אדם זכה בפסק דין וכעת הוא מעוניין לממשו בהוצאה לפועל. לשם כך, עליו לגשת ללשכת ההוצל"פ הקרובה לביתו ולהגיש בקשת ביצוע.
לאחר בקשה זו, תישלח לחייב אזהרה בדבר חובו והוא יזומן לחקירת יכולת במשרד ראש ההוצאה לפועל. המצאת האזהרה כדין למען הנכון – היא תנאי הכרחי לביצוע פעולות כנגד החייב בהוצאה לפועל ועל כך נפרט.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
מהם כללי המסירה ומדוע הם חשובים?
בסעיף 7(ב) לחוק ההוצאה לפועל רשום כדלקמן : "המצאת האזהרה לידי החייב תהיה בדרך שממציאים כתבי בית-דין לפי תקנות סדר הדין". סעיף זה מפנה אותנו לתקנה 475 לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד 1984 בה מפורטות הדרכים להמצאה ומסירת כתבי בית דין.
מה עלי לעשות אם אינני יודע את מען החייב?
איתור מען החייב הוא דבר שנמצא באחראיות הזוכה שפועל נגדו בהליכי הוצאה לפועל. ואכן חייבים רבים מנסים להתחמק מקבלת הבשורה ע"י מעבר מען או הסתרת מקום מגוריהם.
עם זאת בעיה זו יכולה להיפתר בנקל, על ידי העזרות במשרד חקירות מקצועי שבאופן רגיל יאתר את מענו של החייב תוך זמן קצר.
כיצד אדע אם האזהרה נמסרה לחייב כדין, ואני יכול לפעול נגדו בהוצאה לפועל?
הרעיון מאחורי כללי המסירה הוא שהחייב לא יופתע לפתע למראה של מעקלים הלוקחים מיטלטלין מביתו. על כן עם הגשת הבקשה של הנושה, נשלח מכתב רשום מההוצאה לפועל לחייב המזהיר אותו בדבר החוב.
במידה והמכתב נמסר לחייב והמסירה נעשתה כדין – ניתן יהיה להתחיל לפעול כנגדו (לאחר 21 ימים).
במידה והחייב לא קיבל את המכתב הרשום, והמכתב חזר בליווי אחד מאלו "מען שגוי", "עבר כתובת" ו/או "לא נדרש", רשאי הנושה או אדם מטעמו להגיע באופן אישי למען החייב ולמסור לו את האזהרה.
מהו הדין כאשר גם המוסר אינו מצליח "לתפוס" את החייב?
בכגון דא, ולאחר שלושה ביקורים המוסר רשאי להשאיר את דבר האזהרה על מפתן החייב והדבר ייחשב כמסירה כדין (כל עוד מען החייב שנמסר הוא מענו האמיתי).
בנוסף יכול השליח למסור לבן משפחה של החייב את האזהרה ומערכת ההוצאה לפועל תראה בזה מסירה כדין – כאילו נמסרה לחייב עצמו(להרחבה ראה תקנה 475(1) לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד 1984).
מה קורה אם החייב או בני משפחתו מסרבים לקבל את האזהרה מהמוסר?
במקרה זה על הנושה לגבות מהמוסר תצהיר אודות שליחותו ומסירת האזהרה תיחשב כמסירה כדין.
מהו הדין אם החייב עבר כתובת אך לא עדכן את משרד הפנים בכתובתו החדשה?
במצב דברים כזה, מרבית הסיכויים שראש ההוצאה לפועל יראה את החייב כאילו קיבל את האזהרה, ויאפשר לנושה לפעול נגדו, וכך נכתב בבש"א 192059/04 "הנתבע, נהג ברשלנות כאשר לא הודיע על כתובת אחרת למסירת דברי דואר אליו"
מסירה אישית הסתייעות בגורם מקצועי.
כאשר מדובר בגביית חוב משמעותי והחייב לא קיבל את האזהרות דרך הדואר הרשום, מומלץ ביותר להיעזר בגוף מקצועי שמבצע מסירות משפטיות ואיתור מענים חדשות לבקרים.
משרדי חקירות מקצועיים בדרך כלל משמשים גופים כאלה ובעזרתם, תוכלו כנושים להיות בראש שקט שהמסירה נעשה כדין במען הנכון, וכי כעת ניתן לפעול נגד החייב בכל הכלים העומדים לרשות הנושים בהוצאה לפועל.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891