זוגות אשר אינם מצליחים להסכים על פירוק התא המשפחתי עלולים למצוא עצמם מנהלים הליכי גירושין כאובים.
במסגרת זו, הם עשויים להתמודד לראשונה בחייהם עם מערכת הוצאה לפועל ועם איום פשיטת רגל שאינו בהכרח ממשי אלא מנוצל כדי להשפיע על סוגיות עקרוניות כמו חיוב מזונות alimony וחלוקת רכוש property division, אשר עומדים במרכז ההליכים המשפטיים.
יחד עם זאת, חובה להדגיש כי בתי המשפט אינם רואים בעין יפה חייבים אשר מנסים להשתמש לרעה בהגנות המוקנות במסגרת פקודת פשיטת הרגל, התש"ם – 1980 ויכול שיחליטו להפנותם להמשך ההליכים בהוצאה לפועל.
לחצו כאן לקריאה מורחבת בנושאים:
חובות בני זוג בהליכי הוצאה לפועל או פשיטת רגל
חוב הוצאה לפועל – כינוס נכסים ופירוק שיתוף בדירת מגורים
לסיוע בתחומי הוצאה לפועל ופשיטת רגל, חייגו חינם: 1-800-800-891
התנאים להכרזה על פשיטת רגל
הכרזה על פשיטת רגל יכולים לבקש הנושים או החייב עצמו, אשר נדרש להיות תושב ישראל, בן 18 ומעלה בעל חובות בסכום הגבוה מזה שנקבע בפקודה.
עילת הבקשה להכרזה היא אחד ממעשי פשיטת הרגל הקבועים בסעיף 5 לפקודה: העברה במרמה, עיקול ומכירה של נכס בבעלות החייב על ידי ההוצאה לפועל, בריחה מנושים, בקשה מטעם החייב להכריז עליו כפושט רגל, אי ציות להתראה על פשיטת רגל והפסקת תשלום חוב על ידי החייב.
כיצד למנוע הברחת נכסים בנסיבות אלה?
תכלית סעיף 96 לפקודה היא למנוע הברחת נכסים. הרכוש מוברח כדי שלא ייכלל במצבת הרכוש המוקנה לנאמן ומחולק על ידו לנושים. לכן, רואים העברות רכוש מסוימות, גם כאלה שבוצעו בין קרובי משפחה, כחסרות תוקף חוקי ובטלות כלפי הנאמן.
לפי סעיף 96 (א) אם אדם ביצע הענקת נכסים ופשט רגל וטרם חלפו שנתיים ממועד ההענקה, אזי העברת הנכס לא תחול כלפי הנאמן.
סעיף 96 (ב) קובע שאם אדם העניק נכסים ופשט רגל שנתיים לאחר מכן אך לפני שחלפו עשר שנים ממועד ההענקה היא לא תהיה תקפה כלפי הנאמן, אם לא הוכיח התובע שבזמן ההענקה היה באפשרות החייב להחזיר את החוב גם בהעדרו של הנכס.
בסעיף 96(ג) נקבע כי הענקה לפי סעיף זה היא כל העברה מלבד כזו שנעשתה לטובת בעל שעבוד או קונה בתמורה ובתום לב, לבנו, לאשתו או לטובתם של נכס שהגיע לו בזכות אשתו לאחר הנישואין, לפני הנישואין או אחריהם.
איום בפשיטת רגל וחיוב במזונות
סעיף זה על כל חלקיו לא מאפשר אמנם למנוע התחמקות של החייב מתשלום מזונות באמצעות איום בפשיטת רגל, אך בנסיבות מסוימות ניתן יהיה לכפות את תשלום המזונות על הורי החייב, גם באמצעות מערכת ההוצאה לפועל.
כך, סעיף 128 לפקודה מעניק קדימות כלשהי לזכאים למזונות על פני נושים אחרים של החייב. בדומה, לפי הפסיקה יצירת חוב במזונות עשויה להוות בפני עצמה מעשה פשיטת רגל.
חשיבות קבלת סיוע משפטי בהתמודדות עם איום פשיטת רגל בהליכי גירושין
פשיטת רגל והליכי גירושין הם תחומי משפט נפרדים, והתמודדות יעילה עמם מצריכה הבנה מעמיקה בכל אחד מהתחומים.
פנייה אל עורך דין פשיטת רגל תסייע לעומדים בפני הליך גירושין להתמודד באופן המיטבי עם איומים על הכרזת פשיטת רגל לאורך ההליך.
לסיוע בתחומי הוצאה לפועל ופשיטת רגל, חייגו חינם: 1-800-800-891