הפעלת הליכי גבייה בהוצאה לפועל עקב הפרה של חוזה
הליכי ההוצאה לפועל, כוללים בקשות ביצוע של נושה במגוון תחומים. משנוצרה ודאות לפיה אין בכוונתו של החייב לפרוע את חובותיו במהלך הרגיל של עסקיו, עומדת לנושה הזכות לפעול באמצעי גבייה חוקיים במסגרת ההוצאה לפועל.
בעניין זה יש להבחין בין שני סוגים של הפרת חוזה:
א. התחייבות שיש עליה ראייה בכתב אשר סכומה אינו עולה על 50,000 ¤ – הליכי תביעה על סכום קצוב.
ב. פסק דין חלוט הקובע, כי אכן מדובר בהפרת חוזה ופוסק את סכום הפיצויים בדבר הפרה זו – בין אם מדובר בפיצויים שנפסקו ע"י ביהמ"ש ובין אם פיצויים מוסכמים אשר נכללו בחוזה מראשיתו – במקרה זה תוגש בקשה לביצוע פסק דין.
בשני המקרים ובהתאמה, רשאי הנושה לפנות אל ההוצאה לפועל לשם קבלת פיצויי בגין הפרת החוזה.
הליכי תביעה על סכום קצוב
ההנחה היא, כי הנושה אוחז בידיו התחייבות בכתב – חוזה – שסכומה אינה עולה על 50,000 ¤. מחובתו של הנושה להמציא לחייב התראה בדבר הכוונה להגיש כנגדו את התביעה. בתום 30 ימים ממשלוח ההתראה רשאי הנושה להגיש להוצאה לפועל בקשת ביצוע בצירוף כתב התביעה, כל מסמך התומך בתביעה, העתק מההתראה ואישור משלוח, העתק תשובת הנתבע להתראה, יפויי כוח של עו"ד במקרה של ייצוג ואישור מרשם האוכלוסין לגביי פרטיי החייב.
לאחר הגשת הבקשה, תשלח לחייב אזהרה, כי עליו לשלם את חובו תוך 30 ימים. עם קבלת האזהרה, רשאי החייב לנקוט באחת מן הדרכים הבאות:
א. להגיש בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות בלווי תצהיר. ראש ההוצאה לפועל יעביר את הבקשה לביהמ"ש הסמוך. ביהמ"ש בלבד מוסמך לעכב את הליכי ההוצאה לפועל מטעמים מיוחדים שירשמו.
ב. להגיש התנגדות בלווי תצהיר. ראש ההוצאה לפועל יעכב את הביצוע ויעביר את התיק לבית המשפט הסמוך. הבקשה תידון כתביעה בסדר דין מקוצר ודין התנגדותו של החייב כדין בקשת רשות להתגונן. במידה והתקבלה ההתנגדות – יימשכו ההליכים בבית המשפט. במידה ונחתה ההתנגדות- יוחזרו ההליכים להוצאה לפועל. בשני המקרים ניתן לערער או להגיש בקשת רשות ערעור.
בקשה לביצוע פסק דין
במקרה זה ההנחה היא, כי הנושה אוחז בידיו פסק דין סופי המזכה אותו בתשלום פיצויי בגין הפרת חוזה. במקרים מסוימים עשוי פסק הדין להורות על השבה בעין של נכס לגביו הופר החוזה כאמור.
להבדיל מהליכי התביעה על סכום קצוב שפורטו לעיל, טרם הגשת הבקשה לביצוע פסק דין אין חובת משלוח התראה לחייב. לבקשה ייצרף הזוכה העתק מפסק הדין, יפויי כוח מקום שהוא מיוצג ואישור ממרשם האוכלוסין או כתובתו של החייב כפי שהופיעה בכתב ההגנה. כיוון שמדובר בפסק דין אין צורך לצרף מסמכים התומכים בתביעה.
לאחר הגשת הבקשה לביצוע, ימציא המוציא לפועל לחייב "אזהרה" בדבר נקיטת הליכים כנגדו. בחלוף פרק הזמן שנקבע באזהרה, רשאי ראש ההוצאה לפועל להורות על הליכים בתנאים המפורטים בחוק ההוצאה לפועל ובתקנותיו.
שני ההליכים – תביעה על סכום קצוב ובקשה לביצוע פסק דין, מאפשרים לזוכה בפיצויי או בהשבה בעין בשל הפרת חוזה לממש את זכויותיו. בשל הסייגים, החריגים ואפשרויות הערר המפורטים בחוק, מומלץ לפנות את עו"ד המתמחה בדיני ההוצאה לפועל להבטחת ניהולם התקין.