הליכי מאסר הם אמצעי עתיק יומין המופעל כנגד חייבים. אולם, השימוש במאסר כאמצעי לגביית חוב מהווה פגיעה בלתי מידתית בזכויות האדם של החייב ולכן הפעלתו זוכה לא פעם לביקורת רבה.
במסגרת תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל תשכ"ז-1967 (להלן: החוק) צומצמה יכולת השימוש בצווי מאסר כאמצעי לגביית חוב לאור הפגיעה החמורה בזכויות האדם.
עד לקבלת תיקון 29, חייב שבמועד שנקבע באזהרה טרם ביקש חקירת יכולת ובמקביל לא עמד בתשלומי החוב שנקבעו באזהרה היה נחשב למי שמשתמט מתשלום חובותיו. באופן הזה ניתן היה להוציא למשתמט צווי מאסר, ללא הגבלה באשר לסכום החוב.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
הפעלת צווי מאסר לאחר תיקון 29 בחוק ההוצאה לפועל
היד הרופפת על ההדק באשר להפעלת צווי מאסר נגד חייבים בטרם הרפורמה הובילה לצמצום בשיקול הדעת המסור לרשם ההוצאה לפועל בהוצאת צווי המאסר.
סעיף 70 (א) לחוק ההוצאה לפועל קובע את התנאים הדרושים להוצאת צו מאסר:
- החייב הובא לפני הרשם על פי צו הבאה או בא לפניו בדרך אחרת
- הרשם שוכנע לאחר שבירר את יכולת החייב כי לחייב יכולת לשלם את החוב והוא אינו משלמו בלא הסבר סביר
- טרם חלפו שישה חודשים מיום שהובא או בא לפני הרשם והוא בירר את יכולתו כאמור
- החוב הפסוק של החייב או חובותיו הפסוקים במצטבר עולים על 2,000 ¤
- הרשם שוכנע כי הליך המאסר מוצדק בנסיבות העניין, בהתחשב בפגיעה בחייב וכי אין הליכים שפגיעתם בחייב פחותה ויש בהם כדי להביא לתשלום החוב
מלבד התנאים האמורים הוטלו מגבלות נוספות על הוצאת צווי מאסר נגד חייבים. יחד עם זאת, צעדים אלו של המחוקק זכו לביקורת רבה.
בין השאר נטען כי הדרישות המובאות בתיקון 29 פוגעות ביעילותו של אמצעי זה. כמו כן נטען כי הסמכות החדשה של רשם ההוצאה לפועל לא לאסור חייבים בתיקי מזונות במידה וניתן להטיל על החייבים מגבלות היא דוגמא מובהקת להחלשת היעילות של מנגנון זה.
קיראו עוד בנושא זה:
פסיקה בנושא צווי מאסר ותחולת תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל
בזק נ' פלוני – החלטה זו עוסקת בעניין תחולת תיקון 29 על צו מאסר שהוצא בטרם התיקון וטרם נחתם. בדנן, צו המאסר הוצא בהתאם להחלטה מתאריך 16.4.09.
כבוד הרשם בורשטיין סוקר בהחלטתו את השינויים העיקריים שחולל תיקון 29 בעניין זה. אליבא דה כבוד הרשם, המחוקק רואה חשיבות רבה להפניית הזוכים להליכי גבייה מידתיים יותר מאשר מאסר חייבים.
בעניין זה, מצוטט כבוד הרשם מתוך פסיקתו הענפה של בית המשפט העליון באשר לאיזון העדין שבין תכליתו של חוק ההוצאה לפועל להוות מנגנון יעיל לגביית חובות ובין הדרישה להגנה על החייבים.
בעניין זה מציין כבוד הרשם כי הלכה היא שתחולתו של תיקון לחוק מתייחסת לזמן עתיד, אולם לא כך הם הדברים כאשר מדובר בעניין פלילי ובהוראת חוק מיטיבה, ולכן תיקון 29 יחול על צו המאסר בדנן.
בעקבות תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל ובלי כל קשר אליו, במידה והוצא נגדך צו מאסר בגלל חובות כספיים וריבוי תיקי הוצאה לפועל, אנו ממליצים לפנות אל עורך דין מנוסה, שיוכל לסייע לך להתמודד מול הבעיה.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891