פסק דין אשר ניתן על ידי ערכאה משפטית בישראל אינו ניתן ליישום באופן בלתי מוגבל. החוק קובע פרק זמן מוגדר ותחום במהלכו ניתן לממש הלכה שנפסקה, לרבות ביצוע פסק הדין באמצעות מערכת ההוצאה לפועל.
דבר החקיקה אשר מסדיר את היבט התיישנותם של פסקי דין הינו חוק ההתיישנות, התשי"ח – 1958. חוק זה קובע את הכלל בנושא ומפרט את חריגיו.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 10 שנים בליווי חייבים וזוכים בהליכי הוצאה לפועל. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בשנת 2015 בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועלישמח לחזור אליכם בהקדם.
תקופת התיישנות פסק דין לפי חוק ההתיישנות
הכלל לגבי התיישנות פסקי דין מעוגן במסגרת סעיף 21 לחוק ההתיישנות. סעיף זה קובע תקופת התיישנות בת עשרים וחמש שנה לגבי פסק דין שניתן בתובענה במסגרת ניהול הליך משפטי אזרחי.
תנאי להתיישנות הינו, כי במהלך פרק זמן זה הזוכה בהליך לא נקט בפעולה מכל סוג שהוא במטרה לקדם את ביצועו של פסק הדין.
חריג לכלל, המפורט בסיפא של הסעיף הינו פסק דין בתובענה אשר לפי תוכנו אינו טעון ביצוע, דוגמת פסק דין הצהרתי כמו גם חובות הניתנים לגבייה מכוח חוק המיסים (גבייה). בהתאם לחוק ההתיישנות פסקי דין מסוג זה אינם נתונים להתיישנות ותוקפם נותר שריר וקיים ללא הגבלת זמן.
חריג נוסף המוביל לעצירת מרוץ ההתיישנות הינו בנסיבות בהן נפתח תיק הוצאה לפועל לביצוע פסק הדין בטרם חלפו עשרים וחמש השנים המובילות להתיישנות פסק הדין, במידה ולא ננקט כל צעד לטובת העניין על ידי הזוכה.
אישור בקשה לפתיחת תיק הוצאה לפועל יוביל כאמור להפסקת מרוץ ההתיישנות.
קיראו בהרחבה בנושאים קרובים:
התיישנות פסק דין לצורכי הוצאה לפועל – פסקי דין רלוונטיים
חריג לכלל לפיו פסק דין שניתן לגבי חוב בתחום המיסוי אינו בר התיישנות נקבע בהליך רע"א 187/05 נעמה נסייר נ' עירית נצרת עילית.
בהלכה משפטית זו פסק בית המשפט העליון, כי עקרון ההתיישנות כן חל לגבי חובות ארנונה ולפיכך מוקנית לחייב סמכות לפנות לערכאות בכדי לאסור על רשות מקומית לפתוח בהליכי גבייה לגבי חוב ארנונה אשר התיישן.
בהליך ע"א 8301/98 אנואר נ' ש.א.פ. נדונה פרשנות המושג "פעולה כלשהי" כלשון סעיף 21 לחוק ההתיישנות. בית המשפט העליון פסק, כי הביטוי אינו מוגבל לפעולות המבוצעות במסגרת מערכת המשפט בלבד דוגמת הגשת בקשה לצורך פתיחת תיק הוצאה לפועל אלא משתרע על כל פעולה אשר נועדה להביא לקידומו היעיל של פסק הדין.
בין היתר, ניהול התדיינות ומשא ומתן עם הצד שכנגד במטרה ליישם את אשר נקבע בפסק הדין הלכה למעשה.
בהליך ע"א 288/95 לחאם נ' אל זועבי נקבע, כי פסק דין אשר מצווה על העברת בעלות במקרקעין מהווה אף הוא פסק דין שהינו טעון ביצוע זאת כיוון שאת הבעלות במשרדי רישום מקרקעין יש להעביר על שמו של הזוכה.
נוכח האמור, אי ביצוע פעולה נדרשת להעברת הבעלות במשך פרק זמן של למעלה מעשרים וחמש שנה יוביל להתיישנותו של פסק הדין.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891