הוצאת מעוקלים היא חלק מההליכים אותם ניתן לנקוט, בהתאם לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967, על מנת להשיב את חובותיו של חייב לנושיו. לפי הוראות החוק, ניתן לעקל רכוש של חייב, כולל ביצוע הליך הוצאת המעוקלים, אם לא החזיר את חובותיו לאחר פרק הזמן שנקבע בצו העיקול, בהתאם ליום הוצאתו.
בשלב הוצאת המעוקלים מגיע ממונה מטעם המוציא לפועל אל ביתו של החייב במטרה להוציא את המטלטלים כפי שפורטו בכתב העיקול. מאוחר יותר, אם לא הוסדרו חובותיו של החייב, מוצעים המעוקלים למכירה בשיטת מכרז על פי רוב.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
צו עיקול נכסים ולאחריו – הוצאת מעוקלים
הוצאת מעוקלים היא, כאמור, השלב הבא לאחר שלב הוצאת צו העיקול, כאשר החייב איננו מסדיר את חובותיו.
שלב העיקול, הקודם להוצאת המטלטלין, נעשה בהתאם להחלטתו של רשם ההוצאה לפועל, כאשר מטרתו היא לנסות ולהשיב את חובותיו של החייב, או לחילופין, להגביל את השימוש שלו בנכסיו ולמנוע אפשרות שהוא יסחר בהם.
צו העיקול חל על נכסי החייב – מקרקעין או מיטלטלין, גם אם הם אינם ברשותו, למעט מספר הסתייגויות, כדוגמת: מיטות, מזון או ציוד לעבודה.
קיראו בהרחבה על: מה לא ניתן לעקל?
בהתאם לחוק ולתקנות, עד מימוש צו העיקול ניתנת לחייב אפשרות נוספת להחזיר את חובותיו. במידה והחייב איננו מסדיר את חובו עד המועד שצוין בצו, מגיע שלב הוצאת המעוקלים.
הוצאת מעוקלים – למה הכוונה?
בהתאם להוראות החוק, בשלב הוצאת המעוקלים צריך הממונה מטעם המוציא לפועל להגיע אל ביתו של החייב ולהוציא ממנו את כל הפריטים המעוקלים עד לשווי החובות המופיעים בתיק ההוצאה לפועל.
כאמור, לפי תקנות ההוצאה לפועל ניתן לעקל מטלטלים שונים השייכים לחייב, החל מריהוט, דרך יצירות אומנות וכלה בכלי רכב, גם אם אינם ברשותו. הוצאת המעוקלים מתבצעת, כאמור, רק לאחר קבלת צו עיקול נכסים על כלל הנכסים של החייב או אפילו על נכס בודד אחד.
בהתאם לצו, רשאי הממונה מטעם המוציא לפועל, בכפוף לסייגם הקיימים בחוק, להגיע אל ביתו של החייב, להיכנס לתוך חציריו בהם מצויים המיטלטלין ולעקלם. בנוסף לכך, רשאי הממונה מטעם המוציא לפועל להיכנס גם לחציריו של צד ג' באם הוא מחזיק בנכסי החייב, ולעקלם למפורט בחוק.
מטבע הדברים, שלב הוצאת המעוקלים הוא שלב רגיש ביותר המשפיע באופן ישיר על המשך הטיפול בתיק ההוצאה לפועל.
מסיבה זו, לפני הוצאת המעוקלים צריך הממונה מטעם המוציא לפעול לנסות ולשכנע את החייב לפרוע את חובותיו מבלי לממש את צו העיקול. כאשר החייב איננו מוכן או איננו מסוגל לפרוע את חובותיו, נאלץ הממונה מטעם המוציא לפועל להוציא את המטלטלים מביתו של החייב ולעקלם בהתאם לצו ההוצאה לפועל.
בהקשר זה, חשוב לזכור, כי מטרתה של הוצאת המעוקלים איננה פעולת נקם אלא ניסיון למצוא פתרון הולם לפירעון החוב הכספי. לאחר הוצאת המעוקלים לרוב ממונה להם "נאמן" בהתאם לקבוע בחוק, כאשר בתום 14 ימים מיום העיקול, אם לא השיב החייב את חובותיו, יחל שלב מכירתם.
קיראו עוד בנושא: ערב לא מוגן
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891