גביית חובות בהוצאה לפועל – כיצד מערכת ההוצל"פ מאפשרת גביית חובות?
מערכת ההוצאה לפועל מאפשרת לבעלי זכות בין מכוח פסק דין ובין מכוח המחאה או שטר, לממש את זכותם כנגד החייב. הליכי ההוצאה לפועל תכליתם אחת היא – אכיפת החיוב והבטחת התשלום לזוכה כאמור.
המחוקק הישראלי, בשורה של דבריי חקיקה, קבע מהם החיובים בגינם ניתן לפנות בבקשה להליכי הוצאה לפועל. בין אלה נמנים פסק דין או החלטה אחרת של בית משפט בעניין אזרחי, פסק דין או החלטה אחרת של בית דין דתי בעניין אזרחי, ערובה שקבע ראש ההוצאה לפועל, החלטה על תשלום הוצאות בעניין שאינו אזרחי, צווים והחלטות שנקבע לגביהם, כי יש לבצעם כמו היו פסק דין וכן שטרות ובכללן שטר משכנתא, המחאות, משכונות ועוד.
למידע נוסף וסיוע של עורך דין הוצאה לפועל התקשרו לטלפון: 03-6093833, או השאירו כאן: יעוץ משפטי
לעומת זאת ראוי לציין, כי לא לגביי כל חיוב ניתן לפתוח בהליכי הוצאה לפועל. להדגים: האוחז בפסק דין כנגד המדינה אינו רשאי לפנות להוצאה לפועל, כך גם בעניין צווי מניעה אשר אכיפתם הינה באמצעות פקודת ביזיון ביהמ"ש ופסקי דין הצהרתיים שאינם כוללים חלק מעשי לביצוע.
בהקשר זה חשוב להדגיש, כי לשכת ההוצאה לפועל אינה ערכאת ערעור. משמע, ההליכים יתייחסו לחלקו הביצועי אופרטיבי של פסק הדין ולא לגופו של עניין.
גביית חוב בהוצאה לפועל – בקשה לביצוע בהוצאה לפועל
חוק ההוצאה לפועל תשכ"ז – 1967 והתקנות הנסמכות אליו, קובעים, בין היתר את עקרי ההליך למימוש זכויותיו של הזוכה.
הליך שכזה, יפתח בהגשת בקשת ביצוע בכל אחת מלשכות ההוצאה לפועל. האגרה המתווספת לבקשה ולהליכי הביצוע, משולמת ע"י הזוכה אולם ברוב רובם של המקרים, מתווספת אל החוב הפסוק. לאחר הגשת הבקשה לביצוע, תומצא לחייב "אזהרה", על מנת שיימלא אחר פסק הדין שניתן נגדו. רק לאחר חלוף פרק הזמן הקבוע בחוק מיום המצאת האזהרה, ניתן יהיה להתחיל בהליכי ביצוע פסק הדין.
פעולות החייב בהליך גביית חובות בהוצאה לפועל
לאחר המצאת האזהרה לחייב, רשאי הוא לנקוט במס' פעולות: לפרוע את חובו ובכך להביא לסיום ההליך, לטעון כי פרע את חובו בעבר, לבקש צו תשלומים לפריסת חובו הפסוק, להתייצב לחקירת יכולת.
פעולות רשם ההוצאה לפועל בהליך גביית חובות
כאמור, לאחר חלוף פרק הזמן הקבוע בחוק מיום המצאת האזהרה, ניתן להתחיל בהליכי ביצוע פסק הדין. במסגרת זו יש ליתן מקום לבקשות שונות של החייב. לדוגמא, ראש ההוצאה לפועל עשוי להיענות בחיוב ובהתקיים התנאים הנקובים בחוק, לבקשת איחוד תיקים של חייב בעל מס' נושים. כמו כן, רשאי הוא להכריז על חייב שאינו מסוגל לעמוד בתשלום החוב, ע"פ סכומי המינימום הקבועים בחוק, כחייב מוגבל באמצעים.
אמצעי אכיפה לגביית חובות בהוצאה לפועל
כלפי חייב שהומצאה לו אזהרה כדין והוא אינו פורע את חובו, עשויים להינקט אמצעים חמורים כגון הזמנה לבירור, צו הבאה המורה על התייצבותו המיידית בפניי ראש ההוצאה לפועל ואף מאסר בשל בזיון ההוצאה לפועל.
בנוסף, עומדת לראש ההוצאה לפועל הזכות להורות על עיקול מטלטלין של החייב, מקרקעין שבבעלותו, נכסיו המצויים אצל צד שלישי, מינוי כונס נכסים על נכס מסוים של החייב, תפיסת נכסיו תוך ביצוע בעין ופינויי מקרקעין ומסירתם לזוכה.
פעולות מיוחדות בהליך גביית חובות בהוצאה לפועל
נדגיש, כי במקרים מיוחדים קבע המחוקק הוראות לגביית חובות שמקורן במשכון ומשכנתא, תביעה על סכום קצוב עד סכום של 50,000 ¤ וביצוע שטר או המחאה שלא נפרעו. הוראות אלה מייתרות את הצורך בפנייה לבית המשפט ומאפשרות לזוכה לפנות ישירות אל לשכת ההוצאה לפועל.
בשל ריבוי הוראות החוק בנושא ההוצאה לפועל, אנו מציעים, כי טרם הגשת בקשת הביצוע או במהלך שלביה השונים, יפנה הזוכה או החייב אל עו"ד המצוי בתחום לבחינת זכויותיו ודרכי הפעולה האפשריות.