כיצד יתבצע עיקול מטלטלין בהליך הוצאה לפועל?
נושא עיקול המטלטלין בהליך ההוצאה לפועל, רלוונטי לשלב שלאחר הגשת פסק דין לביצוע ע"י הזוכה ובחלוף 20 יום מיום המצאת האזהרה לחייב. במועד זה רשאי הזוכה – בהתאם להוראות חוק ההוצאה לפועל תשכ"ז – 1967- לנקוט בהליכים נגד רכושו של החייב, לשם הבטחת ביצועו של פסק הדין.
הליכים אלה כוללים הטלת עיקול על נכסי המטלטלין ו/או נכסי המקרקעין של החייב, בין אם הם מצויים ברשותו ובין אם מוחזקים ע"י צד שלישי. בנוסף על כך, רשאי הזוכה לבקש מינוי כונס נכסים על נכס של החייב וביצוע בעין של פסק הדין.
למידע נוסף וסיוע על ידי עורכי דין, לחץ כאן: סיוע משפטי
בהתאם להגדרת הפסיקה, עיקול הוא פעולה משפטית המופנית כנגד בעליו של נכס או המחזיק בו, במטרה להגביל את השימוש בנכס והיכולת לסחור בו. הגבלה זו, תכליתה מתן אפשרות לזוכה להיפרע מן החייב בגין החוב האמור. בהיותו פעולה משפטית, תלוי עיקול המטלטלין באישור ראש ההוצאה לפועל וכרוך בקבלתו של צו עיקול מפורט.
מהם מטלטלין?
ראשית נבהיר, כי מטלטלין כהגדרתם בחוק, הינם כל נכס שאינו מקרקעין לרבות נכסים לא מוחשיים כגון זכויות קניין רוחני. יוצא מכך, שזוכה המבקש להטיל, בין היתר, עיקול על זכויות לסימן מסחרי או פטנט, רשאי לעשות כן.
מהם הנכסים הניתנים לעיקול?
תקנות ההוצאה לפועל מונות רשימה של נכסים אותם לא ניתן לעקל, על אף היותם בגדר "מטלטלין", זאת בכפוף לסייגים בחוק. כך לדוגמא, לא ניתן לעקל צרכיי אוכל למחיית החייב ובני משפחתו, כלי בית שהם צרכים חיוניים, תשמישי קדושה, כלים המשמשים את החייב לפרנסתו, חיות מחמד ועוד.
מנגד, ניתן לבקש עיקול על נכסים שהעברתם טעונה רישום כגון – ציוד הנדסי וכלי רכב, על זכויות קנייניות וזכויות "מעורבות" (קנייניות ואישיות) ועל זכויות עתידיות. יובהר, כי באם הנכסים הצפויים לעיקול נושאים רבית או פירות אחרים, יחול העיקול גם על פירות הנכס.
עיקול ומכירה
כפי שהבהרנו מעלה, יש לקבל צו עיקול נכסים מראש ההוצאה לפועל, בין אם על נכס מסוים ובין אם על כלל נכסיו של החייב. בצו יסמיך ראש ההוצאה לפועל את המוציא לפועל, לבצע את העיקול כמפורט. בהמשך לכך, רשאי המוציא לפועל, בכפוף לסייגם בחוק, להיכנס אל חציריו של החייב בהם נמצאים המטלטלין ולעקלם. יודגש, כי בהתקיים התנאים המנויים בחוק, רשאי המוציא לפועל להיכנס לחצרי צד ג' המחזיק בנכסיי החייב.
לאחר עיקול המטלטלין, רשאי המוציא לפועל להותיר את המעוקלים במקום או לחלופין להעבירם למקום אחר, או למנות עליהם נאמן והכל כמפורט בתקנות.
בתום 14 ימים לפחות מהזמן בו עוקלו המטלטלין ובתנאי שהחייב לא שילם את חובו, תפתח ועדת המכירות בהליכי מכירתם. פעם שנמכרו מעוקלים בכמות המספיקה לתשלום החוב, תיפסק המכירה ויתרת המעוקלים תושב לחייב.
למען הסר ספק נדגיש, כי תקנות ההוצאה לפועל כוללות דרכי ערעור והשגה על עצם הטלת העיקול ומכירת המטלטלין כמו גם, הוראות נוספות המטיבות עם החייב או הזוכה. כיוון שכך, ראוי להתייעץ עם עורך דין הוצאה לפועל המצוי בהליכי העיקול והמכירה לשם מיצוי הזכויות כאמור.