בית המשפט עשוי לבטל העברת נכסים של פושט רגל…
עניינם של הענקות נכסים נדון בסעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל – מגמתו של סעיף זה היא להפקיע, בתנאים מסוימים, הענקות נכסים שנעשו על ידי החייב לא תמורה או בתמורה מופחתת לקרוביו או לאנשים אחרים וזאת לפני תחילת הליך פשיטת הרגל.
העיקרון שעליו מבוסס הסעיף הזה הוא שאדם צריך להיות הוגן לפני היותו נדיב ויש לשלם חובות לפני שנותנים מתנות.
אלו תנאים נחוצים לצורך ביטול הענקה של נכס ע"י החייב?
לצורך ביטולו של מעשה הענקה, שמוגדרת בחוק ככל העברה יש לבדוק כי אכן בוצעה העברה כאמור של נכס השייך לחייב וכי העברה זו נעשתה עד לכדי 10 שנים לפני מועד היווצרות פשיטת הרגל. לעניין זה החוק מבדיל בין הענקות שבוצעו עד שנתיים לפני מועד פשיטת הרגל, לבין הענקות שבוצעו בין שנתיים לעשר שנים לפני המועד האמור.
ביטול הענקה שנעשתה עד כשנתיים מיום היווצרות פשיטת הרגל
כאשר אנו דנים בהענקות שבוצעו עד לכדי זמן של שנתיים לפני פשיטת הרגל, ההענקה בטלה באופן אוטומטי.
ביטול הענקה שנעשתה בין שנתיים עד 10 שנים ממועד פשיטת הרגל
כאשר מדובר על ההענקות שבוצעו כשנתיים עד עשר שנים לפני פשיטת הרגל בכדי לתת תוקף להענקה על פושט הרגל או מקבל הרכוש להוכיח כי במועד ההעברה יכול היה החייב לשלם את חובותיו לנושיו גם ללא הרכוש אשר הועבר.
חריגים לכללים של ביטול הענקות
על אף הכללים המנחים הנזכרים לעיל בדבר ביטולן של ההענקות קיימים כמובן גם חריגים המכשירים אותן וזאת בהתייחס הן להענקות שבוצעו עד כעשר שנים לפני מועד פשיטת הרגל (ביטול מותנה) והן להענקות שבוצעו עד כשנתיים לפני מועד פשיטת הרגל (ביטול אוטומטי) חריגים אלו הנם:
החריג הראשון הענקה בשל נישואין ולפניהם – על מנת שיחול החריג הראשון יש צורך בקיומם של שלושת התנאים הבאים:
- הענקה נעשתה לרגל הנישואים.
- הענקה אמורה לקבל תוקף בהתקיים הנישואין והיא מותנית בעריכתם.
- ההענקה אמורה להינתן על ידי המעניק מתוך רצון או מטרה להמריץ או להקל את עריכת הנישואין.
החריג השני, תקנת השוק – תקנת השוק מוגדרת בספר חוקינו כחריג לכלל הקנייני שאין אדם יכול להעביר יותר ממה שיש לו (בלטינית – nemo dat quad non habit) במקרנו כאשר פלוני קונה מפושט הרגל כשנתיים לפני פשיטת הרגל בתנאי תקנת השוק, הוא הופך לבעלים של הנכס ולא ניתן לבטל את ההענקה שכן וכפי שצוין, במקרה של תקנת השוק אדם יכול להעביר לאחר גם את מה שאין לו.
מה היא קנייה בתנאי תקנת השוק?
- קנייה בתנאי תקנת השוק דורשת כי הקונה היה תם לב כלומר לא ידע שהמוכר מנסה להעביר את נכסיו בכדי להחביאם מנושיו.
- כמו כן דורשת תקנת השוק כי שולמה תמורה הוגנת כלפי הנכס, כך נכס שהוענק במתנה לא יוכל לחסות בהגנתה של תקנת השוק ואותה ההענקה תתבטל.
החריג השלישי הענקה לאשת המעניק או לילדיו – כאשר אדם מעניק נכס לאשתו או ילדיו שהגיע לחזקתו לאחר הנישואין, ההענקה לא תהיה בטלה אוטומטית.
ביטול ההענקות – מדוע נחוץ לי סיוע משפטי?
ביטולן של ההענקות של החייב יכול לגרום לו לבעיות לא פשוטות, החל בתביעה מול אלו שהוא העניק להם וכעת לאחר הביטול הוא חייב גם להם כספים, וכלה בעונשי מעצר פליליים. בכדי להתגונן מפני הביטול חשוב להיות בקיא ביותר בנושא הסבוך של ההענקות בפשיטת רגל, התגוננות מוצלחת יכולה לחסוך כספים רבים.
לשם התגוננות שכזו יש להיוועץ עם עורך דין מהתחום שיוכל לעזור לכם בהגנה על ההענקות שניתנו עד כעשר שנים ממועד ההכרזה על פשיטת הרגל ולפרוע את החוב שלכם במסגרת הליך פשיטת הרגל בצורה הטובה ביותר.