כלל יסוד בדיני התאגידים הינו אישיותה המשפטית הנפרדת של החברה. בהתאם לעיקרון זה, לא ניתן לרדת לכיסיהם הפרטיים של נושאי המשרה בחברה או בעלי המניות בה לצורך פירעון חובותיה, באשר אחריותם לחובות החברה הינה מוגבלת (חברה בע"מ).
מהי הרמת מסך?
בנסיבות מסוימות יכיר בית המשפט בהטלת חובות החברה וחיוביה על בעלי המניות וזאת באמצעות המנגנון המשפטי של הרמת מסך ההתאגדות. המדובר בתרופה, אשר מאפשרת להתעלם מאישיותה המשפטית הנפרדת של החברה וליצור קישור בין נושה של החברה או צד ג' לבין בעלי המניות בה.
הפעלת הכלי של הרמת מסך תיעשה בנסיבות חריגות ובהתקיים התנאים הנדרשים לכך, כקבוע בחוק ובפסיקה.
זקוקים ליעוץ? נתקלתם בבעיה בהוצאה לפועל? הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרד דורה כהן ויצמן. למשרד ניסיון של למעלה מ 10 שנים בייצוג בהליכי הוצאה לפועל.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן נבחר בשנת 2015 ע"י חברת BDI בדירוג משרדי עורכי הדין כאחד מהטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.
שימוש בהרמת מסך בהליכי הוצאה לפועל
המשבר, אשר פקד את הכלכלה העולמית בשנה החולפת, העצים את היקף התופעה של היקלעות אנשים פרטיים וגופים ציבוריים לקשיים פיננסיים. מצב זה מוביל לכך, שלא אחת, פסקי דין הופכים לבלתי ניתנים לאכיפה, שטרות חוב אינם מכובדים ושיקים חוזרים ללא כיסוי.
מקרים רבים מתגלגלים לפתחה של ההוצאה לפועל בניסיון של הנושים לגבות את הכספים ולפרוע את חובם.
פתרון אפשרי בנסיבות אלה הינו הפעלת החריג של הרמת מסך בהליכי הוצאה לפועל. במסגרת זו ננקטים הליכי הוצאה לפועל נגד צד ג': מנהל או בעל מניות בחברה או כנגד חברה או גוף משפטי, הקשורים לחייב ואשר עליהם מוטל תשלום החוב, שאין ביכולת החייב לעמוד בו.
מגמת הפסיקה הינה לעודד את התופעה ובהתאם לכך נוהגות לשכות ההוצאה לפועל בארץ לעמוד לימין הנושים. בהתקיים נסיבות מוצדקות ובהצגת ראיות מתאימות וצירוף תצהיר, נוהגים ראשי ההוצאה לפועל באורח גמיש בהפעלת החריג ומייחסים את חובות החייב לאחד מהאורגנים בחברה או לבעלי מניותיה.
הפעלת כלל הרמת מסך הלכה למעשה
הרמת מסך בהוצאה לפועל מבוצעת ללא צורך בנקיטת הליכים מוקדמים בבית המשפט. אמנם, לא קיימת רשימה סגורה של מקרים, בהם נהוג להפעיל כלי משפטי זה, אולם, נסיבות מסוימות יצדיקו שימוש בו.
בין המקרים הללו: הצבעה על קשר בין החייב לצד ג', הקשור בחברה , קרי, קיום זהות, קרבה משפחתית או קשרים אישיים ומקרים בהם נראה, כי ההתאגדות במסגרת אישיות משפטית נפרדת כחברה בע"מ הינה פיקטיבית ולא עומד בבסיסה רציונאל עסקי אלא רצון להתחמק מהדין ומהנושים.
מצבים נוספים, המלמדים על זהות או קרבה בין החייב לחברה הינם פעילות באותו תחום עיסוק, פרטי עסק זהים, מען אחד ועשיית שימוש בכלי רכב וציוד משותפים.
סיוע של עורך דין
במקרים של חוסר יכולת לממש פסק דין או לפרוע חוב קיים וטרם קבלת החלטה עצמאית לגבי המשך ההליכים, מומלץ לפנות ליעוץ משפטי.
עורך דין, המתמחה בתחום החברות ובדיני הוצאה לפועל, ינתח את נסיבות המקרה ויעריך את סיכויי גביית החוב.
במידה וימצא, כי אכן מתקיימות נסיבות, המצדיקות הפעלת חריג הרמת מסך, יפנה בבקשה רלוונטית להוצאה לפועל וידאג להגברת סיכויי אישורה, אגב חסכון בפניה לניהול הליך משפטי יקר וממושך.
פסיקה בנושא
בבר"ע 2417/05 גל יעד בע"מ נ' ט.א. מכונות מזון וקידוד בע"מ, ואח' (בית המשפט המחוזי בת"א) נקבעה הלכה תקדימית לפיה, בידי ראש ההוצאה לפועל מסורה סמכות לעקל מיטלטלין מכל סוג, אשר שייכים לחברה החייבת בהליכי הוצאה לפועל ולחברה הקשורה אליה עסקית, במידה וקיים חשד להברחת נכסי החייבת אליה.
החברה הקשורה הופכת לחייבת נוספת בהליך באופן, המאפשר לבצע עיקול מטלטלין השייכים לה, המצויים בידיה ובידי צד שלישי. העיקול יכול שיתבצע עוד לפני מסירת אזהרה.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891