לאחרונה ייצר בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב פסיקה תקדימית, כאשר במסגרת ערעור שהוגש בפניו הפך החלטה של רשם הוצאה לפועל לפיה חובה על איש עסקים להמשיך לשלם בנוסף למזונות גם משכורת לגרושתו.
בכך קיזז למעשה בית המשפט את תשלום המשכורת מהמזונות בתיק ההוצאה לפועל.
דמי מזונות alimony payment הם התחייבות משפטית לתמיכה כספית בבן הזוג הגרוש.
החקיקה המנחה במדינת ישראל בנושאי משפחה היא בהתאם לדת של בני הזוג, ולכן במידה ומדובר ביהודים הדין הקובע הוא ההלכה היהודית אשר מכירה במזונות אישה ובמזונות ילדים.
בדומה, קיימים כללים נפרדים לגבי שני סוגי המזונות האמורים: אישה זכאית לקבל מזונות כל זמן הנישואים בתנאי שלא התקיימו נסיבות לשלילת זכאותה. זכאות זו פוקעת בעת גירושין.
שכר עבודה wage שהאישה מקבלת אינו שולל זכאות למזונות באופן מוחלט, אולם בית המשפט רשאי להפחית מהסכום, משום שבמקרה זה משכורתה של האישה אמורה לספק את צורכי מחייתה. במידה ומדובר במשכורת חלקית, ניתן להגיש תביעה להשלמה תוך קיזוז השכר.
היה והצד השני מסרב לשלם מזונות, רשאי הצד האחר לפתוח תיק הוצאה לפועל לגביית הסכום האמור.
לחצו כאן לקריאה מורחבת בנושאים:
ערעור בזכות על החלטות רשם ההוצאה לפועל
לסיוע בנושאי הוצאה לפועל וגביית חובות, חייגו חינם: 1-800-800-891
הביקורת שנמתחה על החלטת רשם ההוצאה לפועל
בדנן, הגישה הגרושה בקשה להורות לגבר על המשך תשלום מזונות חודשיים כפי שנכתב בהסכם גירושין שנחתם ביניהם בשנת 1988.
בשנת 2005 חדל הגבר לשלם, שכן במהלך תקופת הגירושין הוא שילם לגרושתו גם שכר עבודה מאחר והיתה שכירה באחת החברות שבבעלותו. זאת על אף שההסכם פטר אותו מתשלום המזונות במקביל לתשלום שכר.
לטענת האישה, המשך התשלום יצר למעשה הסכם חדש שמחייב את הגרוש להמשיך לשלם לה מזונות.
באי כוח בן הזוג לשעבר טענו כי הגבר שילם לגרושתו במהלך השנים 1.7 מליון דולר, כאשר 725 אלף דולר מתוכם הם תשלום עודף שאינו ממקור חוזי.
הרשם קיבל את עמדתה של האישה. כבוד השופטת מירה דהן בבית המשפט לענייני משפחה הפכה את ההחלטה וביקרה אותה בחריפות.
אליבא דה השופטת דהן ההחלטה הייתה שגויה. לשיטתה, רשם ההוצאה לפועל אחראי על אכיפת פסק הדין כמו שהוא, מבלי להוסיף או לכחד ממנו פרטים כלשהם וכל קביעה אחרת חורגת מסמכותו.
לדידה, במקרים בהם ביצוע פסק הדין אינו אפשרי או דורש הכרעה בנתונים עובדתיים, חובה על הרשם להאיר את עיניהם של הצדדים בעניין הגשת תביעה לבית המשפט המוסמך.
בהתאם לכך, ביטלה השופטת את החלטת הרשם והשיבה את התיק לביצוע לפי ההסכם שנחתם בין בני הזוג. משמע, חובה על הגבר לשלם לאישה 2,500 דולר לחודש החל משנת 1988 ועד מותה, מהם יקוזזו סכומי המשכורת שלה אשר עומדים על 725,845 דולר. במקביל, חויבה האישה לשלם הוצאות משפט בסך 15,000 שקלים.
נימוקי והשלכות הפסיקה לקיזוז המשכורת מדמי המזונות
במקרה זה הנחו את השופטת בהחלטתה הכללים המכתיבים את אופיו של תפקיד הרשם לפי חוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז – 1967 ופסיקת בית המשפט יצרה למעשה הלכה תקדימית בדיני המשפחה בישראל.
חשיבות קבלת סיוע משפטי
לא אחת נקלעים בני זוג גרושים להליכי הוצאה לפועל בגין חובות שנצברו. במקרים אלה מומלץ להקדים לפנות אל עורך דין הוצאה לפועל, לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני והכוונה להמשך הדרך.
לסיוע בנושאי הוצאה לפועל וגביית חובות, חייגו חינם: 1-800-800-891