במסגרת הליכי הוצאה לפועל מסורה בידי הזוכה אפשרות להפעיל שורה ארוכה של סנקציות נגד החייב. על צעדים אלה נמנית גם בקשה להוצאת צו למאסר החייב.
במסגרת ניהול הליכי הוצאה לפועל מקובל לזמן את החייב לחקירת יכולת לצורך בחינת מצבו הכלכלי ועמידה על אפשרותו לפרוע את החוב.
בתום החקירה ולאחר התרשמות מיכולתו הפיננסית של החייב נקבע עבורו צו תשלומים חודשי בו הוא נדרש לעמוד. סכום הכסף שמשלם החייב מדי חודש מחולק בין הנושים, בהתאם לסדר הקדימות הקיים ביניהם בפירעון.
קיראו בהרחבה על: נושה מובטח ושוויון בין נושים
הטעם המרכזי אשר מהווה תשתית להגשת בקשה להוצאת צו מאסר נגד החייב הינו אי עמידת החייב בצו התשלומים. שעה שהחייב מפר את הנחיות רשם ההוצאה לפועל ואינו פועל להסדרת חובו במסגרת הצו שנקבע עבורו קיימת בידי הזוכה עילה להגיש נגדו בקשה לצו מאסר.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
מהותו של מאסר חייבים בהוצאה לפועל
מאסר חייבים הינו אקט המופעל כלפי החייב לתשלום החוב. החלטת החייב למלא אחר צו התשלומים שנקבע עבורו בתום חקירת היכולת וחזרתו מסירובו לתשלום החוב, בכל שלב, יובילו לסיום המאסר.
מידת הפעלת הסנקציה של מאסר חייבים בהליכי הוצאה לפועל
מאסר בהליכי הוצאה לפועל אינו מופעל בכל הנסיבות וכלפי כל החייבים.
מאחר ומדובר בסנקציה שאינה עונשית אלא כזו המופעלת לצורך כפייה לתשלום החוב הרי שאין טעם לנקוט בה לגבי חייב אשר נבצר ממנו לשלם את החוב מטעמי חוסר יכולת פיננסית.
צעד זה ינקט אם כן כלפי חייבים אשר ממצאי חקירת היכולת שנערכה להם לימדו כי הינם ברי פירעון ויש באפשרותם לעמוד בתשלום החוב.
בנוסף, מאחר ומאסר מהווה סנקציה בעלת השלכות קשות על חירותו של החייב, מתבצעת הפעלתו באורח מידתי ובאופן ההולם את ערכי חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
קיראו בהרחבה על: חדלות פירעון
המועד להפעלת הסנקציה של מאסר חייבים
תנאי בסיסי לנקיטה במאסר חייבים הינו כי חלף חודש ממועד מסירת האזהרה לחייב כשבמהלך פרק הזמן האמור לא פעל החייב להסדרת החוב ובכלל זה: לא שילם את חובו, לא הגיש בקשה למתן צו תשלומים או לחלופין הגיש בקשה מבלי שצירף אליה את המסמכים הנדרשים וכן במידה והחייב לא עמד בהוראות צו התשלומים אשר נקבע עבורו, שעה שראש ההוצאה לפועל התרשם כי יש ביכולתו הכלכלית לפרוע את החוב.
בהתקיים אחד התרחישים האלה קמה בידי הזוכה עילת פניה לראש ההוצאה לפועל בבקשה לזמן את החייב לבירור.
במסגרת הבירור יתחקה ראש ההוצל"פ אחר הטעמים בגינם לא פעל החייב לתשלום חובו, הסיבות בשלהן לא הגיש בקשה למתן צו תשלומים או מדוע הפר את הוראות הצו שהוצא לו.
אופן הגשת בקשה למאסר חייבים
זוכה אשר מגיש בקשה למאסר חייבים נדרש לשלם את האגרה שנקבעה לעניין זה בקופת ההוצאה לפועל. גובה האגרה מצטרף לסכום החוב הכללי שעל החייב לפרוע.
קיראו בהרחבה על: אגרות בהוצאה לפועל
אופן ביצוע המאסר בפועל
שעה שנראה כי החייב משתמט מתשלום החוב כשיש ביכולתו הפיננסית לפרוע אותו וכן בנסיבות של אי עמידה בצו תשלומים רשאי ראש ההוצאה לפעול להוציא צו מאסר גם מבלי שהחייב התייצב לבירור בפניו.
בנסיבות אי התייצבות של החייב לחקירת יכולת או לבירור נתונה בידי ראש ההוצל"פ סמכות להוצאת צו הבאה נגד החייב, המנחה את המשטרה להביאו בפני ראש ההוצל"פ.
משכו של מאסר חייבים בהוצל"פ
משך הזמן המירבי למאסר שסיבתו הינה חוב סטנדרטי, להבדיל מחוב מזונות לגביו חלים דינים מיוחדים, הינה שבוע ימים עבור כל תשלום שהחייב לא עמד בו. תקרת המאסר הינה חודש ימים ברציפות.
בחלוף שתי יממות מתחילת המאסר מובא החייב בפני ראש לשכת ההוצאה לפועל לצורך מתן אפשרות להימלך בדעתו ולהחליט להסדיר את החוב.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891