הנחיות להגשת בקשות בלשכת ההוצאה לפועל
הוצאה לפועל היא מערכת בירוקרטית מורכבת ועל כן יש חשיבות עליונה לדרך הגשת הבקשה. חשיבות זו מאופיינת בדרך הגשת הבקשה ובצירוף המסמכים ההכרחיים לכל בקשה המופנית כלפי ההוצאה לפועל.
הגשת בקשה בהוצאה לפועל כיצד?
ראשית כל בקשה חייבת להיות מופנית בכתב ולהיחתם על ידי המבקש או בא כוחו אולם ניתן להעלות בקשה בעל פה, במסגרת דיון אל מול ראש ההוצאה לפועל. הבקשה תועלה מול לשכת ההוצאה לפועל האמונה על ביצוע פסק הדין או מימוש החוב, ואם נתבקשה בקשה בדואר לא תיחשב כבקשה עד שנתקבלה למעשה.
בנוסף הבקשה תפרט את תיק ההוצאה לפועל את שמותיהם, מעניהם, ומספרי הזהות הן של החייב והן של הנושה. בקשה שאינה כוללת את כל הפרטים האמורים הללו לא תתקבל על ידי ההוצאה לפועל ולא תועבר לבחינת ראש ההוצאה לפועל.
לכל בקשה יש לצרף תמצית בן 4 שורות של מהות הבקשה בכדי שתוקלד במערכת המיכון, ולבקשתו יצרף החייב גם צילום של תעודת הזהות שלו ואין לו כזו יצורף צילום של תעודה מזהה אחרת אולם אין צורך לצרף צילום כאמור אם העתק כזה כבר צורף לבקשה קודמת שהוגשה באותו התיק.
כמו כן יש להגיש את הבקשה במספר ההעתקים כאשר העתק אחד נועד לטובת ההוצאה לפועל וההעתק שני לטובת הנושה.
חובות הזוכה (הנושה) בדיווח להוצאה לפועל
על הזוכה לדווח ללשכת ההוצאה לפועל הרלוונטית על כל סכום שהגיע מידי החייב אליו שלא על ידי ההוצאה לפועל וראש ההוצאה לפועל אף רשאי לדרוש מאותו הזוכה מידע על כל התקבולים הללו על מנת שיקלטו הם במערכת הממוכנת.
אם הזוכה נמנע מלעשות כן רשאי החייב לפנות לראש ההוצאה לפועל ולבקש ממנו להשהות את ההליכים בתיק הנדון וזאת כל עוד הזוכה לא מסר את המידע אשר נדרש ממנו למסור כאמור.
הגשת בקשות בעת שביתה או פגרת בית המשפט
תקנה 7(א) לתקנות בית המשפט מחייבת הגשת הבקשה גם כאשר בית המשפט נמצא בפגרה או בשביתה, בכגון דא יש להגיש את הבקשה בדואר רשום, ומי שאיננו פועל בדרך זו ומגיש את בקשתו לאחר שנסתיימה השביתה בקשתו תידחה מכיוון שהוגשה באיחור(כבוד השופטת דורנר ברע"א 1399/98 כוכבי נ' מדורים הפקות).
דיון בבקשות ושמיעת טענות הצדדים לאחר הגשת בקשה
ראש ההוצאה לפועל רשאי להזמין כל צד או כל אדם הנוגע בדבר לדיון בבקשה שהוגשה לו ולשמוע טענותיהם ההזמנה יכולה להיעשות לפני מתן ההחלטה או אף לאחר מכן ביוזמתו של ראש ההוצאה לפועל או אחד הצדדים.
ביטול או שינוי החלטה שניתנה
בצד הסמכות לשמוע את הצדדים, רשאי ראש ההוצאה לפועל על פי בקשה שהוגשה לו לבטל או לשנות החלטה גם כאשר הצד שנפגע טען בפניו בכתב או בעל פה אך גם כאשר לא טען כאמור. אולם אם הצד הנפגע טען בעל פה או בכתב, הערעור יתבצע אך ורק מול בית המשפט המוסמך ולא מול ראש ההוצאה לפועל.
לסיכום ולפני הגשת בקשה בלשכת ההוצאה לפועל
הגשת בקשות היא אמנם פרוצדורה בירוקרטית אך יש לה חשיבות עליונה לצורך הטיפול בתיקך. לכן כדאי מאד להיעזר בשירותיו של עורך דין בהליכי הוצאת הפועל ככלל, ובעת הגשת בקשות בפרט. עורך דין שעוסק בתחום יוכל להנחות אותך ולבצע כהלכה כל הליך ובקשה בלשכת ההוצל"פ.