צירוף חייב לתיק הוצאה לפועל, הינו למעשה, הוספת עוד אדם בתיק ההוצאה לפועל, אשר אחראי במידה שווה עם החייב המקורי לביצוע שטר החוב אשר בגינו נפתח התיק.
במקרים רבים מדובר על אדם שאינו מעורב בצבירת חובות בפועל, ואינו מודע כלל לסיכון שבמעשיו, או להליכים המופנים כנגדו. אחד הלקחים החשובים ביותר שניתן ללמוד מסעיף 83 לחוק ההוצאה לפועל, הינו ממה להמנע וכיצד לכלכל צעדים בחוכמה, על מנת שלא למצוא את עצמך מעורב בתיק הוצאה לפועל.
במאמר זה נסקור ונסביר אודות מגוון האפשרויות לצרף חייב לתיק קיים של הוצאה לפועל, וכמו כן, נסביר מהם זכויותיו של חייב אשר מתעתדים לצרף את שמו לתיק הוצאה לפועל קיים, ומאילו פעולות כדאי להמנע על מנת לא לקחת את הסיכון להוספה שכזו.
מתי ניתן לצרף חייב נוסף לתיק קיים של הוצאה לפועל?
סעיף 83 לחוק ההוצאה לפועל, מגדיר את המקרים המיוחדים שבהם ניתן לצרף חייב לתיק הוצאה לפועל קיים. מיותר לציין, כי מעטים הם המקרים שבהם באמת יש מקום לערב חייב נוסף בתיק הוצאה לפועל, אולם, חשוב לדעת מתי קיים הסיכון.
מתן ערבות לחייב משמעה סיכון בפתיחת הליכי הוצאה לפועל!
בית המשפט קבע כי ניתן לצרף לתיק הוצאה לפועל הקיים כנגד חייב מסויים, גם את הערבים לחוב אשר לא גיבו אותו וכיסו את חובו כפי שהבטיחו.
מבחינה משפטית, ערב אשר חתם על שטר ערבון כנגד רכוש מסויים של החייב (למשל, ערב עבור הלוואת משכנתא, וכדומה) או אשר חתם לחייב באופן כללי על ערבון כנגד כל חוב שיהיה לו, הינו חייב תקף הן בלשכות ההוצאה לפועל והן בבתי המשפט, כחייב לכל דבר ועניין בתיק ההוצאה לפועל המתנהל כנגד החייב.
עוד, קובע בית המשפט, שאין הכרח בחתימת ערב על שטר חוב אלא די בכך שפרטיו האישיים מופיעים על החוב, גם ללא חתימתו.
במקרה כזה, תיבדק מעורבותו של האדם שפרטיו מודפסים על גבי שטר החוב וייתכן שאדם זה יתבקש להגן על עצמו או לספק סימוכין לעובדה שאין לו חלק בצבירת החוב האמור, ושהדפסת פרטיו על שטר החוב נעשתה שלא בהסכמתו או בידיעתו.
צירוף מנהל של חברה חייבת כחייב בתיק הוצאה לפועל של החברה
במקרה מיוחד, כאשר מדובר במנהל של חברה החייבת כספים, ניתן לצרף את שם מנהל החברה כחייב בתיק ההוצאה לפועל, במידה והתנהלותו מרשימה את בית המשפט ככזו שאינה תמת לב.
זכות התגובה של חייב המתבקש להצטרף לתיק הוצאה לפועל
בית המשפט מחוייב לנהוג במשנה זהירות כאשר מוצגים בפניו פרטי אדם שכביכול הינו שותף בצבירת החוב, או שהחבות חלה עליו בנוסף.
כאשר ישנו פסק דין נשוא הליך הוצאה לפועל, אשר אינו כולל את שם החייב הנוסף, וישנה בקשה לצרף אותו לתיק בכל זאת, מחובת ראש לשכת ההוצאה לפועל לבחון את המיקרה, לאפשר לחייב הנוסף זכות להגיב ולהגן על עצמו, ובמידת הצורך להופיע בפני בית משפט בצירוף אסמכתאות ועדויות לטיעונו.
כיצד להישמר מהסיכון של צירוף שמך לתיק הוצאה לפועל?
מומלץ שלא לחתום ערבות לאיש, גם לא להורים ולאחים. לעיתים החייב בתיק הוצאה לפועל הינו קורבן של הנסיבות ונהג בתום לב ובכל זאת נקלע לחובות. על מנת להגן על הרכוש שצברת ועל משפחתך, מומלץ לסרב בנימוס.
מומלץ להבין תמיד היטב על מה חותמים כשמדובר במסמכים משפטיים או פיננסיים, ולא לאפשר כלל חתימה על שטר חוב של אדם אחר מבלי משים או תוך מתן אמון מלא בו.
בתיקי הוצאה לפועל בפרט, מומלץ בחום להתנהל לפנים משורת הדין, בתום לב, באמינות מוגברת, ותוך יצירת רושם חיובי על המעורבים בהליך. לשם כך, מומלץ להיוועץ ולהיעזר בשירותיו של עורך דין בעל נסיון כבר בשלב התחלתי בתהליך.
לקבלת סיוע מיידי בהליכי הוצאה לפועל ליחצו: יעוץ משפטי