ישנם יתרונות רבים מאוד לניהול של עסק באמצעות שותפות (על פני הקמה של חברה) כשהיתרון המרכזי והחשוב ביותר, נוגע לחוסר הפורמליות: השותפות העסקית לא חייבת להתבסס על תקנון מסודר או תזכיר רשמי, לצורך הניהול של השותפות אין צורך באספות של בעלי מניות ומעבר לכל זה, פירוק שותפות הוא הליך הרבה יותר קל מפירוק חברה.
החיסרון המרכזי של שותפות מתבטא בחבות האישית של כל החברים בשותפות בחובות השותפות. זאת כמובן בניגוד למסך ההתאגדות המבחין בצורה ברורה בין הרכוש האישי של החברים, לחובות של החברה (בע"מ), האגודה השיתופית או העמותה לצורך העניין. במאמר שלפניכם, נפרט אודות מספר אספקטים בתהליך של פירוק שותפות.
באילו מקרים תפורק השותפות?
בגדול, נהוג להבחין בין שתי דרכים לפירוק של שותפות: פירוק שותפות המבוצע בהסכמת השותפים ופירוק שלא בהסכמת השותפים. אם הפירוק מבוצע שלא בהסכמת השותפים, הוא יתנהל על ידי בית המשפט המחוזי כשבית המשפט ייבחר בהתאם למחוז שבו רשומה השותפות. כמו כן ישנה אפשרות לנהל את הפירוק במקרים האלו במסגרת של הליכי גישור או בוררות. בדרך כלל הבקשה לפירוק שותפות שלא בהסכמת השותפים, מוגשת לבית המשפט המחוזי על ידי אחד החברים בשותפות.
העילות השכיחות ביותר הן הפרה של הסכם השותפות על ידי אחד השותפים, התנהגות לא מקובלת של אחד השותפים המובילה לפגיעה בהתנהלות התקינה של השותפות, אובדן היכולת של אחד השותפים להמשיך בתפקודו במסגרת השותפות, נסיבות כלכליות כאלו ואחרות ועוד. פירוק שותפות בהסכמה מתבצע במקרים רבים כשמראש הוקמה השותפות לתקופה מוגבלת, אם כי ישנן עילות נוספות לפירוק בהסכמת השותפים.
כך לדוגמה השותפות יכולה להיקלע לחובות כספיים, לפשוט רגל, אחד השותפים עלול ללכת לעולמו בטרם עת ועוד.
כיצד מפרקים שותפות?
כפי שציינו, לא תמיד ישנו צורך בצו בית משפט כדי לפרק שותפות, שכן צו בית משפט נדרש בעיקר במקרים שבהם השותפים לא מצליחים להגיע להסכמה בנוגע לאופן שבו השותפות תפורק. כמו כן ייתכן שיהיה צורך להוציא צו בית משפט אם ההתנהגות של אחד השותפים פוגעת בעסקים של השותפות. במצב אידיאלי, במקום לפנות לבית המשפט, עורכים הסכם פירוק שותפות ולמעשה לא אחת כבר בהסכם להקמת השותפות, ניתנת התייחסות לאופן ההתנהלות במקרה של פירוק השותפות.
בין כך ובין כך, הפירוק צריך לכלול מספר שלבים חשובים כשבעיקר מדובר על סילוק החובות של השותפות, החזרת ההלוואות, תשלום הוצאות הפירוק וחלוקת היתרה של הכספים לשותפים. מובן שלצורך התנעת התהליך, יש לפנות לרשות התאגידים ולעבור את המשוכות הבירוקרטיות השונות, הקשורות להליך הפירוק.
חשיבות ההתייעצות עם עורך דין מקצועי
כפי שציינו בפתח הדברים, אחד היתרונות של ניהול עסקים בשותפות, בא לידי ביטוי בכך שהרבה יותר קל לפרק שותפות מאשר חברה. יחד עם זאת, כל עוד לא פועלים לפי התקנות ולא ממלאים את ההנחיות במלואן, גם ההליך הפשוט יחסית, יכול להפוך למסורבל וממושך מאוד. לא כל השותפויות מתפרקות בצורה חלקה וללא כל בעיות וישנם לא מעט מקרים חריגים הדורשים התייחסות מיוחדת. ישנם גם כללים רבים הנוגעים ליישוב החשבונות לאחר פירוק השותפות בין השותפים, סמכויות שונות וזכויות שונות, המשתנות בהתאם לנסיבות הפירוק ועוד.
אם אתם מעוניינים לפרק את השותפות, היו ערים לכך שהצעד הראשון שעליכם לעשות הוא לפנות לעורך דין מקצועי העוסק בתחום בשגרה ומכיר את פקודת השותפויות היכרות עמוקה. רק כך תוכלו להבטיח שהליך הפירוק יתבצע על הצד הטוב ביותר ועם מינימום תקלות. בהצלחה!
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 15 שנים בדיני חברות וליטיגציה מסחרית מורכבת. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.