בעולם העסקים מהווים שיקים אחד מאמצעי התשלום הרווחים. על שיקים אשר נמסרים לפקודת אדם / גוף מסוים במסגרת התנהלות עסקית מצוין מועד פירעונם.
הכלל הנוהג הוא, כי כל שיק לרבות המחאה בנקאית יש להפקיד בתוך פרק זמן של כחצי שנה מהתאריך המצוין בו. במקרים מסוימים נכתבת על גבי השיק הוראה לפיה יש להפקידו תוך תקופה קצרה יותר משישה חודשים.
אי עמידה בפרק זמן זה, חצי שנה או פחות מכך בהתאם לנסיבות, מצמיח לבנק ממנו נפדה השיק זכאות שלא לכבדו מהטעם שעבר זמנו.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
התיישנות שיק על פי חוק בישראל
יש הנוהגים לסבור בטעות כי שיק נחשב כאילו התיישן שעה שחלפו שישה חודשים מהמועד המצוין עליו כיום בו הוצאה ההמחאה ובמהלך פרק זמן זה לא הוצג לפירעון במוסד בנקאי.
אולם, הנחה זו הינה שגויה כאמור. בחלוף חצי שנה לא יכבד אמנם הבנק את השיק אך ההמחאה גופה לא תתיישן.
בנסיבות אלה קיימות בידי המחזיק בשיק מספר אפשרויות: ראשית, לדרוש פירעון ממושך של ההמחאה בכדי שהבנק יכבדה. במידה והבנק אינו מסכים לפרוע את השיק יכול המחזיק בו לפנות למערכת ההוצאה לפועל לצורך מימושו. את התביעה יש להגיש עד שבע שנים ממועד הפירעון המצוין על השיק.
הלכה למעשה ניתן לפתוח תיק הוצאה לפועל גם בחלוף שבע שנים, אולם במקרה זה רבים הסיכויים שתוגש התנגדות למהלך המבוססת על טענת התיישנות. טענה זו צפויה להתקבל ובמרבית המקרים יסגר התיק בעקבות כך.
ראוי לציין, כי פקודת השטרות קובעת תקופת התיישנות בת שנתיים לשיק אשר הוסב וזאת מתאריך פירעון ההמחאה.
פסיקה בנושא התיישנות שיקים והליכי הוצאה לפועל
בראשית שנת 2008 דחה השופט מאור בבית משפט השלום בתל אביב תביעה אשר הוגשה על ידי בנק דיסקונט למימושו של שיק באמצעות מערכת ההוצאה לפועל. הטעם לדחייה היה נעוץ בכך שהבנק לא עשה כל מאמץ לבירור זהותה של החייבת במהלך שמונה שנים מהמועד שצוין לפירעון השיק.
בנסיבות המקרה דובר בשיק שהוסב והבנק לא הצליח להתחקות אחר שמה המלאה של התובעת אשר הסבה את השיק.
הבנק טען, כי רק לאחר שמונה שנים עלה בידיו לברר את זהות מסבת השיק וביקש את הערכאה המשפטית להתחיל את ספירת תקופת ההתיישנות מהמועד בו נודעו לו הפרטים המלאים אודותיה תוך מתן הוראה למימוש השיק.
הנתבעת טענה מאידך, כי לגבי השיק חלה התיישנות משני סוגים: האחת קצרה – מאחר ומדובר בשיק מוסב לגביו מעגנת פקודת השטרות תקופת התיישנות של שנתיים ממועד פירעון השיק והשנייה ארוכה – של שבע שנים אשר חלפה אף היא.
בהחלטתו ציין בית המשפט, כי אל לתובע "לישון על זכויותיו" תוך אי עשיית ניסיונות ונקיטת מאמץ לאתר את הנתבעים ולפעול נגדם. נוכח האמור ומאחר והבנק בחר שלא לפעול באופן מודע נפסק, כי דין התביעה להתיישן בנסיבות המקרה.
כמובן שבכל מקרה של חוסר ודאות בעניין תוקפה של המחאה (שיק) והאפשרות לגבות אותו באמצעות הליכי הוצאה לפועל, יש לפנות אל עורך דין המתמחה בתחום לצורך קבלת יעוץ משפטי מתאים.
לקריאה נוספת בנושא ליחצו על הקישורים הבאים:
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891