כתב ויתור על סודיות הוא מסמך שמוגש להוצאה לפועל על ידי החייב ומטרתו לאפשר לראש ההוצאה לפועל לאמוד את נכסיו וחובותיו של החייב לשם קבלת החלטות בענייניו.
מדוע נדרש ראש ההוצאה לפועל לכתב ויתור על סודיות?
החברה מעוניינת שפרטים מסוימים בדבר מצבו הכלכלי של חייב, מצבת נכסיו וחובותיו יישארו חסויים.
כך לדוגמא מוטל חיסיון כאמור על תיקים במס הכנסה ובמע"מ, על מידע שבחברות האשראי ועל מידע שנמצא בידיהם של הבנקים.
כאשר חייב מוותר על סודיות, הוא למעשה מאפשר לראש ההוצאה לפועל ולמיופי כוחו להוציא מידע חסוי זה, וזאת לשם אומדן מצבו הכלכלי האמיתי של החייב.
אומדן זה מאפשר לראש ההוצאה לפועל לקבל החלטות בנוגע לחייב ולאשר ו/או לדחות את בקשותיו השונות. וכך נאמר בסעיף 7ב(א) לחוק ההוצאה לפועל:
"ראש ההוצאה לפועל רשאי, מיוזמתו או על פי בקשה, על יסוד כתב ויתור על סודיות, לצוות על כל גורם שברשותו מצוי מידע על נכסי החייב ומקורות הכנסתו, למסור לידיו את המידע"
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
מתי יש לצרף כתב ויתור על סודיות?
יש להגיש כתב ויתור על סודיות כל פעם שתיתכן פגיעה בזכותו של הנושה להיפרע מהחוב כלפיו. הכוונה היא, שכאשר חייב מעוניין ו/או שאינו יכול לשלם את החוב באופן שנקבע על ידי ראש לשכת ההוצאה לפועל ו/או ע"י בית המשפט, עליו להוכיח שהוא אכן אינו מסוגל לפרוע את החוב בשיעורים כאמור.
אחת הדרכים הנחוצות לשם הוכחה זו היא הצהרה על כל נכסיו וחובותיו, ובכדי לבחון כי הצהרת החייב בעניין היא אמת – ניתנת לראש ההוצאה לפועל סמכות לבדיקת נכסיו, סמכות שכאמור ממומשת באמצעות השגת כתב ויתור על סודיות.
במקרים הבאים על החייב לצרף ויתור על סודיות לבקשתו:
- בבקשה לצו תשלומים (ראה בסעיף 7א(א)(1) לחוק ההוצאה לפועל)
- בבקשה להיות מוכרז חייב מוגבל באמצעים
- בבקשה להליך איחוד תיקים
- בהתייצבות לחקירת יכולת(ראה גם תקנות ההוצאה לפועל תקנה 12א(א)(ב)).
האם ראש ההוצאה לפועל מוגבל ביכולותיו לעשות שימוש בכתב ויתור על סודיות?
כתב ויתור על סודיות מהווה פגיעה קשה בפרטיות אך אנו מוכנים לקבלו בשל התועלת שיש בו לפירעון החובות. אך ישנם מקרים בהם, השימוש בכתב הויתור חורג מהסביר ובמקרים אלו בית המשפט ימנע מלתת לו יד.
עיגון לעקרון זה של סבירות בשימוש יש גם בחוק ההוצאה לפועל וכך נכתב בסעיף 7ב(ב) לחוק: "(ב) ראש ההוצאה לפועל לא יצווה על מסירת מידע לידיו לפי סעיף זה אלא במידה הנדרשת לביצוע הוראות חוק זה, ולשם בדיקת יכולתו של החייב לפרוע את חובו"
האם החייב יכול להימנע ממתן כתב הויתור?
עקרונית כן, מעשית – לא. אי מתן כתב ויתור על סודיות מהווה "ביזיון ההוצאה לפועל". על בסיס ביזיון זה רשאי ראש ההוצאה לפועל לאסור את החייב למשך 7 ימים, סנקציה המרתיעה חייבים בדרך כלל מלסרב לבקשה.
הרפורמה בהוצאה לפועל – שחיקה בכוחו של כתב ויתור סודיות
לאחרונה נתקבלה הרפורמה בהוצאה לפועל אשר זיהתה את הבעיה שחייב אינו חותם על כתב ויתור קשה לאתר את נכסיו, כתובתו ודברים אחרים ההכרחיים לשם גביית החוב.
על כן, לאור הרפורמה יהיו חייבים גורמים מסוימים למסור מידע לרשם ההוצאה לפועל גם ללא כתב ויתור על סודיות חתום ע"י החייב, בין גורמים אלו, רשם החברות, רשם האוכלוסין, משרד הרישוי, ביטוח לאומי ועוד…
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891