מהן תובענות הוצאה לפועל?
בעקבות תיקון 24 לחוק ההוצאה לפועל כבר אין בהכרח צורך בפסק דין מערכאה משפטית, שטר חוב או המחאה, כדי לאפשר פתיחת תיק בהוצאה לפועל.
הסעיפים החדשים שהוספו לחוק ההוצאה לפועל מאפשרים לזוכה לפתוח בהליכים בהוצאה לפועל כנגד החייב, ללא הסרבול של הליכים משפטיים נוספים, תשלום אגרות וסחבת משפטית. במאמר זה נסקור כיצד מגישים תובענות הוצאה לפועל כיום, מהו ההליך, מהם היתרונות בתיקון, ועוד…
תובענות הוצאה לפועל – טיפול זריז ויעיל בעקבות התיקון
מרגע שנכנס לתוקפו תיקון 24 לחוק ההוצאה לפועל, נוספו לחוק שני סעיפים חדשים – סעיף 81א1 ו – 81א2. על פי סעיפים אלה, כאשר יש בידי הזוכה (כלומר, בעל החוב), שטר כלשהוא המעיד על קיומו של חוב, כגון הזמנת עבודה שכנגדה הונפקה חשבונית, המחאה, וכדומה, ואם סך החוב כולו הינו 50,000 ¤ או פחות, הזוכה יכול לפנות ישירות להוצאה לפועל על מנת לפתוח תיק כנגד החייב.
לקבלת סיוע משפטי מיידי בגביית חובות על ידי הוצאה לפועל, לחץ כאן: יעוץ משפטי
הזוכה אינו מוכרח עוד לגשת לבית דין, בית המשפט, או ערכאה משפטית מתאימה אחרת, להשיג פסק דין לזכותו ורק לאחר מכן לגשת ללשכת ההוצאה לפועל.
כיום, בעקבות התיקון, יכול הזוכה להגיש תובענה על סכום קצוב (עד 50,000 שקלים) להוצאה לפועל בכל סניף שיבחר על פי נוחיותו. יהיה עליו למלא טופס אחד לפתיחת תיק, לשלם אגרה שנעה בין 1% ל – 1.25% מגובה הסכום הקצוב אותו הוא תובע (גובה תשלום האגרה תלוי במסמכים איתם יגיע הזוכה), ולפתוח מיידית בהליכי גבייה כנגד החייב.
כאשר ניגשים לפתיחת תובענה בהוצאה לפועל בהליך המהיר, על סכום התביעה להיות קצוב ומוסבר. כלומר, בעת מילוי טופס פתיחת התיק, יש לציין סכום קצוב וסופי שיהיה הסכום אותו ייתבע החייב להחזיר.
החובה ליידע את החייב בתהליכים וזכותו של החייב להגיב
על הזוכה, שמתכוון לפתוח תובענה כנגד החייב, ליידע את החייב בנוגע לכוונותיו, על ידי מכתב שהנוסח שלו קבוע בחוק. מכתב זה יש לשלוח לחייב בדואר רשום. מיום שליחת המכתב, עומדים בפני החייב 30 ימים להגיש בקשת התנגדות או בקשה בטענת פרעתי.
אם יגיש בקשת רשות להגן, משמעות הדבר כי יש לו הסתייגויות מתשלום החוב – ואם כך הדבר, יש לפתור את המחלוקת בערכאות המשפטיות, ולחזור, במידת הצורך, ללשכת ההוצאה לפועל, בצירוף פסק דין לתשלום.
במידה והחייב לא הגיש בקשת רשות להגן, הליכי הטיפול בתובענת הוצאה לפועל יתנהלו כרגיל כנגד החייב.
מדוע יש צורך בזירוז הליך הגשת תובענה?
על פי נתוני בנק ישראל, כיום ישנם מעל 12,000 המחאות שאינן מכובדות על ידי הבנקים מדי יום. כלומר, אלפי תשלומים חוזרים ואינם מכובדים מדי יום. חלקם מגיעים לבתי המשפט לענייני עבודה, בתי משפט השלום או לבתי המשפט לתביעות קטנות. עניין זה יוצר עומס רב על המערכת המשפטית, ועבור הזוכים (בעלי החוב) מדובר בתהליך ארוך וכן בתשלום מספר אגרות שנחסכות בשיטה החדשה.
עוד יתרון משמעותי עבור בעלי החוב הוא, שאם בעבר היה צורך להגיש בקשה להסדרת החוב לערכאה המשפטית הקרובה לאיזור פעילותו של החייב, הרי שבמסלול להגשת תובענה כיום, ניתן לפנות לכל לשכה של ההוצאה לפועל, על פי נוחותו של בעל החוב המגיש את התובענה.
פתיחת תיק הוצאה לפועל
כאשר לזוכה יש פסק דין מאושר על ידי בית הדין או בית המשפט או ערכאה משפטית מתאימה אחרת, או שיש לו שטר חוב, חוזה, הסכם עבודה או המחאה שחזרה מאת החייב, הזוכה יכול לגשת ללשכת ההוצאה לפועל, למלא טופס פתיחת תיק, ובו יש למלא את פרטי החייב – מ"ז או מספר ח.פ.
אם המדובר בחברה, שם וכתובת לשליחת דואר, לצרף לטופס את הבקשה לביצוע פסק דין או בקשה לביצוע שטר וכולי, ולשלם אגרת פתיחת תיק. חשוב לציין, כי לשכת ההוצאה לפועל אינה נוקטת הליכים נגד החייב אלא ביוזמתו של הזוכה, כלומר, רק על פי הוראת הזוכה ננקטים הליכים כנגד החייב.