המונח משכון מוגדר בסעיף 1 לחוק המשכון התשכ"ז-1967. לפי ההגדרה: "משכון הינו שיעבוד של נכס כערובה לחיוב והוא מזכה את הנושה להיפרע מהמשכון אם לא סולק החוב".
סוג של משכון שכולנו כמעט מכירים הוא משכנתא. משכנתא היא למעשה משכון על מקרקעין שמטרתו לשעבד את נכס המקרקעין כערובה להבטחת חוב ההלוואה.
חשוב לציין כי בהתאם לחוק, כוחו של המשכון תקף כלפי כל צד שלישי רק אם המשכון נרשם ברשם המשכונות.
המקרים בהם ניתן לממש משכון באמצעות הליכי הוצאה לפועל
חוק המשכון קובע את המקרים למימוש משכון דרך הליכי הוצאה לפועל. חשוב להדגיש גם כי תפקידו של רשם ההוצאה לפועל במימוש משכון הוא תפקיד שונה מאשר בגבייה של חוב רגיל.
כאשר מדובר במימוש משכון אין לרשם ההוצאה לפועל סמכות לקבוע מסמרות בעניין תקפותו של המשכון האמור.
יש לך שאלות בנושא מימוש משכון בהוצל"פ? חייג חינם: 1-800-800-891
בסעיף 17 לחוק המשכון נקבע שהמימוש של משכון יעשה בהתאם לצו של בית משפט. אולם בשני המקרים הבאים ניתן לבצע את מימוש המשכון גם לפי צו של רשם ההוצאה לפועל:
- רישום המשכון אצל רשם המשכונות או אצל רשם החברות אם מדובר בנכסים של חברה
- ניירות ערך ונכסים ניידים שהופקדו ומושכנו בידי הנושה או שומר מטעם הנושה שהוא אינו חייב
כיצד מתבצע מימוש המשכון בהליכי הוצאה לפועל?
במקרה הרגיל, סעיף 18 לחוק המשכון קובע ש "מימוש המשכון יעשה בדרך בה מממשים נכס מעוקל". אולם, רשם ההוצאה לפועל יכול להורות על דרך מימוש אחרת שנראית לו צודקת ויעילה יותר בנסיבות העניין.
חשוב לציין שמימוש משכון לא יכול להיעשות דרך המסלול המקוצר שנוצר בעת האחרונה במסגרת הרפורמה בהליכי ההוצאה לפועל לגביית חובות בסכומים הנמוכים מעשרת אלפים שקלים.
על מנת לפתוח תיק למימוש משכון הזוכה נדרש להגיש את טופס 805 העוסק במימוש משכון, את שטר המשכון או העתק מאושר של שטר זה, כל זאת בליווי תצהיר שמאמת את העובדות ובמקרה שהזוכה מיוצג על ידי עורך דין גם את ייפוי הכוח של עורך הדין.
ההגנות העומדות לרשות החייב בהליכי מימוש משכון
אחת מטענות ההגנה העיקריות העומדות לחייבים לפי חוק ההוצאה לפועל היא טענת פרעתי. החייב בטענת פרעתי טוען למעשה כי הוא לא חייב לנושה דבר משום שהוא פרע את חובו.
בעקרון, חשוב לשים לב למועד גיבוש הטענה כך שהטענה התגבשה לאחר רישומו של המשכון ברשם המשכונות, שהרי לרשם ההוצאה לפועל אין סמכות לדון בתקפות המשכון וטענות בעניין זה יש להעלות במסגרת בית המשפט המוסמך.
סוג אחר של הגנה הוא לבקש למעשה מרשם ההוצאה לפועל לעכב את ההליכים למימוש המשכון בדרך של מכירת הנכס על ידי החייב ולא על ידי ההוצאה לפועל.
יש לך שאלות בנושא מימוש משכון בהוצל"פ? חייג חינם: 1-800-800-891