איחוד תיקים – מבחן יכולת הפירעון של החייב בעת שקילת ההליך
איחוד תיקים הוא תהליך שמטרתו להקל על חייב שיש כנגדו תיקים רבים בהוצאה לפועל ע"י איחודם תוך כדי קביעת זמן סביר ופריסת תשלומים הוגנת להחזרת חובותיו.
את הליך איחוד התיקים ניתן לחלק לשתי חלקים מרכזיים, הראשון הוא הגשת הבקשה (למידע נוסף – איחוד תיקים הגשת בקשה) והשני הוא דיון בבקשה על ידי ראש ההוצאה לפועל.
ראש ההוצאה לפועל יכול להיעתר לבקשתו של חייב או לדחותה על סמך מבחן הידוע בעולם המשפט בשם מבחן יכולת הפירעון.
מהו מבחן יכולת הפירעון בהליכי איחוד תיקים?
מבחן יכולת הפירעון מתפצל לשניים:
שלב 1 – זכות טיעון
מתן זכות טיעון לכל צד, בעניין חוב מסוים. זכות זו היא זכות טיעון רחבה ביותר והיא מאפשרת גם לחייב, גם לנושה וגם לצד ג' שיש לו עניין בחוב לטעון כנגד איחוד התיקים או בעדו כמו כן יאפשר ראש ההוצאה לפועל לכל אלו זכות טיעון כנגד כל טענה שתעלה.
שלב 2 חקירת יכולת (סעיף 67 לחוק ההוצאה לפועל)
במקביל לזכות הטיעון של כלל הנוגעים בדבר יבצע ראש ההוצאה לפועל חקירת יכולת של החייב המבקש איחוד תיקים, במסגרת חקירה זו יבחנו נכסיו של החייב, כלל הזכויות שבידו, הכנסתו החודשית הממשית והכנסתו החודשית האפשרית (באם יעבוד יותר).
לאחר שני שלבים אלו יבחן ראש ההוצאה לפועל את ההתנגדויות ויחליט אם להיעתר לבקשת החייב, ראש ההוצאה לפועל ייעתר לבקשת החייב רק לאחר שהשתכנע כי החייב יכול בהחזרת חובותיו תוך שנתיים עד ארבע שנים, באם לא ישתכנע כך הבקשה תדחה ואז יאלץ החייב לפנות למסלול של פשיטת רגל, או שיוכרז החייב כמוגבל באמצעים עם כל המשמעויות המשפטיות הנלוות להכרזה שכזו.
למידע נוסף בנושא ליחצו: חקירת יכולת
מה קורה לאחר אישור ההחלטה?
לאחר אישור ההחלטה תשלח הודעה לכלל נושי החייב על איחוד התיק ע"י הלשכה שניהלה את חקירת היכולת, ויקבע הסכום החודשי שעל החייב לשלם לשם החזרת חובותיו, סדר החזרת החובות יהיה כמובן כסדר חלוקת חובות לנושים(נושים מובטחים, בעלי דין קדימה, נושים רגילים, בני זוג, חייב).
ערעור על החטלת ראש ההוצאה לפועל בנושא איחוד תיקים
כמובן שקיימת זכות ערעור על החלטת ראש ההוצאה לפועל אולם ערעורים על החלטתו יתקבלו לעיתים מאוד נדירות כך נדחו ערעורים במקרים רבים לדוגמא – רע"א 6379/03 אלי בוחבוט נ' אלי בן שושן ואח' דינים עליון ס"ו 688) הערעור נדחה בביהמ"ש המחוזי, בדיון בעליון נקבע שהערעור אינו מעלה שאלה משפטית ועל כן אין לדון בו.
מקרה נוסף התרחש בפרשת אבו זלאם נ' הממונה על תיק האיחוד – גם שם בחר בית המשפט העליון לא להתערב בהחלטת ראש ההוצאה לפועל ולגיבוי שניתן לה ע"י ביהמ"ש המחוזי.
חשוב לזכור, ולהפנים, כי השפעה על גובה התשלום החודשי מתחילה בהגשת בקשה בדרך הנכונה, דרך שימוש במנגנונים משפטיים במהלך שלב חקירת היכולת וגם מתן מענה מקצועי כנגד טענות הנושים.
לצורך הגעה לתוצאה הכי מוצלחת מבחינתכם יש להתייעץ עם עו"ד לאורך כל שלבי הבקשה כדאיותה ותוצאותיה לגביכם, שכן מדובר בהליך מורכב היכול להשפיע באופן מהותי על גובה התשלום שתאלצו לשלם מידי חודש.