התא המשפחתי, כהגדרתו בדברי החקיקה השונים, מתנהל בדרך כלל כיחידה כלכלית אחת. בהתאמה, צוברים בני הזוג במהלך חייהם המשותפים חובות וזכויות מסוגים שונים. כך למשל, רוכשים בני הזוג נכסים, יוצרים התחייבויות בגין נכסים אלה ונושאים במשותף בנטל הכלכלי הכרוך בקיום חיי משפחה. לעניין זה עולה השאלה מהו הדין כאשר אחד מבני הזוג מוכרז כפושט רגל או נתון להליכי הוצאה לפועל?
פשיטת רגל והוצאה לפועל
הליך פשיטת רגל, מתייחס לסיטואציה בה חייב אינו מסוגל לפרוע את חובותיו לנושיו. במקרה זה ובהתקיים התנאים הנקובים בחוק, יענה ביהמ"ש לבקשתו של החייב, יכריז כי הוא פושט רגל וימנה נאמן על נכסיו. ההכרזה על החייב כפושט רגל, מונעת מנושיו הפעלת אמצעים לשם גביית החוב שלא דרך הנאמן. מנגד, הליך ההוצאה לפועל, מאפשר לנושים לפעול באופן חוקי לשם גביית החוב ובכפוף לאישורו של ראש ההוצאה לפועל – לרבות עיקולים או צווי מאסר בהוצל"פ.
ניתן לפנות אלינו בכל שאלה בנושא התמודדות עם חובות של בני זוג,
ליצירת קשר ללא כל התחייבות מצידכם, לחצו כאן: יעוץ משפטי
בשני המקרים – אם בפעילות הנאמן במסגרת הליך פשיטת רגל ואם באמצעי גבייה המשמשים את גורמי ההוצאה לפועל – פועלים הנושים לשם מימוש נכסיו של החייב, לצורך פירעון חובותיו כלפיהם.
האם במקרים אלה רשאים הנושים לדרוש מימוש נכסיי בן זוגו של החייב לשם פירעון החוב?
התא המשפחתי – יחידה כלכלית אחת
התשובה לשאלה האם הנכס הכלכלי הינו של החייב בלבד או של התא המשפחתי, מושפעת מהמועד בו נישאו בני הזוג. המחוקק הישראלי קבע, כי המועד הקובע לעניין זה הינו שנת 1974. רכושם של בני זוג אשר נישאו לפניי המועד האמור, כפוף לעקרון "הלכת השיתוף" – יציר פסיקה, ואילו רכושם של בני זוג אשר נישאו אחרי המועד האמור, כפוף לעקרונות חוק יחסי ממון ואיזון משאבים.
לאור האמור לעיל ולבקשת נושיו של החייב, יבחן ביהמ"ש מהו מועד הנישואין של בני הזוג, אילו כללים חלים על רכושם והאם ניתן לפרוע את נכסיהם המשותפים להבטחת חובותיו של אחד מהם. זהו הכלל הנהוג .יחד עם זאת, לכלל זה חריגים רבים וביהמ"ש נוטה לבחון כל מקרה לגופו. כיוון שכך, נדרשת זהירות יתרה בהתמודדות עם ההליך ההכרעה בדבר מהותו של הנכס – משותף או לא. בקיאות בדיני המשפחה והפסיקה הרלוונטית לנושא, יכול שתכריע בדבר גורל נכסיו של התא המשפחתי.
תביעה למימוש נכס משותף
במסגרת הליך בו רק אחד מבני הזוג הוכרז כפושט רגל אך נתבע מימוש של נכס משותף, על הנאמן להגיש תביעת חוב בשם פושט הרגל. להבהיר: התביעה למימוש חלקו בנכסים של בן הזוג שאינו פושט רגל מוגשת ע"י הנאמן בשם פושט הרגל. בדרך זו מגן הנאמן על זכויותיהם של הנושים. בהקבלה, במסגרת הליכי הוצאה לפועל, רשאי נושה לבקש מראש ההוצאה לפועל לפתוח בהליכים כנגד נכס משותף של בני הזוג ולייחס אותו לחייב.
עקרונות נכסים משותפים \ חובות משותפים של בני זוג
בבואו של הגורם השיפוטי להכריע האם לממש נכס משותף של בני הזוג על מנת להבטיח זכויות הנושים, יעמדו לנגד עיניו מס' עקרונות מנחים, בין היתר:
א. האם מדובר בחוב כללי או אישי? כלומר, האם החוב שנוצר שימש לניהול התא המשפחתי או לשימושו האישי של החייב?
ב. אופי התא המשפחתי – האם בני הזוג מנהלים חיים משותפים תקינים או שמא מדובר בבני זוג פרודים / בהליכי גירושין?
ג. השפעת מימוש הנכס על צדדים שלישיים – האם מימוש הנכס לשם פירעון החוב עשוי להשפיע באופן מכריע על צדדים שלישיים כגון ילדי בני הזוג?
עקרונות אלה ואחרים משמשים ככלי בידיי הגורם השיפוטי לקביעת מעמדו של הנכס המשותף. אין ספק, כי אופן ניהול ההליך עשוי לקבוע האם ימומש הנכס אם לאו.
יודגש, כי שיתוף בן הזוג בחובות החייב הינו נושא משפטי מתפתח ונתון לשינויי מגמת הפסיקה. כך לדוגמא, פרש ביהמ"ש את סע' 83 לפקודת פשיטת רגל הדן במעמדה של אישה כנושה של בן זוגה באופן מצמצם וקבע, כי במקרים מסוימים תוכרז כ"נושה" של הבעל ולא כ"נושה נדחה".
מבלי להאריך בסוגיה נבאר, כי לשם הבטחת זכיותיו של התא המשפחתי מקום שאחד מבני הזוג הוכרז כחייב או כפושט רגל, ראוי לפנות אל עורך דין פשיטת רגל או עורך דין הוצאה לפועל, בעל ניסיון וידע בתחום.
לחץ לקבלת סיוע משפטי מיידי בהליכי פשיטת רגל או הוצל"פ:יעוץ משפטי