על רקע תיק הוצאה לפועל, בו מונה כונס נכסים לצורך מימוש נכסי החייב והחזר חובותיו, עתרה אשתו של החייב, הגברת מרגלית כובשי, לבית המשפט, וביקשה להתנגד לפירוק השיתוף של דירת מגורי הזוג לצורך מכירתה בידי כונס הנכסים, או לחלופין, להתיר לה להמשיך לגור בדירה כדיירת מוגנת במידה ותימכר הדירה.
בפסיקתו, הורה בית המשפט העליון על פירוק השיתוף ומכירת הדירה לצורך החזר חובותיו של הבעל, אך עם זאת, קיבל את ערעורה של כובשי וקבע כי יותר לה להמשיך ולגור בדירה כדיירת מוגנת.
עוד נקבע כי הדירה תימכר כדירה 'תפוסה', וזאת למרות שערך הדירה מהמכירה ירד באופן משמעותי ויאפשר החזר קטן יותר של החוב. פסק הדין בעניינה של כובשי, מהווה הלכה חדשה בפרשנות החקיקה בנוגע לפירוק שיתוף דירת מגורים בדרך של מכירה.
קיראו בהרחבה על: קניית דירה מכינוס נכסים
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
מימוש נכס של חייב באמצעות בקשה לפירוק שיתוף של מקרקעין הינו מקרה לא שגרתי בו ממנה ההוצאה לפועל כונס נכסים. בדרך כלל, פירוק שיתוף של דירת מגורים הינו הליך המתבצע במסגרת תיק גירושין, בו נקבעת חלוקת הרכוש, ואילו נכס שאין אפשרות לחלקו – ימכר על מנת שערכו בכסף יחולק בין בני הזוג.
המחוקק, לקח בחשבון את המורכבות המיוחדת הקיימת במצב של גירושין, וקבע כי מכירת דירה לצורך חלוקת רכוש תעוכב עד כי ימצא הסדר מגורים הולם לילדי הזוג ולבן הזוג שעימו מתגוררים הילדים, וכי לא יחול במקרה זה סעיף 33 לחוק הגנת הדייר על בן הזוג השני. (סעיף 40א לחוק המקרקעין)
הבקשה לפירוק השיתוף של דירת הזוג כובשי ופינוי הזוג מדירתם לצורך מימוש מקסימלי של הנכס, התבססה על סעיף 40א לחוק המקרקעין, בנוגע לפירוק דירת מגורים של בני זוג, ואי החלתו של סעיף 33 לחוק הגנת הדייר.
אולם, הגברת כובשי, בפנייתה לבית המשפט, טענה כי אין נסיבות המקרה הנדון כנסיבות גירושין, וכי אין כל סיבה לחוסר החלתו של סעיף 33 לחוק הגנת הדייר במקרה דנן.
סעיף 33 לחוק הגנת הדייר מקנה לבעל דירה, שנמכרה במסגרת כינוס נכסים, בנסיבות מסויימות, להמשיך ולהתגורר בדירה כדייר מוגן. גברת כובשי, אשר לא הואשמה במעשי בעלה ונקבע כי אינה חייבת בכספים, ביקשה לעמוד על זכותה, מתוקף היותה בעלת זכויות על הנכס ומתוקף חוק הגנת הדייר.
פסק הדין החדש שקבע בית המשפט מהווה פרשנות רלוונטית למקרים בהם חייב במסגרת תיק הוצאה לפועל הינו בעל נכס בשיתוף עם בן זוג שאינו חייב.
כונס הנכסים חייב במקרה זה לקחת בחשבון כי לבן הזוג השותף בבעלות על הנכס, יש זכות להמשיך ולהתגורר בנכס גם במקרה של פירוק השיתוף, וכי ערך מכירת הנכס, במקרה זה, לא יהיה מקסימלי.
קיראו בהרחבה על: חובות של בני זוג
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891