בישראל קיימות שתי דרכים עיקריות לניהול חובות. האחת היא במסגרת מערכת הוצאה לפועל והשנייה היא הכרזה על פשיטת רגל. תכליתה של כל דרך, הפרוצדורה והחקיקה העומדת מאחוריה שונות לחלוטין. בניגוד להליך הוצאה לפועל שנפתח לבקשת הזוכה, הליך פשיטת רגל יכול להיפתח לבקשת החייב או לבקשת הנושים בהתאם לתנאי הזכאות הקבועים בפקודה. לאחרונה התחבט בית המשפט המחוזי בנצרת בשאלה האם אסיר יכול לנהל הליך פשיטת רגל בין חומות בית הסוהר?
מאסר והליך הוצאה לפועל
השיקולים העומדים בבסיסו של חוק הוצאה לפועל הם האיזון שבין יעילות הגבייה עבור הזוכה לבין שמירה על האינטרסים של החייב. באופן זה, חייב יכול לבקש מאת רשם הוצאה לפועל להכריז עליו כעל חייב מוגבל באמצעים ובמידה ומתנהלים נגדו מספר תיקים, לבקש הליך של איחוד תיקים. מכך נגזר, כי בשום שלב בהליך לא יוכל החייב להיפטר מחובותיו. פקודת פשיטת רגל לעומת זאת, מכירה בכך שישנם מי שלא יוכלו לעמוד בפירעון חובותיהם ולכן יש לחלק את נכסיהם בצורה מסודרת ולאפשר למי שאכן אינו מסוגל להסדיר את חובותיו, לפתוח דף חדש. לחץ כאן לקריאה בנושא: עיקרון המידתיות בהליכי הוצאה לפועל
מאסר ופשיטת רגל
ככלל, מאסר אינו פוגע בהמשך קיומם של הליכי הוצאה לפועל. בדומה לכל חייב אחר, עומדת לאסיר הזכות לטעון כי הוא מוגבל באמצעים ובמקרה שמנוהלים נגדו כמה תיקים, לבקש ליצור תיק איחוד. ואמנם, עד עתה לא נדרש בית המשפט לזכותו של אסיר לנהל הליך פשיטת רגל. בפסק הדין שהתקבל לאחרונה, נידונה פרשה בה נפתחו נגד המבקש תשעה תיקים בהוצאה לפועל על סך כולל של 750 אלף שקלים. בשל ריבוי התיקים ביקש החייב לנהל הליך של פשיטת רגל במקום הליך הוצאה לפועל. כונס הנכסים הרשמי התנגד בבית המשפט לבקשת ההכרזה של המבקש על פשיטת רגל, בשל המאסר.
זקוק לסיוע משפטי בתחום הוצאה לפועל? חייג חינם: 1-800-800-891
גרסת כונס הנכסים והחלטת בית המשפט
לדידו של הכונס, ניהול המהלך מבין הסורגים יפגע בקיום תקין של ההליכים ולכן יש לדחות את הבקשה עד לסיום המאסר. לגרסתו, הכנסתו של החייב לא תאפשר לו למלא אחר צו התשלומים שייקבע, לא יתאפשר לאסיר להופיע לדיונים באופן סדיר וכן ימנע ממנו להיחקר על ידי נציגי הכונס הרשמי. האסיר טען מנגד, שדחיית הבקשה בשל מעמדו הנוכחי עומדת בניגוד לזכויותיו, משום שהיא מונעת ממנו לחסל את חובותיו ובכך להסדיר את שיקומו. עוד טען, כי הכנסתו מהעבודה במפעל הנעליים בכלא והסיוע ממשפחתו יאפשרו לו לעמוד בהסדר התשלומים שייקבע. לחץ כאן לקריאה בנושא: ערב לא מוגן
פסיקת בית המשפט
בית המשפט קיבל באופן עקרוני את טענותיו של האסיר ופסק, כי שלילת הזכות לניהול הליך פשיטת רגל על ידי אסיר כמוה כמניעת זכות הגישה לערכאות. הערכאה המשפטית סברה, כי אין בעובדת המאסר כדי למנוע מהאסיר לפתוח פרק חדש, נקי מחובות העבר ולהשאירו להתמודד מול מערכת ההוצאה לפועל. נפסק, כי זכות זו עשויה להישלל אך במקרים בהם נסיבות המאסר לא יאפשרו ניהול סדיר של ההליך. נוכח מורכבותו הרבה של הליך פשיטת רגל, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורך דין מומחה בתחום זה.
זקוק לסיוע משפטי בתחום הוצאה לפועל? חייג חינם: 1-800-800-891