הליכי פשיטת הרגל במקביל מסייעים לחייב לשקם את חייו, מאפשרים לו לנהל חיים שגרתיים, תוך שהוא מסדיר אט אט את חובותיו או חלקם, ובסיום התהליך החייב יכול לפתוח "דף חדש" לאחר שנשמטו חובותיו וקיבל הפטר מהם.
רוב רובן של הבקשות לפשיטת רגל מקורן בחייבים אשר חפצים בהגנה מפני הנושים ובהפטר. הליכי פשיטת רגל מטעם החייב מתחילים בהגשת בקשה לצו כינוס לפי סעיף 6 לפקודת פשיטת הרגל. הבקשה מוגשת במשרדי כונס הנכסים הרשמי וכרוכה בתשלום פקדון בסך 2,654 ¤.
בקשת נושה לפשיטת רגל כנגד חייב:
כמו כן, אף נושה רשאי להגיש בקשת פשיטת רגל כנגד חייב באם החייב עשה מעשה פשיטת רגל .
סעיף 5 לפקודת פשיטת הרגל מונה רשימת מעשי פשיטת הרגל, אשר יכולים להוות עילה לבקשת פשיטת רגל נגד חייב ובהם העברת מרמה, העברת נכס שיש בה העדפת מרמה של נושה, מעשים להתחמקות מנושים עיקול ומכירת נכס בהוצאה לפועל לפי צו של בית המשפט ועוד. העילה הנפוצה ביותר הינה: אי הענות לדרישת הנושה לכיסוי החוב, דרישה במסגרת התראת פשיטת רגל ששולח הנושה לחייב.
בבקשת נושה לפשיטת רגל נגד חייב החוב הכספי יהא קצוב ויעמוד על סך מינימלי של 50,000 ¤ (סכום המתעדכן לפי שיעור עליית מדד המחירים לצרכן). כמו כן נדרש כי מעשה פשיטת הרגל שעליו מסתמכת הבקשה מטעם הנושה לפשיטת רגל, אירע תוך שלושה חודשים לפני הגשתה וכי החייב יתגורר בישראל או יהא בעל זיקה עסקית לישראל.
בקשת חייב לפשיטת רגל:
הבקשה לפשיטת רגל מטעם חייב מהווה את הבסיס והנדבך הראשוני לכל התהליך המורכב והמסובך של פשיטת הרגל . נחוץ, חיוני ומומלץ כי היא הבקשה תערך על ידי עורך דין מקצועי המתמחה בתחום פשיטת הרגל. בקשה אשר הוגשה ברשלנות ו/או בהעדר ידע משפטי ו/או מבלי לציין עובדות מהותיות לגבי החייב עלולה להכשיל את פשיטת הרגל ולגרום לחייב נזק בלתי הפיך.
בבקשת חייב לפשיטת רגל החובות יהיו לפחות 10,000 ש"ח (סכום המתעדכן לפי שיעור עליית מדד המחירים לצרכן). החייב יצרף לבקשתו דין וחשבון בדבר נכסים והכנסותים שלו ושל בני משפחתו הגרים עימו וכתב ויתור על סודיות.
לאחר שנפתח תיק אצל הכנ"ר על החייב/הזוכה לגשת לבית המשפט המחוזי הוא המוסמך לדון בהליכי פשיטת הרגל, ולפתוח תובענה, תיק פש"ר.
כונס הנכסים הרשמי בוחן את הבקשה על נספחיה ומגיש תסקיר לגבי עמדתו ו/או המלצה האם לאפשר לחייב צו כינוס, באילו תנאים והמלצה למינוי מנהל מיוחד. התסקיר מוגש לבית משפט המחוזי לתיק הפש"ר.
בית המשפט בהתבסס על הבקשה ותסקיר הכנ"ר מחליט האם יש ליתן צו לכינוס נכסי החייב. בית המשפט רשאי לדחות את הבקשה אם הוא סבור שהחייב יכול לפרוע את חובותיו או אם החייב עושה שימוש לרעה ו/או נוקט בחוסר תום לב בהליכי פשיטת הרגל. יצויין כי צו הכינוס לפי סעיף 6 לפקודה מעביר את נכסי החייב לפיקוחו או לכינוסו של הכנ"ר עד להכרזת החייב כפושט רגל.
כאשר הבקשה לפשיטת רגל מוגשת באמצעות נושה, בית המשפט יטה לקיים דיון בהשתתפות הצדדים והכנ"ר שמטרתו להחליט האם ליתן צו כינוס נגד החייב.
צו הכינוס מעכב את כל ההליכים המשפטיים הקיימים כנגד חייב ואינו מתיר לנושים לפתוח בהליכים משפטיים כנגד החייב מבלי לקבל אישור מבית המשפט הדן בפשיטת הרגל. המשמעות הנפוצה היא עיכוב כל ההליכים בכל תיקי ההוצאה לפועל והתביעות כנגד החייב.
לאחר שניתן צו הכינוס החייב מתחיל לשלם תשלום חודשי לקופת הכינוס. הכנ"ר ו/או המנהל המיוחד עורכים בירורים, חקירות ובדיקות לאתר רכוש ו/או נכסים של החייב ולשם גיבוש עמדתם האם להכריז על החייב כפושט רגל.
החייב יזומן לבירורים ו/או חקירות אצל הכנ"ר ו/או המנהל המיוחד. הכנ"ר רשאי לאסוף גם מידע מרשויות המס ותאגידים בנקיים לגבי רכוש ונכסים שהוחזקו בעבר על ידי החייב ולזמן אסיפות נושים. בסוף התהליך על הכנ"ר להגיש לבית המשפט חוות דעת מסכמת המתייחסת לתום ליבו של החייב, תהליך יצירת החובות, אפשרויות להיפרע מהחייב ולמימוש נכסים כדי לפרוע את החובות לנושים והמלצה סופית האם יש להכריז על החייב כפושט רגל.
בית המשפט יכול להכריז על החייב פושט רגל עם או בלי לקיים דיון בעניין. בית המשפט בוחן האם החייב פעל בתום לב ביצירת החובות והתנהלותו בעבר, וכמו כן קובעת התנהלות החייב בהליכי פשיטת הרגל: ביצוע התשלומים החודשיים, המצאת דוחות חודשיים, אי הסתרת רכוש/נכסים ושיתוף הפעולה עם הכנ"ר/הנאמן. עם הכרזת החייב כפושט רגל מוקנים נכסיו לנאמן.
במהלך פשיטת הרגל החייב רשאי להגיע להסדר עם נושיו. וכדי שהצעה תתקבל עליה לקבל את אישור רוב הנושים האוחזים בשיעור של 75% מערך הנשייה. בית המשפט הדן בבקשה לאישור הסדר נושים בוחן האם מדובר בהסדר סביר והאם יש בהתנהלות החייב הונאה, מרמה או הסתרה הבאים לידי ביטוי בהסדר המוצע. עם אישור ההסכם על ידי בית המשפט יבוטלו הליכי פשיטת הרגל והחייב יופטר מכל חובותיו.
משאת נפשם של החייבים היא להגיע לשלב ההפטר כמה שיותר מהם. בית המשפט בדונו בבקשת החייב להפטר סוקר את חוות הדעת של הכנ"ר והנאמן ואת תום ליבו של החייב והתנהלותו לאורך הליכי פשיטת הרגל, שומע את עמדות הצדדים ומחליט לפי שיקול דעתו בהתבסס על כל הממצאים שהובאו בפניו.
כפי שהוסבר לעיל, הליכי פשיטת הרגל הינם הליכים מורכבים ומסובכים המצריכים הבנה משפטית רבה וניסיון. רק עורך דין מיומן מנוסה ומקצועי בתחום פשיטת הרגל יכול ללוות חייב לאורך כל התהליך בהתמודדתו מול הכנ"ר, המנהל המיוחד ובית המשפט וכדי להביא להפטר בבטחה ובמהרה.