעד הראשון בהליכים השונים נגד החייב. האזהרה נשלחת אל החייב במטרה ליידעו שנפתח נגדו תיק בהוצאה לפועל. כנגד האזהרה יכול החייב לנקוט מספר צעדים: לבקש הבהרה, להתנגד לביצוע הצו או לנסות להגיע להסדר עם הזוכה.
לרוב מנסים רבים מהחייבים להתחמק מתשלום חובותיהם, אינם מגיעים לקחת את ההודעה שנשלחה בדואר רשום או מסרבים לחתום על אישור קבלת הדואר.
במקרים אלה, מודיע פקיד הדואר שהחייב סירב לחתום על האזהרה, והודעתו משמשת כהוכחה לסירוב החייב ומאפשרת נקיטת הליכים נגדו. את האזהרה ניתן להעביר גם באמצעות שליח מסירה הממונה לרוב על ידי עורך דין.
האם זכויותיהם של החייבים מוגנות בהליכי ההוצאה לפועל?
בעבר נהוג היה לנסות ולהגן על החייבים, אך מדיניות זו השתנתה עם השנים. היום נהוג לתת עדיפות לזוכה, הן בשל האינטרס הכספי והן בשל האינטרס הציבורי המחייב לבצע את פסק הדין שניתן. עם זאת, נבחן כל מקרה לגופו ביחס לסיכויי הגבייה ולמצבו של החייב ובהתאם לכך נקבעים ההליכים.
חייב שלא ניתן לאתרו – כיצד יש לפעול?
כאשר החייב איננו מתגורר כבר בכתובת הידועה לזוכה, אין ברירה אלא לנסות ולאתרו. כדי לאתר חייב שאבדו עקבותיו, יש צורך פעמים רבות בפנייה אל חוקר פרטי המתמחה בתחום. בנוסף לאיתור החייב, יכול החוקר לאסוף מידע על רכושו של החייב, נכסיו, כלי רכב או כל מידע חשוב אחר.
האם ניתן לשנות החלטות לאחר אישורן?
בהליך רע"א 4652/08 עירוני נ' בנק איגוד, קבע בית המשפט כי לראש ההוצאה לפועל ישנה סמכות לעיין מחדש בהחלטותיו ולשנותן בהתאם לנסיבות או כאשר נפלה טעות כלשהי.
ראש ההוצאה לפועל הוא ראש של רשות מנהלית והוא רשאי לשוב ולשקול את החלטותיו ואף לשנותן בהתאם לשיקולים ענייניים ולטובת הצדדים המעורבים.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891