באילו מקרים מתבצע עיקול רכבים?
עיקול רכב בהליך הוצל"פ, משמש ככלי בידיו של הזוכה, לשם הבטחת ביצועו של פסק דין שניתן לטובתו. בטרם יפנה הזוכה בבקשה לעיקול כאמור, יש לבחון האם התקיימו התנאים המקדימים.
ראשית, בידי הזוכה פסק דין שניתן לטובתו אשר הוגש לרשויות הוצל"פ לשם ביצועו. לאחר הגשת הבקשה כאמור, תישלח אזהרה לחייב, לתגובתו תוך 20 ימים. רק בחלוף מועד זה רשאי הזוכה בהתאם להוראות חוק ההוצאה לפועל תשכ"ז – 1967, לנקוט בהליכים נגד רכושו של החייב. במסגרת ההליכים יכול הזוכה לדרוש עיקול נכסי מטלטלין ו/או עיקול נכסי מקרקעין, מינוי כונס נכסים על נכס מסוים של החייב וביצוע בעין של פסק הדין.
הלכה למעשה, עיקול הינו פעולה משפטית כנגד בעליו של הנכס או המחזיק בו, שמטרתה הגבלת השימוש והיכולת לסחור בנכס, על מנת להבטיח את פירעון החוב נשוא פסק הדין. העיקול אינו הליך אוטונומי של הזוכה והוא מותנה באישור ראש ההוצאה לפועל ובקבלת צו עיקול כדין.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 10 שנים בליווי חייבים וזוכים בהליכי הוצאה לפועל. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בשנת 2015 בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.
עיקול מטלטלין
המחוקק הישראלי הגדיר מטלטלין על דרך השלילה: מטלטלין הינם כל נכס שאינו מקרקעין ובכללם נכסים שאינם מוחשיים דוגמת סימנים מסחריים ופטנטים. כך למשל, הסוד המסחרי המוגן בעולם – נוסחת המשקה "קוקה – קולה" – הינו נכס מטלטלין של החברה.
לעניין זה חשוב להדגיש, כי ישנם נכסים הכלולים בהגדרת המטלטלין ואולם אינם ניתנים לעיקול. אלה כוללים צרכיי אוכל למחיית החייב ובני ביתו, תשמישי קדושה, חיות מחמד,כלי בית חיוניים, כלים המשמשים את החייב לפרנסתו והכל כמפורט בתקנות ההוצאה לפועל. מנגד, מתיר המחוקק להטיל עיקול גם על פירות הנכסים – רבית והכנסות – ועל זכויות עתידיות בהם.
עיקול מטלטלין ברי רישום
תקנה 42 לתקנות ההוצאה לפועל, קובעת חובת רישום העיקול לגביי נכסים שהעברתם טעונה מרשם. להבהיר: באם הנכס המעוקל הוא נכס שהעברתו טעונה רישום – כגון רכב שמכירתו מחייבת העברת בעלות – מחובתו של המוציא לפועל לשלוח לממונה על הרישום הודעה בדבר העיקול.
לאחר קבלת ההודעה כאמור, ירשום הממונה הערה בדבר עיקול הנכס במסמכים המתאימים. כך, בבואו של קונה עתידי לרכוש את רכבו של החייב, יסתבר לו ע"י עיון במרשם, כי הרכב נשוא העסקה מעוקל. שינויי העיקול שנרשם יבוצע ע"י הממונה רק בהתקיים אחד מהתנאים הבאים:
א. ע"פ צו של בית דין, בית משפט או ראש ההוצל"פ, המבטל את העיקול או מעביר את הנכס לזוכה.
ב. בהסכמת הזוכה.
עיקול רכבים ומכירתם
בהתקיים התנאים שפורטו מעלה – בקשה לביצוע פסק דין מראש ההוצל"פ, המתנה של 20 ימים לתגובת החייב ובקשת צו עיקול – רשאי ראש הוצל"פ ליתן צו עיקול על רכבו של החייב לשם הבטחת ביצועו של פסק הדין. כאמור, עם קבלת צו העיקול יודיע המוציא לפועל לממונה על מרשם הרכבים, כי הרכב מעוקל. בנוסף לרישום העיקול, מסמיך הצו את המוציא לפועל לבצע את תפיסת הרכב.
לעניין זה, רשאי המוציא לפועל בכפוף לסייגים המנויים בחוק, להיכנס אל חציריו של החייב בהם נמצא הרכב ולעקלו. כך גם מקום שהרכב מוחזק ע"י צד שלישי.
בדרך כלל, עם התפיסה, מעביר המוציא לפועל את הרכב למגרש העיקולים של רשויות הוצל"פ ואינו מותיר אותו ברשותו של החייב. זאת בשל הדרך הקלה יחסית בה ניתן להעלים רכב ולמלטו.
בחלוף 14 ימים לפחות מיום עיקול הרכב ובמידה והחייב לא פרע את חובו, תפתח ועדת המכירות של הוצל"פ בהליך מכירתו. ראשיתו של ההליך בפרסום הודעה לציבור והוא נערך בשיטת המכירה הפומבית כאשר הרכב נמכר במצבו הקיים AS IS– משמע , האחריות לתקינותו מוטלת על הרוכש.
יובהר, כי תקנות ההוצאה לפועל מונות דרכי ערעור והשגה על עצם הטלת העיקול ומכירת הרכב והוראות נוספות המסייעות לחייב או הזוכה. כיוון שכך, כדאי להתייעץ עם עורך דין הבקיא בהליכי הוצל"פ, לשם בירור מכלול הזכויות העומדות לצדדים.
זקוק לסיוע מיידי בהליך הוצל"פ?
לחץ כאן:יעוץ משפטי