אדם אשר עומד נגדו חוב מסוים, חייב לשלמו. זוהי הנחה בסיסית ואפילו מובנת מאליה, אך יש לה חשיבות גדולה מאוד, משום שמסוגלותו הכלכלית של אדם והיכולת שלו לפרוע את החוב, תקבע את המשך הליך ההוצאה לפועל נגדו.
כאשר אדם חושב שאינו יכול לשלם את החוב המדובר, הוא יכול להצהיר בפני ראש ההוצאה לפועל כי הוא אינו יכול לעשות זאת. אך זהו רק הצעד הראשון במשימה: עליו במקרה כזה להוכיח בפני ראש ההוצל"פ מעבר לכל ספק, כי הוא לא מסוגל לשלם את חובו.
ומה קורה כאשר החייב לא הצליח להציג טיעונים משכנעים מספיק? אזי ניתן להסיק כמעט מעבר לכל ספק, כי הוא מנסה להשתמט ולהתחמק מתשלום החוב ותו לא. במקרה כזה, הברירה שנותרת בפני ראש ההוצאה לפועל היא להוציא כנגד הסרבן צו הבאה. זהו מצב בו החייב מוגדר כ'בעל יכולת המשתמט מתשלום החוב'.
ההליכים הדרושים עד להחלטה על הטלת מאסר בפועל
הסדר ברור: נגד החייב מוצאת אזהרה, כאשר לחייב ניתנת האפשרות, תוך 20 יום (או 30 אם מדובר בתובענה) להתייצב לחקירת יכולת, במידה ואינו יכול לשאת בתשלום החוב.
אם החייב אכן נמנע מלהתייצב בפני רשם ההוצל"פ לחקירת יכולת או שנמנע הוא מלהגיש בקשה מתאימה וכן לא שולם בתיק דבר במשך 6 חודשים, רשאי הזוכה להוציא נגדו צו הבאה, אשר יבוצע על ידי משטרת ישראל. מרגע מעצרו, יובא החייב בפני רשם ההוצל"פ.
כאשר הובא סוף סוף החייב בפני רשם ההוצאה לפועל, עליו להציע אפשרויות שונות לפירעון החוב אשר עומד נגדו. רשם ההוצל"פ יכול, באותה הזדמנות:
- להחליט על שינוי תנאי התשלום
- להכריז כי החייב מוגבל אמצעים (על פי חוק הוצאה לפועל)
- לבקש מידע על נכסי החייב, אשר יוותר מצידו על סודיות.
- לדרוש חקירת יכולת לחייב.
אם החייב נמנע מלשתף פעולה גם בשלב זה, יכול להחליט רשם ההוצאה לפועל על שליחתו למאסר מאחורי סורג ובריח.
לפניה אל עורכי דין בנושאי ההוצאה לפועל ללא התחייבות לחץ/י כאן
מאסר בגין בזיון ההוצאה לפועל
אם ביקש כך הנושה, יכול רשם ההוצל"פ להכריז על החייב כמי שביזה את ההוצל"פ, ועל כך לשלוח אותו למאסר בפועל, של עד שבעה ימים. מאסר זה יהיה ללא קשר למאסר שיינתן, אם וכאשר, על הגדרת החייב כמי שמשתמט מתשלום החוב. מאסר בגין ביזיון בית המשפט ייתן רק כאשר החייב כבר הובא בפני ראש ההוצל"פ בעבר, וייכנס לתוקף לפחות 14 יום לאחר ההחלטה, ולאחר שהחייב קיבל על כך התראה רשמית. עד 48 שעות לפני המאסר, יובא החייב שוב בפני רשם ההוצל"פ, אשר יכול להחליט על קיצור המאסר או ביטולו.
כללים ותקנות לגבי חייב שנשלח למאסר
- כל מאסר בגין חוב יקוצר או יבוטל אם החייב פרע את חובו
- כך נכון גם לגבי מי שהעמיד ערבות או עמד בכל התחייבות אחרת, לשביעות רצונו של ראש ההוצל"פ.
- אורך המאסר לא יעלה בכל מקרה על 30 ימים רצופים, גם אם נגד החייב עומדים מספר צווי מאסר.
- חייב יר?צה מאסר נוסף רק 30 יום לאחר שהשתחרר מהמאסר האחרון שביצע
- חייב לא ייאסר יותר מפעם אחת בגין אותו חוב.
- לאחר שחרורו, יקבל החייב מסמך ובו כל פרטי המאסר.
- בגין חוב שנוצר מאי תשלום מזונות, יכול ראש ההוצאה לפועל לשלוח את החייב לתקופת מאסר של עד 21 ימים, גם ללא חקירת יכולת או תצהיר.
חשוב לדעת: לא ניתן להגיש תביעה נגד רשם ההוצאה לפועל, בכל הקשור לעוולות שביצע, לכאורה, בעת מילוי תפקידו.