חייב מוגבל באמצעים היינו מצב משפטי המוכרז כלפי חייב פלוני בידי ראש ההוצאה לפועל. אדם רשאי לבקש להיות מוכרז כחייב מוגבל באמצעים מקום שבו הוא אינו יכול לפרוע את חובותיו תוך הזמן המקסימאלי הקבוע לכך בחוק(בין שנתיים לארבע שנים).
במאמר זה נבחן את האופן שבו על חייב מוגבל באמצעים לפעול בכדי להיות מוגבל באמצעים ונבדוק מהם ההשלכות והמגבלות החלות על אדם שהוכרז כאמור.
כיצד ומדוע מוכרז אדם כ"כחייב מוגבל באמצעים"?
סעיף 69(ג) לחוק ההוצאה לפועל קובע כי חייב, שאינו יכול לשלם את החוב הפסוק כנגדו בשיעורים שנקבעו בידי ראש ההוצאה לפועל, רשאי להגיש בקשה לפריסת חובותיו באופן שעולה על תקופת הפריסה המרבית הקבועה בחוק (בקשה למתן צו תשלומים).
הגשת בקשה כאמור תעשה בצירוף הטפסים כדלקמן:
- תעשה בצירוף מסמך המפרט את מצב נכסיו, התחייבותו וזכויותיו של החייב.
- תכלול כתב ויתור על סודיות לשם בדיקה יסודית של ההוצאה לפועל בנכסי החייב.
לאחר הגשת הבקשה, ראש ההוצאה לפועל רשאי להכריז על החייב כמוגבל באמצעים ובכך לאפשר לו פריסת חוב נוחה יותר כלפי הנושים והקלות בדרישות הסף לאיחוד תיקים.
האם קיימות מגבלות על אדם שמבקש להיות מוכרז כמוגבל באמצעים?
כן, לפי סעיף 69(ד) לחוק ההוצאה לפועל רשאי ראש ההוצאה לפועל להטיל את המגבלות הבאות על חייב מוגבל באמצעים :
- צו עיכוב יציאה מהארץ – הדבר נועד לאפשר למערכת ההוצאה לפועל לבחון את מהמינות הצהרות החייב, ולא לאפשר לו "להעלם" לחו"ל לפני פירעון החובות.
- הגבלת כרטיסי אשראי / כספומטים – הגבלת היכולת של החייב לעשות שימוש באשראי מטרתה לא לאפשר לו למשוך כספים ולהעלימם מפני נושיו.
- הגבלת חשבון הבנק של החייב וקביעתו כלקוח מוגבל מיוחד – הגבלה זו, דומה להגבלה המוטלת על אדם שכתב המחאות ללא כיסוי. במסגרת ההגבלה האמורה לא יתאפשר לחייב לפתוח חשבון בנק, לרשום המחאות על חשבון הבנק הקיים וכן בנוסף יוטלו מגבלות דומות על חשבונות בנק שבהם החייב מיופה כוח או שותף.
- מגבלות בתאגידים – הגבלה נוספת שמוטלת על החייב היא אי אפשרות לייסד תאגיד, או להיות בעל עניין או נושא משרה בתאגיד. מטרתו של סעיף זה היא למנוע את ניצול המסך התאגידי בידי החייב להברחת נכסים שבאחזקתו מפני נושיו.
רישום חייבים מוגבלים באמצעים
לאחר שהוכרז חייב כמוגבל באמצעים יירשמו פרטיו במרשם חייבים מוגבלים באמצעים שמתנהל בלשכות ההוצאה לפועל. מרשם זה פתוח לעיונו של הציבור הרחב ומטרתו בין היתר להזהיר את אלו שמעוניינים לעשות עסקים עם חייבים מוגבלים באמצעים.
יש לציין כי עם פירעון החובות או ביטול הכרזתו של חייב פלוני כמוגבל באמצעים שמו ופרטיו יימחקו ממרשם המוגבלים באמצעים.
מהי הענישה שתוטל על חייב שהפר את המגבלות הללו?
חייב שהפר את המגבלות לעיל, עלול לעמוד אל מול סנקציה פלילית חריפה. למשל, חייב מוגבל באמצעים שהפר את האיסור על ייסוד תאגיד עלול לעמוד בפני עונש מאסר של עד 3 שנים לאור סעיף 81ג לחוק ההוצאה לפועל. הפרת המגבלות האחרות עלולות להביא עד לכדי שנת מאסר בפועל.
הגבלות על חייב מוגבל באמצעים
חייב מוגבל באמצעים הוא סטאטוס המאפשר לחייב לפרוע חובותיו לאורך זמן ארוך מבלי להיות מוכרז כפושט רגל, במקום בו נקלעתם לחובות, יש להתייעץ עם עו"ד מתחום ההוצאה לפועל לשם הגעה לפתרון היעיל והנכון ביותר במצבכם שיחסוך לכם כספים מרביים.
לקבלת סיוע בנושאי הוצאה לפועל ללא כל התחייבות, לחץ: יעוץ משפטי
או חייג: 1-800-800-891