ביקורת רבה נמתחת חדשות לבקרים על תפקודה של מערכת ההוצאה לפועל בארץ. בין היתר נטען לסחבת בטיפול עקב עומס תיקים (כשלושה וחצי מיליון תיקים עומדים ותלויים כיום בפני ההוצאה לפועל), מספר מועט של תקנים לרשמי הוצאה לפועל, פגיעה בכבודם וחירותם של החייבים במסגרת נקיטת הליכי הוצל"פ נגדם ואי מתן שירות הולם לזוכים.
בהיבט הגבייה מושמעת ביקורת בעניין סף הגבייה הנמוך וכן לגבי התמשכות והתארכות הליכי הגבייה.
כיום עומדת מדינת ישראל כמעט במקום המאה בעולם בהיבט משך הזמן שייאלץ התובע להמתין ממועד הגשת התביעה ועד שיזכה להיפרע את חובו.
אופן התנהלות תיקי הוצאה לפועל מלמד על כך שלאורך ההליך תיקים רבים מגיעים אל סיומם בפשרה או בהסדרי גבייה חלקית. נמצא, כי משך גבייתו של שיק באמצעות מערכת ההוצאה לפועל בארץ עומד כיום על כארבע שנים וחצי בממוצע.
תקופה זו משקללת את הזמן הנדרש לדיון בתיק בפני בתי המשפט ולניהול הליכי הוצאה לפועל בהמשך.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
נתונים אודות גביית שיקים באמצעות לשכות הוצאה לפועל בארץ
מנתונים שמפרסמת בימים אלה רשות האכיפה והגבייה עולה, כי מקרב כלל התיקים המוגשים לביצוע בהוצאה לפועל שיעורם של שיקים לפירעון עומד על מעט פחות משליש. ניסיונות הזוכים בפסקי דין להיפרע את חובם מסתכמים בכ 15% מהמקרים.
בהיבט סכומי השיקים שהוגשו לביצוע בשנה האחרונה – גובה תביעת חוב ממוצעת המוגשת להוצאה לפועל עומד על כששת אלפים וחמש מאות ש"ח.
סכומו הממוצע של שיק הינו כשבעה עשר אלף ש"ח. הסכום הממוצע לפירעון אשר נקבע במסגרת פסק דין עומד על כשלושים אלף ש"ח וסכום פירעון משכנתא עולה על מאתיים ושלושים אלף ש"ח.
צעדי התייעלות של לשכות ההוצאה לפועל
במטרה לשפר את תפקוד ההוצאה לפועל, להתגבר על העומסים עמם מתמודדת המערכת ולקצר את משך הליכי הגבייה נכנס לתוקפו אשתקד תיקון 29 לחוק הוצאה לפועל, המחיל מספר שינויים מהותיים.
במקביל, ננקטים צעדים אופרטיביים לייעול תפקודה של המערכת ובכלל זה:
הגדלת מספר תקני הרשמים באופן שיקל על העומס בכל לשכות ההוצאה לפועל בישראל.
מחיקת תיקים – לפני כחודשיים נכנסה לתוקף הוראת שעה מטעם שר המשפטים שעניינה מחיקת תיקי הוצאה לפועל אשר במהלך השנים האחרונות לא ננקטו במסגרתם צעדים על ידי הזוכים. מהלך זה מוביל להפחתה משמעותית בכמות התיקים עמם מתמודדת ההוצאה לפועל.
מיסוד מסלול המאפשר הגשת תביעות בסדר דין מקוצר להוצאה לפועל – במסגרת זו רשאי החייב להגיש בקשת רשות להתגונן מפני תביעת חוב שהוגשה נגדו על ידי תאגיד, בנק או רשות ציבורית. במידה והתביעה מתקבלת עובר התיק לדיון בפני בית משפט השלום.
קיראו בהרחבה על: מסלול מקוצר בהוצאה לפועל
אימוץ גישה אישית במטרה לדרבן את החייבים לפרוע את חובם – בדרך של ניהול שיחה ישירה בין נציגי רשות האכיפה והגבייה לבין החייב במהלכה מוצגים אופני הפעולה העומדים לרשות החייב. נמצא, כי יוזמה זו מגבירה את מידת שיתוף הפעולה של החייבים והובילה לסגירת מכסה נכבדה של תיקים ולאור ההצלחה מתכוונת הרשות להמשיך במהלך זה.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
לקריאה נוספת ליחצו על הקישורים הבאים:
- לשכת הוצאה לפועל תל אביב – העמוסה במדינה
- התיישנות שיקים – סקירה משפטית