בספרו, "סודות מחיי המטבח", מתאר אנטוני בורדיין, את התהליך המתרחש כאשר מסעדה שנפתחה על ידי מסעדן לא מנוסה נקלעת לקשיים. בין היתר הוא מציין כי בשלב הראשון יחפש אותו מסעדן חובבן פתרונות קלים, כמו שינוי התפריט, פיטור חלק מהטבחים, סגירת המסעדה בימי ראשון ועוד כהנה וכהנה צעדים לא יעילים במיוחד.
בשלב מסוים, הוא ממשיך, ציבור הסועדים יזהה את ריח הפחד, חוסר הביטחון והמוות המתקרב, בעוד בעל המסעדה, ינסה להיחלץ מהבור אליו נקלע, כמו חולדה המנסה להימלט מבניין העולה באש.
מדובר בתיאור של השתלשלות עניינים קלאסית, המתרחשת באינספור עסקים. אמנם עסקי המסעדנות מסוכנים במיוחד, אך כל עסק באשר הוא יכול למצוא את עצמו בקשיים, החל ממפעל לטיהור שפכים, דרך רשת להלבשה תחתונה וכלה בחברה לייצור מזגנים.
במאמר שלפניכם נעסוק בצעד היחיד שיכול באמת להציל את העסק מכישלון וכפי שכבר הסגירה אותנו הכותרת, הכוונה היא לתוכנית הבראה לעסק.
הבראה עכשיו!
מטבע הדברים, לכל עסק צריך לבנות תכנית הבראה באופן פרטני, אך ישנו מכנה משותף אחד הרלוונטי לכל תכניות ההבראה באשר הן, שניתן לניסוח ככלל אצבע: "סיכויי הצלחת התוכנית גבוהים יותר, ככול שהתוכנית יוצאת לפועל מוקדם יותר".
כשמנתחים מקרים שבהם עסקים גדולים קרסו, ניתן לראות כי ברוב המוחלט של המקרים, הסימנים להתנהלות הבעייתית של העסק, היו בסביבה כבר זמן רב ואפילו מספר שנים לפני פרוץ המשבר. לרוע המזל, בדרך כלל הפנייה למומחה להבראת עסקים, מתבצעת בשלב מאוחר מדי, כתוצאה משאננות וחוסר יכולת להשלים עם המציאות.
שלושת השלבים של תוכנית הבראה עסקית
תוכנית הבראה לעסק מורכבת (בד"כ) משלושה שלבים עוקבים להלן:
- זיהוי הגורמים למשבר – השלב החשוב ביותר כולל מיפוי של כל הבעיות הקיימות וזיהוי כל הגורמים שהובילו למקום שבו העסק נמצא. אחת הטעויות השכיחות ביותר שעושים בעלי עסקים הנקלעים למשבר, היא לפעול ללא מחשבה וללא התייחסות לגורמים לבעיות. התנהלות שכזו כמוה כירייה בעלטה מוחלטת במטרה לפגוע במטרה. בדרך כלל גורם מקצועי העוסק בהבראת עסקים וחברות, יוכל לזהות את הגורמים להתנהלות הכושלת של העסק מהר מאוד.
- תכנון אסטרטגיית פעולה – האסטרטגיה משתנה כמובן בהתאם לגורמים ויכולה לכלול למשל השקת תכנית תמריצים מיוחדת לאנשי המכירות, העתקת המפעל לעיר אחרת שבה מחירי השכירות נמוכים יותר בצורה משמעותית, פיטור סלקטיבי של עובדים ועוד. חשוב להבין כי תוכנית הבראה היא לא תכנית מגירה הנמצאת בכל רגע נתון בהישג יד. תוכנית הבראה לעסק נבנית בהתאם לנסיבות, אופי הפעילות העסקית, חומרת המשבר וכפי שציינו, הגורמים למשבר.
- יישום תוכנית ההבראה – במהלך היישום של התוכנית יש לפקח על הביצוע באופן שוטף וצמוד ולבחון את רמת היעילות של התוכנית. מובן שבמקרים רבים בהתאם לצורך, יוכנסו שינויים בתוכנית המקורית.
תוכנית הבראה לעסק: הסדרת חובות מול הנושים
תוכנית הבראה לעסק צריכה לכלול בהתאם לצורך פתרונות יעילים לחובות שצבר העסק לספקים ונותני שירות. אין זה מן הנמנע שניתן יהיה להגיע להסכם עם הנושים בדבר החזר החובות מבלי לערב את מערכת המשפט, אם כי לא תמיד יסכימו כלל הנושים להסדר החוב שהוצע במסגרת תכנית ההבראה.
במקרה הזה, ייתכן שאפשר יהיה לנסות לאכוף את הסדר החוב בעזרת בית המשפט. כפי שניתן להבין, מומלץ ביותר שתהליך ההבראה יתנהל בליווי צמוד של עורך דין הבקיא בתחום המסחרי, בהליכי הוצאה לפועל, פירוק חברות ותחומים נוספים הקשורים לתהליך ההבראה הספציפי של העסק לעבור.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 15 שנים בדיני חברות וליטיגציה מסחרית מורכבת. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בארץ בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה לדיני חברות ישמח לחזור אליכם בהקדם.