תפקידים וסמכות לפי חוק – ראש לשכת הוצל"פ
במדינת ישראל פועלות לשכות רבות של הוצאה לפועל – הצמודות לבית משפט השלום. בראש כל לשכה כזו עומד ראש ההוצאה לפועל שהוא שופט או רשם בית משפט השלום ואמון על מערכת ההוצאה לפועל האזורית.
לראש ההוצאה לפועל נתונות סמכויות רחבות וזאת בכדי למצות את מטרת המערכת שהיא גביית חובות ומימוש פסקי דין.
ראש ההוצאה לפועל בעל סמכות מנהלית או בעל סמכות שיפוטית?
ההוצאה לפועל היא גוף מנהלי ושיפוטי כאחד, ועל כן חלק מסמכויות ראש ההוצאה לפועל הם מנהליות וחלק הם שיפוטיות, ההבדל אינו סמנטי בלבד ויש לו השפעות בעיקר כאשר הדבר נוגע לערעורים על החלטות שנתקבלו.
סמכות המוציא לפועל בעניינים מנהליים
לראש לשכת ההוצאה לפועל סמכויות מנהליות רחבות כדלקמן:
- הוא האחראי על המצאת אזהרה לחייב לתשלום חוב – במסגרת זו ראש ההוצאה לפועל יפרט לחייב את החוב או הפסק דין שעליו לשלם ויאפשר לו 20 יום לטעון טענות כנגד, לבקש צו תשלומים או להתייצב לחקירת יכולת.
- ראש ההוצאה לפועל יכול בהמצאת צווים כנגד חייב לדוגמא צו מאסר, צו הבאה או צו עיכוב יציאה מהארץ.
- הוא רשאי לאשר לחייב לפרוס את תשלומיו לפי צו תשלומים.
- כמו כן רשאי הוא לאשר לחייב לאחד את תיקי החובות שלו לתיק אחד הפרוס לתשלומים שוטפים(הליך הידוע כאיחוד תיקים).
- הוא מנהל את חקירת היכולת שהיא הליך הנועד לבחון את יכולותיו הכספיות של החייב לצורך פירעון חובותיו, במסגרת חקירת יכולת זו לראש ההוצאה לפועל סמכות לחקור את החייב על נכסיו, לזמן עדים וצדדים שלישיים ולדון בכל הטענות אותם הם מעלים כנגד חייב או כנגד נושה.
- הוא רשאי להכריז על חייב כמוגבל באמצעים, לאור חקירת היכולת – ולפרוס את חובו באופן אף נוח יותר מצו תשלומים רגיל.
ערעור על החלטות ראש ההוצאה לפועל כרשות מנהלית
בדרך כלל אדם שנפגע מהחלטה מנהלית צריך לעתור לבג"ץ על אף זאת על החלטה של ראש ההוצאה לפועל – כרשות מנהלית, המחוקק חסם את דרכו של האזרח הקטן לבג"ץ כאשר קבע הסדר אחר בחוק ההוצאה לפועל.
הסדר זה מאפשר ערעור ברשות ראש ההוצאה לפועל או שופט בית המשפט המחוזי כאשר אדם רואה עצמו נפגע מאחת ההחלטות הנ"ל.
סמכות המוציא לפועל בעניינים שיפוטים
כפי שנכתב ראש ההוצאה לפועל, הוא ייצור כלאיים, ובמסגרת תפקידו הוא מקיים גם הליכים שיפוטיים וגם הליכים מנהליים.
ההליך המרכזי שבו דן ראש ההוצאה לפועל כשופט הוא דיון בטענת פרעתי, שבה החייב מגיש התנגדות מסיבה כלשהי(וישנם סיבות רבות) לחוב מסוים, וטוען למעשה כי אין עליו לשלם חוב זה יותר.
הסמכות הנתונה לראש ההוצאה לפועל בטענת פרעתי היא לא מוחלטת, וישנם מקרים רבים בהם ראש ההוצאה לפועל יעביר את ההחלטה לבית המשפט שידון בעובדות.
תפקידים נוספים שראש ההוצאה לפועל ממלא כמעין שופט הם בעיקר בחיוב צדדים שלישיים בתשלום חוב מסוים.
ערעור על החלטות ראש ההוצאה לפועל כרשות שיפוטית
ערעור על החלטת ראש ההוצאה לפועל כאשר הוא משמש כמעין שופט יהיה בזכות דהיינו כל אחד יוכל להגיש ערעור זה ובית המשפט המחוזי יהיה חייב לדון בו.
ראש לשכת ההוצאה לפועל – לפני שתפגשו אותו, פנו אל עורך דין…
ראש ההוצאה לפועל, הוא גוף מרכזי בהליך אכיפת החוק בישראל, לצורך תפקידו המחוקק העניק לו סמכויות רחבות לאסור, להביא, ולחקור חייב.
כמו כן הוענקו לראש ההוצאה לפועל סמכויות החלטה רחבות במגוון הליכים שונים. אולם סמכותו אינה בלתי מוגבלת, והוא חייב לציית למגבלות רבות הקבועות בחוק ההוצאה לפועל.
על כן ובכדי להתגונן בפני החלטות ראש ההוצאה לפועל, לצורך הגעה לפריסת החוב הנכונה ביותר, יש לדעת אילו בקשות להגיש, מתי ובאיזו צורה בדיוק. יעוץ משפטי של עורך דין המומחה לתחום ההוצל"פ הוא הכרחי ביותר בכדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם.
קיראו בהרחבה על: לשכת הוצאה לפועל נתניה