עד לא מכבר התבצעו כל הליכי הגבייה והאכיפה במדינת ישראל באמצעות מערכת הוצאה לפועל והמרכז לגביית קנסות, אשר הוקם מכוח חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות, התשנ"ה – 1995.
אולם, מערכות אלה, אשר היוו חלק ממערכת בתי המשפט, פעלו באיטיות ובחוסר יעילות משווע אשר התבטא ביכולת גבייה שעמדה על שמונה אחוזים בלבד בכלל התיקים שהתנהלו.
נוכח האמור הוחלט על ביצוע רפורמה בחוק הוצאה לפועל, התשכ"ז -1967, במסגרת תיקון 29 לחוק.
אחד מעמודי התווך של התיקון היה הפרדת מערכת הוצאה לפועל ממערכת בתי המשפט והקמה של רשות אכיפה וגבייה נפרדת, אשר תשתייך להוצאה לפועל והמרכז לגביית קנסות ותוכפף לאחריות שר המשפטים.
הרציונאל להקמת הרשות היה חלק מתפיסה ארגונית המאפיינת את השוק הפרטי, אשר שמה דגש על מתן שירות מיטבי ללקוח ומכוונת להקלה על הליכי הבירוקרטיה.
לחץ כאן לקריאה בנושא אכיפה וגבייה לאחר התיקון בחוק
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
המבנה הארגוני של רשות האכיפה והגבייה
חוק ההוצאה לפועל במתכונתו הישנה קבע בסעיף 1, כי ליד כל בית משפט שלום תפעל לשכת הוצאה לפועל.
לכן, על אף הרפורמה ונוכח קשיים תקציביים ולוגיסטיים מרבית לשכות הוצאה לפועל מצויות עדיין בסמוך לבתי משפט השלום.
אלא שעל מנת לייעל את עבודת ההוצאה לפועל נערכה גם רה – אורגניזציה פנימית של המערכת.
במסגרת ארגון מחדש של רשות האכיפה והגבייה בוטל תפקיד ראש ההוצאה לפועל ומונו מספר רשמי הוצאה לפועל במקומו.
התיקון החדש מקנה לרשמים סמכות רחבה לליקוט מידע אודות מצבו הכספי של החייב באמצעות פניה לחברות ביטוח, בנקים, חברות אשראי, משרד הרישוי ורשם המקרקעין.
זאת לצד הפעלת אמצעים נוקשים במטרה לדחוק בחייב לשלם את חובו ובהם עיקול כספים ונכסים, עיכוב יציאה מהארץ לתקופה ארוכה משנה, הקפאת כרטיס האשראי, הדרכון ורישיון הנהיגה ועוד.
פרויקטים חדשים של רשות האכיפה והגבייה
הפרויקטים החדשים של רשות האכיפה והגבייה מיועדים בין היתר לשינוי התפיסה הרווחת בציבור לפיה גביית חובות בסכומים נמוכים באמצעות מערכת ההוצאה לפועל אינה כדאית.
מצב דברים זה מוביל חלקים נרחבים מהאוכלוסיה לוותר על גביית החוב במקרים בהם מדובר בסכומי חוב נמוכים יחסית.
במטרה לעודד את הציבור לגבות חובות באמצעות הוצאה לפועל הוקם המסלול המקוצר.
הגבייה במסלול זה מוגבלת אמנם לתיקים מסוימים, אשר סכום החוב בהם נמוך מעשרת אלפים שקלים ומותנית בכך שהחייב לא הוכרז חייב מוגבל באמצעים ולא נפתח עבורו הליך איחוד תיקים, אך מיוחסים לה יתרונות רבים.
במסגרת המסלול המקוצר מערכת הוצאה לפועל פועלת באופן אקטיבי לגביית החוב מהחייב באמצעות עיקול צד ג' וכן עיקול רכב וחוסכת בכך משאבים רבים לזוכה.
לרשות המערכת עומד מאגר מידע רחב, המכיל את הפרטים הרלבנטיים לאימות מצבו הכלכלי של החייב ואיתורו לצורך גבייה מהירה ויעילה של החוב.
הפניה למסלול המקוצר אף חוסכת את תשלום שכר הטרחה עבור עורכי דין המלווים את הליכי ההוצאה לפועל, מלבד בתיקים בהם מתנהלים דיונים.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891