פסק דין הצהרתי נועד על מנת להצהיר על קיומה של זכות ובמקרה זה זכות הבעלות. פסק דין הצהרתי יכול להינתן הן לגבי מקרקעין והן לגבי מיטלטלין.
סעד הצהרתי יינתן כאשר בית המשפט ייווכח בקיומם של שניים: ראשית, על בית המשפט להיווכח שאכן יש בידי התובע את הזכות שעליה הוא מבקש מבית המשפט להצהיר.
בנוסף על בית המשפט להשתכנע שאכן ראוי לשריין את הזכות באמצעותו של פסק דין. סעד הצהרתי הוא סעד שמקורו בדיני היושר ולכן חובה על התובע להוכיח שהוא בא בשערי ההיכל בתום לב, ניקיון כפיים וללא שיהוי.
אחת הנסיבות בהן יפנו בבקשה לבית המשפט למתן סעד הצהרתי היא כאשר יש שאלה באשר לבעלות חייב על המיטלטלין. מקורות הסמכות למתן סעד הצהרתי על ידי בית המשפט הם: סעיף 75 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב] התשמ"ד-1984 ו-תקנה 14 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד-1984.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
האם סעד הצהרתי על בעלות במיטלטלין יכול למנוע עיקול?
אחד ההליכים שיכול לבקש הזוכה בהליכי הוצאה לפועל הוא עיקול מיטלטלין לצורך גביית החוב מהחייב, יחד עם זאת לעיתים מתעוררת שאלה ביחס לבעלות על המיטלטלין האמורים.
סעיף 28 (א) לחוק ההוצאה לפעול התשכ"ז-1967(להלן: החוק) קובע שכאשר מתעורר ספק ביחס לבעלות החייב על מיטלטלין יש חובה על רשם ההוצאה לפועל לקיים בירור באשר לבעלות זו.
בעניין זה קיימת חזקה שניתנת לסתירה לפיה אם המיטלטלין עוקלו במקום מגוריו של החייב אזי מדובר במיטלטלין שמצויים בבעלותו. לעניין זה די להוכיח כי המקום שבו עוקלו המיטלטלין הוא כתובת המגורים הרשומה של החייב במשרד הפנים.
בהמשך קובע סעיף 28 (ב) כי אם לא הוכחה בעלות החייב על המיטלטלין חובה על רשם ההוצאה לפועל לבטל את העיקול.
סעיף 28 (ג) קובע כי למי שרואה את עצמו כנפגע מהחלטת הרשם שמורה הזכות לפנות לרשם ההוצאה לפועל כדי שיעכב את ביצוע החלטת העיקול על מנת שהנפגע יוכל לפנות לבית המשפט בכדי שזה יכריע באמצעות סעד הצהרתי בסוגיית הבעלות.
(ראו לדוגמא: בר"ע 3322/08 גולוביחין נ' בנק דיסקונט בע"מ).
סעיף 28 (ד) קובע שאין בכוחו של פסק דין שניתן בסוגיית הבעלות כדי לבטל מכירה של מיטלטלין בהוצאה לפועל וכן כדי לפגוע בזכויות של הקונה שרכש את המיטלטלין בתום לב.
באופן זה, אם הוגשה בקשה לעיכוב ביצוע העיקול על מנת לפנות לבית המשפט שייתן סעד הצהרתי, הכרזה בדבר הבעלות על המיטלטלין אכן יכולה למנוע את העיקול במידה ובית המשפט השתכנע כי החייב איננו הבעלים של הנכס.
קיראו בהרחבה על: עיקול מטלטלין
מה יכול לעשות צד ג' שמיטלטלין בבעלותו עוקלו?
זהו למעשה המקרה הקלאסי שבו יפנה צד ג לפי סעיף 28 (ג) לעיל לרשם ההוצאה לפועל למטרת עיכוב ביצוע של הליכי העיקול עד למתן סעד הצהרתי בדבר הבעלות על המיטלטלין. את הבקשה יש להגיש לבית המשפט המוסמך כאשר במקרים מסוימים רשם ההוצאה לפועל עשוי גם לדרוש ערובה.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891