חוק החברות התשנ"ט-1999 (להלן: החוק) מטיל לא מעט חובות על האישיות המשפטית המכונה בשם "חברה" שהעמידה בהן הכרחית לשם תפקוד יעיל של אישיות משפטית זו.
בין החובות שמטיל החוק על החברות ישנן חובות להגשת דוחות שנתיים לרשם החברות, תשלום אגרה שנתית ועוד. החוק מקנה סמכויות לפעול כנגד החברות שלא עומדות במטלות אלו אך עד כה ננקטו צעדים בנדון בשל היעדרו של מהלך אכיפה מסודר ברשות התאגידים.
כך משהוקם מערך אכיפה מסודר ברשות התאגידים ניתן האות על ידי משרד המשפטים לפעול כנגד חברות שאינן מקיימות את חובותיהן לפי חוק החברות. החוק מאפשר לרשות לפעול נגד חברות אלו בין השאר באמצעות הטלת עיצומים כספיים על נושאי משרה, דירקטורים וחברות שיוגדרו כמי שמפרים את הוראות החוק.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
לפי רשות התאגידים הפעילות נגד חברות שאינן מגישות את הדוחות השנתיים חיונית לפעילות המשק וזאת משום שהגשת הדוחות מגבירה את הנגישות של גורמים עסקיים והציבור הרחב למידע שתורם בחזרה לפעילות יעילה מול החברות.
חברה שאינה פורעת חובותיה ותוכנית האכיפה של רשות התאגידים
ברשות התאגידים אינם מעוניינים לפעול בצורה כואבת אל מול החברות אך לא יחששו לפעול כך במידה ויתעורר הצורך.
לכן בשלב הראשון מתכננת הרשות לשלוח מכתבי התראה לחברות שלא שילמו את האגרה ולא הגישו את הדוחות השנתיים לפעול לתיקון הליקויים האמורים בתוך 30 יום. בהקשר זה יש לציין כי סכום החובות יכול להגיע עד ל-9,000 שקלים במידה ומדובר בחברה שלא שילמה את האגרה השנתית במשך שבע שנים.
אם החברה לא תפעל לתיקון הליקויים כאמור תוכרז אותה חברה כחברה מפרת חוק. המשמעות של הכרזה על חברה כמפרת חוק יכולה להיות הטלת מגבלות ברישום משכונות ושעבודים, הטלת עיצומים כספיים ובמקרים חמורים במיוחד אף פירוק בכפייה של החברה.
קיראו בהרחבה על: גביית חובות בהליך הוצאה לפועל
קנס מנהלי ונקיטת הליכי הוצאה לפועל
דין העיצום הכספי האמור הוא כדין קנס מנהלי. קנס זה הוא קנס המוטל לפי חוק העבירות המנהליות התשמ"ו-1985 (להלן: החוק). אם התאגיד האמור מחליט שלא להגיש בקשה להישפט בגין הקנס והוא לא משלם את החוב, תעשה גביית החוב דרך המרכז לגביית קנסות שהוקם ברשות האכיפה של לשכת ההוצאה לפועל.
המרכז לגביית קנסות פועל מכוח חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות התשנ"ה-1995 (להלן: החוק). החוק מסמיך את המרכז לגבות קנסות מנהליים, קנסות שהוטלו על ידי בית המשפט, קנסות ברירת משפט, הוצאות לטובת המדינה, אגרות משפט ועוד.
המדור המנהלי הוא זה האחראי על קנסות שהוטלו לפי חוק העבירות המנהליות ולכן סביר להניח שיהיה זה שאחראי על הקנסות שיוטלו מכוח הפרת החובות לפי חוק החברות.
בהקשר זה סביר להניח שגם סמכויות המרכז לגביית קנסות יותאמו כך שהמרכז יוכל יהיה לפעול גם נגד חייב שהוא תאגיד או נושא משרה בתאגיד. זאת משום שלדוגמא אין לרשם ההוצאה לפועל סמכות קנויה להרים מסך של חברה.
הסתבכת עם תיקי הוצאה לפועל? אנו ממליצים לפנות אל עורך דין הוצאה לפועל, שיכול לסייע לך להתמודד מול החובות והנושים בדרך היעילה ביותר.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891