חדלות פרעון היא העילה הרווחת ביותר לפירוק חברה, אך ישנן מספר עילות נוספות שכדאי להכיר, כשבין היתר מדובר במקרים שבהם ישנו חשד סביר לכך שהחברה מהווה סכנה לביטחון המדינה או שמטרת ההקמה של החברה לא הייתה חוקית.
במאמר שלפניכם נדון במקרים שבהם הפירוק לא נכפה על החברה, כפי שקורה במצבים שבהם החברה חדלת פרעון, אלא במקרים שבהם הפירוק הוא יוזמה של החברה – פירוק מרצון.
במקרים שבהם החברה מעוניינת להתפרק בזמן שהיא בעלת כושר פרעון, כלומר מסוגלת בהחלט לשלם את החובות שצברה תוך שנה לכל היותר מתחילת הליך הפירוק, בדרך כלל מדובר ביוזמה של בעלי המניות.
הכוונה היא לכך שבעלי המניות של חברה פרטית אשר ברצונם לסיים את פעילות החברה ומחיקתה מרשם החברות. ישנה אפשרות נוספת של פירוק מרצון, שכן החברה יכולה להתפרק מרצון גם אם היא לא בעלת כושר פרעון. במקרה הזה, נקרא ההליך: פירוק מרצון על ידי נושים.
במאמר שלפניכם, נפרט אודות הליך פירוק מרצון על ידי בעלי המניות וזאת במקרים שבהם החברה בעלת כושר פרעון וללא חובות.
לפני שנפתח בדברים, נציין כי ישנו מסלול מקוצר של פירוק חברה מרצון, המתאים לחברת יחיד בעל כושר פרעון (חברה בעלת מעט נכסים, עם בעל מניות אחד המכהן במקביל כדירקטור יחיד), בו לא נעסוק במאמר זה.
פירוק חברה מרצון שלב 1 – הגשת התצהיר
הליך פירוק מרצון על ידי בעלי המניות הינו בעל שלושה שלבים, על מנת להתניע את התהליך, יש להגיש לרשם החברות תצהיר ערוך כדין הנקרא: "תצהיר כושר פרעון".
במסגרת תצהיר כושר הפירעון, כלל הדירקטורים המכהנים בחברה או רובם, מצהירים שבדקו בצורה יסודית את המצב העסקי של החברה והחליטו כי יש באפשרות החברה לשלם את כל החובות שצברה תוך שנה אחת לכל היותר לאחר תחילת הפירוק שלה.
לאחר הגשת התצהיר, רשם החברות ישלח אישור על כך שקיבל לידיו את התצהיר וישלח הוראות מסודרות בנוגע להמשך הליך הפירוק.
פירוק חברה מרצון שלב 2 – כינוס אסיפה כללית
לא יאוחר מחמישה חודשים לאחר שההודעה על קבלת ותקינות התצהיר תתקבל מרשם החברות, יכנסו בעלי המניות אסיפה כללית של בעלי המניות. במסגרת האסיפה יקבלו בעלי המניות החלטה בנוגע לפירוק החברה וכן ימנו מפרק לחברה.
פירוק חברה מרצון הוא הליך שונה מפירוק חברה על ידי בית המשפט, שכן במקרה הזה בעלי המניות בוחרים את המפרק ולא בית המשפט. לאחר קבלת ההחלטה יש לשלוח לרשם החברות הודעה רשמית בנוגע למינוי המפרק, שתכלול את שמו המלא, כתובתו ומספר תעודת הזהות שלו. כמו כן יש לציין בהודעה את מועד קבלת ההחלטה ואת דבר הסכמתו לכהן בתפקיד.
פירוק חברה מרצון שלב 3 – כינוס האסיפה הסופית
לאחר שהמפרק יסיים את תפקידו, עליו לכתוב דו"ח מסודר ומפורט שבו יסביר כיצד התנהל הפירוק ומה בדיוק נעשה בנכסי החברה. דו"ח זה, הנקרא "דו"ח סופי", יוצג במסגרת אסיפה כללית שאותה יזמן המפרק. אסיפה זו היא האסיפה הסופית והמפרק יזמן אותה באמצעות פרסום ברשומות. לאחר שהאסיפה תאשר את הדו"ח הסופי, על המפרק לשלוח לרשם החברות את הדו"ח הסופי ולצרף אליו מספר מסמכים נוספים, כשבין היתר מדובר בהודעה על אישור הדו"ח באסיפה וצילום הפרסום בדבר כינוס האסיפה הסופית ברשומות.
על פניו מדובר בתהליך לא מורכב במיוחד, אך למעשה ישנם לוחות זמנים שאין לחרוג מהם ופרוצדורות ספציפיות שיש לבצע. אי לכך, הליך פירוק מרצון יש לבצע אך ורק בליווי עורך דין מקצועי העוסק בתחום.
למה לבחור במשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ-15 שנים בדיני חברות וליטיגציה מסחרית מורכבת. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון, פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.