בדיקה של דוחות של כונס הנכסים הרשמי ושל האפוטרופוס הכללי מגלה זינוק במספר הבקשות שהוגשו בין השנים 1995 ל-2010 לפשיטת רגל. כך הוגשו בשנת 2010 7,757 בקשות לעומת 5,000 בשנת 2009, 2000 בשנת 2004 ו-281 בלבד בשנת 1995.
בדומה גם דוח של רשות האכיפה והגבייה לשנת 2010 מצביע על כך שבכל שנה נוספים בין 80 ל-90 אלף איש למעגל החייבים, מהם 20% הם אנשים שלא נפתח נגדם קודם תיק הוצאה לפועל.
נתון מעניין אחר הוא שהדוח מראה שמספר האנשים שהוגדרו כחייבים מוגבלים באמצעים עלה מ-5,708 בשנת 1999 ל-15,478 בשנת 2010. חייב מוגבל באמצעים הוא מי שהוברר במהלך חקירת היכולת על ידי רשם ההוצאה לפועל שלא יוכל לעמוד בהחזר החוב.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
יחד עם זאת, בניגוד להליכי פשיטת רגל שיכולים להיפתח לבקשת הנושים או החייב, תיק הוצאה לפועל נפתח נגד מי שאין בהכרח ברצונו לסלק את החוב.
יש לך שאלות? פנה/י אל: עורך דין המתמחה בפשיטות רגל
מהן הסיבות הכלכליות לכמות פשיטות הרגל בישראל?
מומחים מתחום מנהל העסקים חושבים שהמהלכים הכלכליים המקומיים והעולמיים השפיעו במידה רבה על הנתונים.
לדידם, רמת המינוף הגבוהה שנגרמה בעקבות ההקלות במתן הלוואה על ידי הבנקים והירידה בביטחון התעסוקתי תרמו לעלייה המשמעותית ברמה המקומית.
במקביל סוברים גורמים אלו כי גם למשבר הכלכלי העולמי הייתה השפעה ניכרת.
בקשה לפשיטת רגל (bankruptcy petition) תוגש על ידי החייב או הנושים כאשר הלה הופך לחדל פירעון. כך, בתקופות מיתון עולה בדרך כלל מספר הבקשות המוגשות על ידי אנשים פרטיים לפשיטת רגל משום הירידה ביכולת הכלכלית שלהם, כפי שהתרחש בשנים האחרונות במדינות כמו ארה"ב לדוגמא.
קיראו בהרחבה בנושא: חדלות פרעון
מהן הסיבות המשפטיות לתופעה?
מומחים משפטיים מספקים נקודות מבט אחרות לבחינת הנתונים האמורים הקשורות לשינויים בתחומי פשיטת הרגל וההוצאה לפועל הרלבנטיים למערכת המשפט.
לדעתם הנתונים מושפעים מהפנמה איטית של השינוי שהתרחש בשנת 1996 בהקלות למתן המסמך הפוטר את החייב ומאפשר לו לשקם את מצבו הכלכלי – צו הפטר. הפנמה זו מתבטאת בעליה במספר הבקשות המוגשות מדי שנה.
מלבד זאת, גם הפחתת האגרה לפשיטת רגל ותגבור הסיוע המשפטי למי שידם אינה משגת גרמו גם כן לפנייתם של יותר חייבים להליכים אלו.
גורם נוסף לעליה זו לדעת המשפטנים הוא תיקון בחוק ההוצאה לפועל תשכ"ז-1967 שהתקבל בשנת 2009. תיקון זה שינה את המדיניות במערכת ההוצאה לפועל והרשמים מפנים כעת יותר חייבים שלדעתם אינם יכולים לעמוד בהחזר החוב להליכי פשיטת הרגל.
חשוב להתייעץ עם עורך דין מומחה!
הליכי הוצאה לפועל ופשיטת רגל הם אינם עניין של מה בכך אלא עלולים להשפיע במידה רבה על חיי החייב ובני משפחתו. באופן זה כדאי לשקול היטב את הבחירה בין המשך ההליכים בהוצאה לפועל או בקשה להכרזה על פשיטת רגל.
פנייה אל עורך דין המתמחה בהליכי פשיטת רגל ובנושא הוצאה לפועל יכולה לסייע לחייבים למצוא את הדרך הנוחה והמהירה ביותר לסילוק החוב.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891