הליכים לסילוק חוב ניתנים לניהול במסגרת מערכת הוצאה לפועל או באמצעות הכרזה על פשיטת רגל.
במקרים מסוימים, בהם החייב או הנושה מעדיפים לפתוח בהליך פשיטת רגל על פני גביית החוב באמצעות הוצאה לפועל, רשות המיסים יכולה להוות אחד הנושים בבקשה.
הליכי הוצאה לפועל נפתחים לבקשת הזוכה בלבד. לעומתם, פקודת פשיטת רגל מאפשרת גם לחייב תושב ישראל, שגילו מעל 18 וסכום חובותיו עולה על הסכום המינימאלי הקבוע בפקודה, לבקש מבית המשפט המחוזי להכריז עליו כעל פושט רגל.
מלבד זאת, גם הנושה יכול לבקש מבית המשפט המחוזי להכריז על החייב כפושט רגל, בהתאם לתנאים הנדרשים לצורך הכרזה על ידי הנושה.
אפשרות זו מעניקה לנושים יתרון בהתמודדות עם החייב, משום שעם ההכרזה מועברים נכסי החייב לנאמן, עובדה המאפשרת לבית המשפט להבטיח, כי האינטרסים של כל הנושים בהליך ימומשו.
יתרון זה אינו מתקיים שעה שהנושים מנהלים נגד החייב הליכי הוצאה לפועל.
רשות המיסים כזוכה לא תנהל הליכי גביית חובות דרך מערכת הוצאה לפועל אלא באמצעות דרכי אכיפה אחרות.
לקבלת ייעוץ משפטי בתחום פשיטת רגל חייג חינם: 1-800-800-891
מהו מעמדה של רשות המיסים באישור בקשה לפשיטת רגל?
שני כללים מהותיים ניצבים במרכזו של אישור בקשה לפשיטת רגל: איסור העדפת נושים וחובת התנהגותו של החייב בתום לב.
חייב אשר מפר את האיסורים הללו מסתכן לא רק בדחיית הבקשה לפשיטת רגל אלא אף בנקיטת סנקציה פלילית נגדו.
מעמדה של רשות המיסים דומה לזה של כל נושה ולפיכך העדפת נושים כלפי רשות המיסים אסורה, אולם במקרה זה יישמר האינטרס של רשות המיסים בסילוק החובות כלפיה.
לחץ כאן לקריאה לגבי נושה מובטח – כחריג לעקרון השוויון בין הנושים
מהם השיקולים שעשויים להשפיע בבחינת תום הלב של החייב?
הפקודה מסמיכה את בית המשפט לדחות בקשה לפשיטת רגל שעה שהוכח, כי יש באפשרות החייב לסלק את החוב והבקשה הוגשה במטרה לנצל את ההליך לרעה או בחוסר תום לב.
לכן, בית המשפט בוחן בכובד ראש את אופן יצירת החובות על ידי החייב כדי לוודא שהחייב לא התנהל ברמאות מול נושיו או סיכן את כספי הנושים בעצימת עיניים.
בהליך פש"ר 597/02 אבו חסאן נ' כונס הנכסים הרשמי נקבע, כי בית המשפט לא יאפשר לחייב להיכנס להליך פשיטת רגל כאשר החובות לא נוצרו בתום לב.
באופן דומה יבחן בית המשפט את חובות החייב כלפי רשויות המס.
בעניין זה, לא די בכך שעבירות מס או מרמה דינן ככל עבירה אחרת אלא שהקורבן במקרה זה הוא הציבור המקפיד על תשלום המיסים כחוק.
מכאן, גם אם יתברר שהחובות נוצרו בעטיין של עבירות מס או מרמה לא יוכל החייב לפתוח בהליכי פשיטת רגל.
חשוב לציין, כי בהליך פש"ר 333/00 סביח נ' כונס הנכסים הרשמי הביע בית המשפט עמדה ברורה לפיה חוב שמקורו בהעלמת מס לא נוצר בתום לב.
לחץ כאן לקריאה בנושא עקרון תום הלב בהליכי הוצאה לפועל
החשיבות בפניה לייעוץ משפטי בתחום פשיטת רגל
פשיטת רגל ודיני מיסים מוכרים כסוגיות מורכבות גם עבור עורכי דין מנוסים.
התייעצות עם עורך דין פשיטת רגל, מומחה ובקי בתחום, הינה מומלצת לחייב אשר נכנס להליכי פשיטת רגל או ניצב בפתחם של הליכים מסוג זה, על מנת שלא יקופחו זכויותיו וכדי שלא יסתכן בנקיטת סנקציה פלילית כנגדו.
לקבלת ייעוץ משפטי בתחום פשיטת רגל חייג חינם: 1-800-800-891