חוב בר תביעה
חוב בר תביעה הינו חוב אשר כלול בהליכי פשיטת הרגל, כאשר אחת ממטרות ניהול ההליכים היא לפרוע חוב זה לנושה בעל החוב. באופן כללי מדובר בחוב שנוצר לפני מתן צו הכינוס או בחוב מסוג מזונות ויש לשלמם לאחר מועד צו הכינוס או בתביעת נזיקין בלתי קצובה.
נושה של חוב מובטח
נושים מובטחים הינם ברוב המקרים מלווים/תאגידים פיננסיים אשר תמורת מתן כספים/אשראי לחייב משעבדים (רושמים משכנתא/משכון על) נכסים של החייב כגון נכס מקרקעין ו/או רכבים בבעלות החייב וכו'.
נושה אשר מעוניין לשעבד נכס של החייב צריך לרשום את השעבוד במרשם המתאים: רשם המשכונות ו/או רשם המקרקעין. בנוסף, רשויות המס נחשבים במקרים מסוימים בעלי עדיפות על נושים רגילים של החייב ויקבלו עדיפות בעת חלוקת הדיבידנד מקופת הכינוס לנושים השונים.
חלופות העומדות בפני נושה מובטח
נושה מובטח יכול לבחור שלא להשתתף בהליכי פשיטת הרגל ולפעול בהליכים משפטיים למימוש השעבוד בעצמו ולבדו. בית המשפט הדן בפשיטת הרגל מפקח על ההליך הנפרד כדי לוודא שההליכים כשרים ואין בהם הברחת נכסים ו/או העדפת נושים אסורה. ניתן לאחר מימוש השעבוד להגיש תביעת חוב ככל ונותרה יתרת חוב לכיסוי של החייב לנושה המובטח.
לחלופין, רשאי נושה מובטח להצטרף להליכי הרגל ולהגיש תביעת חוב. במקרה כזה, כונס הנכסים או הנאמן על נכסי החייב רשאי לפעול למימוש נכסים הממושכנים/משועבדים והנושה המובטח יקבל עדיפות על פני יתר הנושים הרגילים בעת חלוקת הכספים המתקבלים ממכירת הנכס.
תביעת חוב של נושה מובטח תאומת בתצהיר ויפורט בה מהו הנכס הממושכן, וכן על הנושה המובטח לשום את הנכס כדי לקבוע מהו הסכום אשר בדין קדימה והמובטח לנושה.
מתי יטה נושה מובטח לפעול בעצמו למימוש הנכס ומתי יצטרף להליך פשיטת הרגל
התשובה כמובן משתנית מנושה לנושה, ולעיתים הדבר תלוי בבא כוחו של הזוכה אשר בוחר בהליך הנוח לו באופן אישי או אשר משרת את האינטרסים של מקבל ההחלטה.
- האם הנושה מיוצג? נושה מובטח אשר אינו מיוצג יעדיף לעיתים כי המנהל המיוחד/הנאמן בפשיטת הרגל יעשה בעבורו את עבודת המימוש והנושה יקבל בבוא העת את כספו / חלק מכספו מבלי להתאמץ כלל ומבלי לנקוט כל פעולה.
- הפעלת לחץ על החייב – אנו מכירים מקרים רבים בהם חייב צובר פיגורים בתשלום המשכנתא החודשית. הבנק לרוב חפץ ביצירת לחץ על החייב להסדרת הפיגורים עצמם מבלי למכור את הנכס. במקרה כזה הבנק לרוב יעדיף לנהל בעצמו את הליכי הכינוס כדי שיוכל לשלוט על ההליכים ביתר קלות ולסגור את תיק המימוש ככל שיסולקו הפיגורים.
- שכ"ט כונס נכסים – כידוע הליך מימוש מקנה לכונס הנכסים שכר טרחה עפ"י התקנות בעניין. עורך הדין של הנושה המובטח יכול ויהיה מעוניין לקבל את שכ"ט בגין מימוש הנכס ובמקרה דנן יעתור למימוש הנכס בעצמו מבלי להיזקק להליכי פשיטת הרגל.
- פיקוח על המכירה – בהליכי פשיטת הרגל קיים פיקוח מוגבר מצד המנהל המיוחד, כונס הנכסים הרשמי, ובית המשפט על ההליך כולו בכלל ועל הליך מכירת נכסים של החייב בפרט. הפיקוח יתייחס לאופן יצירת החוב ולתמורה המוצעת ובחינה ובדיקה האם אין בהליך משום פעילות שאינה כשרה או פעולה אשר מבוצעת בחוסר תום לב.