הברחת רכוש של חייב מתבצעת כאשר אדם נקלע לחובות והוא נוקט בפעולות שונות על מנת שרכושו יישאר בשליטתו ובבעלותו ולא יעבור לחזקת הנושים לצורך פירעון חובותיו.
למעשה פעולת הברחת הרכוש מנוגדת למנגנון ההוצאה לפועל ולהליכי פשיטת רגל כנגד החייב. תכלית לשכת ההוצאה לפועל וכונס הנכסים הרשמי היא לנקוט בפעולות והליכים באמצעותם החייב יכסה את חובותיו או חלקם אם בביצוע תשלומי כספים במזומן ואם בתפיסת/עיקול רכוש ומכירתו למרבה במחיר והעברת התמורה לנושי החייב.
הסתרת רכוש
חייב יכול להסתיר את הרכוש שלו להחביא מזומנים, תכשיטים ואבנים טובות במקום מסתור בארץ או בבנקים בחו"ל. חייבים רבים פועלים להסתיר רכבים שלהם, משנים לעיתים מספר רכב ומחנים את הרכבים רחוק מביתם על מנת לחמוק מקבלני הוצאה לפועל הבאים לתפוס רכבים.
על החייבים לדעת כי בעלי התפקיד מפעילים לעיתים מעקבים וחוקרים פרטיים על מנת לאתר רכוש מוחבא/מוסתר.
יצירת חוב פיקטיבי
דרך נוספת להברחת הרכוש היא באמצעות יצירת חוב לא אמיתי כגון חוב מזונות או חוב בגין הלוואה ורישום משכון בגין החוב וזאת כדי שרכוש/כספים ממומשים של החייב יעברו לנושה בדין קדימה והנושה הפיקטיבי יעביר את הכספים בחזרה לכיסו של החייב. ידועים מקרים רבים, בהם חייבים אשר נקלעו לחובות החלו בהליכי גירושין ובמסגרת איזון המשאבים העבירו את נכסיהם לבת זוגתם וזאת על מנת לחמוק מתשלום חובם לנושים.
ככל ובני הזוג נפרדים יקשה על הנושים להראות כי הגירושין/הפרידה פיקטיבית היות והנטל הראייתי המוגבר הוא על הנושים להראות ולהוכיח כי הפרידה אינה ממשית ואינה אמיתית.
מכר עצמי
שיטה ידועה נוספת של החייב להברחת רכוש היא מכירת רכוש מעוקל/משועבד בעצמו לקרוב משפחה. באמצעות שיטה זו החייב יכול להעביר רכוש כגון דירת מגורים לבן משפחה – כך שהנכס נשאר בשליטתו, תוך שהוא מכסה אך חלק מן החוב היות והתמורה המתקבלת במכירה נמוכה באופן משמעותי משווי השוק האמיתי של הנכס.
יצוין כי ההוצאה לפועל מאפשרת מכר עצמי אך לא תמיד מקפידה על התהליך וזאת בין היתר מכיוון שלא ממונה כונס נכסים חיצוני המפקח על תהליך מכירת הדירה.
מינוי מנהל מיוחד המקורב לחייב
מנהל מיוחד ממונה באמצעות בית המשפט המחוזי על מנת לפקח על התנהלות החייב בהליכי פשיטת הרגל ולסייע לרכז את רכושו של החייב ולהעביר את תמורתו לקופת הכינוס.
נושה פיקטיבי יכול לעתור למינוי בא כוחו, עורך דין מטעמו למנהל מיוחד לנכסי החייב בהליכי פשיטת הרגל. במקרה והבקשה מתקבלת כי אז יכול החייב ביתר קלות להבריח רכוש, באין פיקוח אמיתי על פעולותיו ולעיתים כאשר הנאמן מטעה את בית המשפט ואת הנושים לגבי רכושו האמיתי של החייב.
הסתלקות מירושה
נושים רשאים להיכנס בנעלי חייב אשר קיבל ירושה גם אם החייב ויתר על הירושה וזאת כאשר ההנחה היא כי החייב העביר את הירושה למקורביו על מנת לחמוק מהעברת הרכוש לקופת הנשייה.
שימת לב החייבים, כי רשם הירושות יכול להודיע לבית המשפט המחוזי הדן בהליכי פשיטת הרגל או לכונס הנכסים הרשמי כי החייב זכאי עפ"י ירושה, ובמקרה כזה פועל המנהל המיוחד הנאמן על נכסי החייב למימוש זכויות החייב מן הירושה. אשר על כן, חייבים מתוחכמים דואגים שינושלו מכל ירושה צוואה של קרובי משפחתם.
לסיוע בטיפול בהליכי פשיטת רגל מומלץ להסתייע בעורך דין מקצועי המיומן בתחום לייעוץ לגבי התנהלות נכונה להשגת מטרות הפונה.