
בניגוד למקרים של חשבון מוגבל או לקוח מוגבל חמור, שבהם מוטלות סנקציות על לקוח בנק או על חשבון מסוים על ידי הבנק, במקרה של לקוח מוגבל מיוחד, הסנקציות מוטלות על ידי רשם ההוצאה לפועל, אם כי הן דומות מאוד לאלו המוטלות על לקוח מוגבל חמור. המשמעות של ההגבלה היא שהחייב לא יוכל למשוך שיקים מהחשבונות הפעילים שלו ובנוסף לא יוכל לפתוח חשבון בנק באף בנק ישראלי.
באילו מקרים יוכרז חשבון מוגבל מיוחד?
רשם ההוצאה לפועל רשאי להטיל על החייב הגבלה זו בשלושת המקרים הבאים:
א. החייב הובא לפני הרשם והוכח לרשם שהוא "בעל יכולת המשתמט מתשלום החוב" מבלי שסיפק הסבר סביר לאי תשלום החוב ובלבד שסך החובות שהספיק לצבור החייב בהוצאה לפועל גבוה מ-500 שקלים.
ב. מקור החוב במזונות המגיעים להורה, ילד או בן זוג של החייב, למעט חוב מזונות שגובה הביטוח הלאומי בהתאם לחוק המזונות (הבטחת תשלום).
ג. החייב הוא בעל יכולת המתחמק מתשלום חובותיו בהתקיים אחד מהתנאים הבאים:
ג.1 חלפה שנה אחת ממועד מתן האזהרה לחייב והחוב (או החובות במצטבר) גבוה מ- 500 שקלים.
ג.2 חלפה חצי שנה ממתן האזהרה והחוב (או החובות במצטבר) גבוה מ-2500 שקלים.
מי יוגדר כחייב בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו?
חייב יוגדר כבעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו במקרים הבאים:
-החייב לא שילם את החוב (לא מילא אחר האמור באזהרה), לא הגיש בקשה מסודרת לצו תשלומים ובנוסף לא סיפק הסבר סביר לרשם ההוצאה לפועל לחוסר המעש שלו.
-החייב לא הציג את המסמכים הדרושים והמידע הנחוץ לבחינת יכולת הפירעון שלו לרשם ההוצאה לפעול ולא סיפק הסבר סביר לכך או שלא הוכיח את מידת היכולת שלו לפרוע את החוב.
-החייב קיבל זימון לבירור ולא התייצב אליו.
-החייב לא הציג מסמכים שנדרש להציג בזמן שהתייצב לחקירת יכולת.
-החייב טוען כי הוא לא יכול לשלם את החוב בשיעורים שנקבעו עבורו, אך לא התייצב לחקירת יכולת.
-במהלך הבירור ניתנה החלטה כזו או אחרת על ידי רשם ההוצאה לפועל והחייב לא מילא אחר ההחלטה.
-במעמד הבירור החייב סירב לחתום על כתב ויתור סודיות, להציג מסמכים כאלו ואחרים שנדרש להציג, למלא הצהרה בדבר יכולתו או למסור מידע על יכולתו מבלי לספק הסבר סביר לכך.
סנקציות נוספות המוטלות על חייב בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו
חשוב להבין כי הגבלת החייב כלקוח מוגבל מיוחד היא רק אחת מההגבלות הרבות שרשאי להטיל על החייב רשם ההוצאה לפועל במקרה שהוא מוגדר כבעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו. בנוסף לכך באפשרות רשם ההוצאה לפועל לעכב את יציאתו של החייב מהארץ, להגביל אותו מלהחזיק, לחדש או לקבל רישיון נהיגה, להגביל אותו מלהיות בעל עניין בתאגיד בעקיפין או במישרין או מלייסד תאגיד, להגביל את השימוש בכרטיסי חיוב מכל הסוגים (כרטיסי תשלום שניתן להטעין בכסף מזומן, בנקט, כרטיסי אשראי וכיו"ב) ועוד.
כיצד יכול החייב לבטל את הגבלת חשבון מוגבל מיוחד?
ישנם מספר מצבים שבהם ניתן לבטל את ההגבלה כשבראש ובראשונה מדובר במקרים שבהם החייב פרע את חובותיו. בנוסף, אם רשם ההוצאה לפועל מצא שהדבר מוצדק, באפשרותו לבטל את ההגבלה לבקשת החייב ואפילו מיוזמתו וכן באפשרותו להתנות את ביטול ההגבלה במתן ערובה להנחת דעתו.
מעבר לכך, יורה רשם ההוצאה לפועל על ביטול ההגבלה במקרים שבהם החייב יקיים הוראות של צו תשלומים או הסכם שנחתם בינו לבין הזוכה לעניין הפירעון, שאושר על ידי הרשם.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 15 שנים בליווי חייבים וזוכים בהליכי הוצאה לפועל. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.