נכון להיום ישנן ארבע עילות סך הכול, בהן מכיר הדין הישראלי, כעילות לפירוק חברה בידי בית המשפט. העילה הראשונה, החשובה והמוכרת ביותר, היא פירוק בעקבות חדלות פרעון. הכוונה היא לכך שהחברה נקלעה לחובות ואין באפשרותה להחזירם. הליך פירוק חברה מוביל בסופו של דבר לכך שניתן יהיה לנצל את המשאבים והנכסים הכלכליים הנמצאים ברשותה, לצורך כיסוי החלק המקסימאלי מהחובות שצברה.
עילות נוספות להתנעת הליך פירוק חברה
לא אחת ישנו צורך להתניע תהליך פירוק חברה במקרה שבו השותפים הסתכסכו ואין באפשרותם לנהל את החברה כגוף אחד. עילה זו נקראת: "פירוק מטעמי צדק ויושר", הגדרה הכוללת מספר מקרים נוספים שבהם תקום עילה לפירוק החברה. במקרים האלו, אין זה מן הנמנע שהחברה תהיה רווחית ועל אף זאת תפורק. ההליכים יכולים להתחיל גם במקרים שבהם החברה קיבלה החלטה מיוחדת שתפורק על ידי בית המשפט (פירוק מרצון) וכן ניתן לפנות להליכי פירוק אם החברה הפסיקה לפעול במשך שנה לפחות או שלא התחילה בעסקיה תוך 12 חודשים מהיום שבו הוקמה.
התנעת תהליך פירוק חברה על ידי בית המשפט
הליך פירוק חברה על ידי בית המשפט צריך להתחיל בכך שהחברה עצמה או נושה של החברה, יגישו בקשת פירוק (במקרים מסוימים יכול להגיש את הבקשה גם בעל מניה). לאחר קבלת הבקשה, בית המשפט יחליט האם אכן קיימת עילה מוצדקת לפירוק החברה ואם ימצא לנכון, יוציא צו פירוק רשמי. עוד לפני קבלת ההחלטה, רשאי בית המשפט למנות מפרק זמני שתפקידו יהיה לשמור על נכסי החברה, עד שתתקבל החלטה.
ברגע שבו יוציא בית המשפט את צו הפירוק, יעוכבו כל ההליכים המתנהלים נגד החברה וכל פעולה שהיא של הוצאת נכסים מהחברה, תבוטל. אי לכך, אף נושה לא יוכל לדרוש מהחברה לפרוע את החוב, לתבוע אותה או לאכוף את החיובים שלה בדרך כזו או אחרת. זהו השלב שבו מתבצעת פנייה לכונס הנכסים הרשמי, שתפקידו להעריך את המצב הכלכלי הנוכחי של החברה המועמדת לפירוק.
בנוסף, צריך כונס הנכסים להעריך את הגורמים לכישלון של החברה וכן לבדוק האם בוצעה תרמית כלשהי הקשורה בחברה, המצדיקה פתיחה בחקירה. את ההמלצות על הכונס להעביר לבית המשפט וברוב המוחלט של המקרים, בית המשפט יפעל בהתאם להמלצות. כמו כן צריך הכונס לפעול לכינוס אספות של בעלי מניות ושל נושים כדי שיציעו מועמד שימלא את תפקיד המפרק הקבוע.
מינוי המפרק הקבוע, כינוס הנכסים והעברת הכספים לנושים
בית המשפט הוא הגוף האחראי על מינוי המפרק הקבוע כשבאפשרותו למנות את המועמד שהציעו בעלי המניות או הנושים, אך בהחלט עומדת לו הזכות למנות כל אדם שיראה לנכון, לרבות כונס הנכסים הרשמי. רק לאחר שממונה המפרק הקבוע, מגיעים לעיקרו של התהליך. בשלב הזה, מכנסים את כל הנכסים שברשות החברה במטרה להגדיל במידת האפשר את קופת הפירוק ומעבירים לנושי החברה את סכומי הכסף המגיעים להם.
תהליך פירוק חברה הוא תהליך מורכב ביותר וישנם תהליכי פירוק הנמשכים שנים רבות, בעיקר כשמדובר בחברות גדולות. במהלך תהליך פירוק חברה, המפרק הקבוע מחליף את הדירקטוריון ואת המנכ"ל ואמנם האסיפה הכללית (של בעלי המניות) עדיין ממשיכה להתקיים, אך כל ההחלטות שבאפשרותה לקבל, מוגבלות לנושאים כאלו ואחרים הנוגעים לפירוק החברה.
רק כאשר יחליט המפרק הקבוע שכל הנכסים של החברה מומשו, יסתיים הליך הפירוק, עם צו בית משפט שיורה באופן רשמי על סיום קיומה של החברה.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 10 שנים בדיני חברות וליטיגציה מסחרית. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בשנת 2015 בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.