הספירה לאחור:
בשעה בה רבים ברחבי העולם ספרו לאחור את הדקות והשניות שנותרו עד לפתיחתן הרשמית של חגיגות הסילבסטר, השנה האזרחית החדשה, עסקו בערוץ 10 בחישוב מצמית לב של קיצו לאחור. הערוץ המסחרי, שנראה כמי שמתנודד כעלה נידף ברוח בין ייאוש לתקווה, קיבל לבסוף, לאחר הד תקשורתי לא מבוטל והפגנה קורעת לב של עובדיו העומדים בפני שוקת שבורה, חבל הצלה מן היועץ המשפטי לממשלה, עורך הדין יהודה ויינשטיין.
אותו יועץ קבע, כי בדומה להחלטה על מינוי מפכ"ל חדש במשטרה, גם החלטה סופית על גורלו של הערוץ, תידחה במספר חודשים, עד לאחר הבחירות לכנסת, הרכבת ממשלה חדשה ומינוי שר תקשורת.
לכן, אישר ויינשטיין לערוץ להמשיך ולפעול למשך חצי שנה נוספת בתנאי רישיון. מה שאפשר קבלת החלטה כזאת, היא העובדה שהערוץ הצליח לגייס את הכסף הנדרש עבור החוב לרשות השנייה, העומד על 36 מיליון שקלים.
עובדי הערוץ, שנתבשרו על הארכה לפעילותו מפי וועד העובדים, נשמו לרווחה, ואולם לכולם ברור כי הקץ נדחה בחצי שנה בלבד ומאבקם רחוק מסיומו. אם לא יצליח הערוץ לגייס את הכסף הנחוץ ולהתחייב לתכנית ארוכת טווח, ימצא עצמו בקרוב באותה נקודת שבר. המשבר הרגולטורי באשר לעתידו של ערוץ 10, נגזר ממצבו של שוק הטלוויזיה המסחרית, אשר הפסיד בעשור האחרון 2 מיליארד שקל, וסובל ממצב משברי תמידי כשוק רב תחלואים.
התסבוכת הפיננסית
כמה ימים קודם להודעתו של היועץ ויינשטיין, כשסופו של ערוץ 10 נראה לרבים כקרוב לוודאי, נשענו רואי השחורות על ההנחה כי בנק לאומי לא יעניק אשראי לערוץ 10. לדידם, נראו הסיכויים שערוץ 10 יקבל הלוואה מבנק לאומי כדי לכסות את חוב דמי הזיכיון שלו בגובה 36 מיליון שקל כקלושים למדי, וזאת מכיוון שהבנק לא ירצה להגדיל את החשיפה לערוץ מעבר לקיים. בנק לאומי כבר העמיד ערבות של כ-43 מיליון שקל לערוץ 10 שאותה איימה הרשות השנייה לחלט אם הערוץ לא ישלם את חובו.
זאת ועוד, הערוץ נעדר יכולות להעמיד בטוחות לקבלת הלוואה נוספת, ולכן בבנק נטו שלא להיענות לבקשת האשראי שלו. חילוט הערבויות עלול להביא לקריסה פיננסית של הערוץ כאשר נושים נוספים שלו יבקשו פירעון מיידי של חובותיו אליהם. בערוץ, לעומת זאת, רווחה הדעה כי אם יצליחו לשלם את החוב לרשות השנייה, יקבלו רישיון להמשך הפעלתו.
זאת אף שברשות השנייה הבהירו כי תשלום החוב הוא רק תנאי אחד לקבלת רישיון, והערוץ חייב להכניס משקיע שיעניק לו איתנות פיננסית לאורך זמן. בימים אלו ממש, עם שוך הסערה התורנית סביב שאלת המשך שרידותו של ערוץ 10, צצות ועולות שמועות בדבר משקיע פוטנציאלי חדש שמעוניין להסיר את הכפפות, לקפוץ אל לועו של הבור ולחתום על חוזה השקעה בערוץ המקרטע. בערוץ שומרים על חשאיות רבה באשר לזהותו, ואולם ההערכות הן כי מצבו הכלכלי של הערוץ והמאזן התקציבי שלו מאפשר לו פעילות עד לסוף השנה הנוכחית בלבד.
לשאלה בדבר החשש מפני חילוט ערבויות הערוץ העומדים על 40 מיליון שקלים עקב איחור בתשלומי דמי הזיכיון, נראה כי אין בשלב זה חשש כי הרשות השנייה תחלט את הערבויות. לפני חודשיים דחתה הרשות השנייה את בקשת ערוץ 10 לקבלת רישיון שידורים שיאפשר לו אופק פעילות של 15 שנה, זאת כיוון שלא מחזיק בו אף בעל מניות שמעניק לו גב הכלכלי. כזכור, בסוף 2013 זנח רון לאודר את אחזקותיו והעביר את חלקן ליוסי מימן ואת חלקן לאחזקת נאמנות.
ערוץ 10: סיפור על תפוח אדמה לוהט ונושים שנכווים
בעוד שתפוח האדמה הלוהט ששמו ערוץ 10 מוסיף להתגלגל במדרון, קיימת הסכנה כי מקריסתו ייפגעו, בצד אזרחי ישראל ועובדי הערוץ, גם, ובעיקר, נושיו, השומעים את חרחורי ופרפורי הגסיסה שלו, ונאלצים לשוב ולהתמודד עם החובות וההפסדים הכרוניים מהם סובל הערוץ במשך שנים. כדי שערוץ 10 יוכל לקבל רישיון הוא חייב להוכיח איתנות פיננסית.
מכיוון שלערוץ אין כיסים עמוקים דיו, אנשי הערוץ מציירים תמונת מצב כאילו הערוץ יציב פיננסית בכוחות עצמו. בדיווחים של הערוץ למשקיעים פוטנציאליים נטען כי הערוץ עומד על רגליים כלכליות יציבות, וזאת תודות לתוכנית קיצוצים מסיבית שכללה פיטורי עובדים וחיתוך רמות השכר, לצד הפחתה דרמתית בעלויות ההפקות והורדת תכניות יקרות מהאוויר. במקביל, הערוץ צבר כמה הצלחות במסך שהגדילו את הכנסותיו, כמו גם עלייה עקבית ברייטינג של מהדורת חדשות 10.
ואולם למעשה, כדי שערוץ 10 יוכל לקבל את הרישיון המיוחל יש צורך בלוליינות משפטית של ממש. היועצת המשפטית של הרשות, הילה שמיר, תהיה זו שתצטרך לתת את החותמת המשפטית למהלכים מורכבים ושנויים במחלוקת של דחיית חובות, וספק אם תאפשר זאת. ההפרה הבוטה ביותר של הערוץ היא חוב עתק שנצבר עבור דמי זיכיון לרשות השנייה. למעשה, החוב הזה כבר היה אמור להוביל לשלילת זיכיון מידית של ערוץ 10 או לפחות לחילוט הערבויות, בהתאם לנוסח החוק שגובש בהסכם שהתקבל ב–2012. ואולם, הרשות לא מעוניינת לפעול בנושא ולשלול הזיכיון.
לצד חוב דמי הזיכיון, לערוץ 10 חובות נוספים של עשרות מיליוני שקלים עבור השקעה בקולנוע ובתוכן של סוגה עילית. אם לא היה די באווירת המשבר הכללי בערוץ, פעולה משפטית ראשונה ננקטה מצד נושים של הערוץ, בקשת פירוק שהגישו בתאריך ה 13.07.2014 שתי חברות צרפתיות העוסקות במכירת זכויות שידור לאירועי ספורט. זו פעולה שיכולה להכריע בטווח הזמן הלא רחוק מדי את גורל ערוץ 10. אם חובות למדינה ולמסגרת הרגולטורית ניתן להביא לפריסה, מחיקה או להגמשת החבויות של הערוץ, הרי שאת חובותיו לנושים הרגילים (הלא מבוטחים), לספקים ולעובדים קשה יהיה למתן באמצעים אלו.
הבקשה הוגשה בשל חוב נטען של מעל למיליון שקל, שנוצר כבר ב-2011 ולא שולם עד עתה על ידי הערוץ. סביר להניח שהליכי החקיקה שיבקש הערוץ לקדם בכנסת יושפעו גם הם מהאפשרות שיוכרז כחדל פירעון באופן רשמי ויועבר לניהולו של נאמן או מפרק, במסגרת בקשת הפירוק הנוכחית או בקשה להסדר נושים שאולי תוגש בהמשך הדרך. סיכוייו של הסדר כזה תלויים, בין השאר, גם ביכולתו להמשיך לשדר בזיכיון או ברישיון ולכן שני התהליכים שלובים זה בזה.