חייב שנפתחו נגדו מספר תיקים בהוצאה לפועל, יכול בנסיבות מסוימות להגיש בקשה לאיחוד חובות (איחוד תיקים). הבקשה מוגשת ללשכת ההוצאה לפועל שבה מתנהלים רוב התיקים (במקרה שבו התיקים מתנהלים בלשכות שונות כמובן) ואם הבקשה מתקבלת, ניתנת לחייב האפשרות לשלם את חובותיו בצורה מרוכזת.
הכוונה היא לכך שמדי חודש על החייב להעביר תשלום קבוע לתיק חדש (שנקרא מטבע הדברים, "תיק האיחוד") שממנו עוברים התשלומים לתיקים השונים. התשלום מועבר לכל תיק בהתאם לנתח היחסי שלו מהחוב הכולל: אם למשל סך החובות הוא 50,000 ₪ ואחד מהתיקים עומד על 25,000 ₪, הרי שאם נקבע שעל החייב לשלם לתיק האיחוד מדי חודש 1,000 ₪, לתיק זה יועברו 50% מהתשלום, היינו 500 ₪.
חשוב להבין כי עצם הגשת הבקשה לא גורמת להפסקת ההליכים (עיכובהליכים) המתנהלים נגד החייב באופן אוטומטי אלא רק לאחר שתינתן ההחלטה בבקשה גופה ע"י רשם ההוצאה לפועל.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 17 שנים בליווי חייבים וזוכים בהליכי הוצאה לפועל. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 03-6093833 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.
באילו מקרים הבקשה לאיחוד חובות תידחה?
ישנם חייבים רבים הסבורים כי בקשתם לאיחוד חובות תתקבל ללא כל קושי וללא קשר לנסיבות, אך מדובר בתפישה שגויה. למעשה ישנה שורה ארוכה ביותר של מצבים שיגרמו לפסילה של הבקשה על ידי רשם ההוצאה לפועל. להלן כמה מהם על קצה המזלג:
- מסירה של פרטים כוזבים – החייב מסר פרטים כוזבים במסמכים שצירף לבקשה לאיחוד תיקים או בבקשה עצמה, במהלך חקירת היכולת שלו או בתצהיר.
- הסתרת מידע – החייב לא פירט את כל חובותיו בצורה מלאה או לחילופין לא המציא או גילה את מלוא המידע על הנכסים שבבעלותו.
- גילוי הוצאה כספית משמעותית שאינה הכרחית – לאחר שהוגשה הבקשה החייב הוציא כספים או קיבל על עצמו חיוב כספי שלא לצרכים חיוניים או לצורך ייצור של הכנסות שמהן הוא אמור לפרוע את החובות שלו (רכישת רכב חדש לבנו או הרחבת הדירה למשל).
- אי עדכון על פתיחת תיק נוסף – אם לאחר שהוגשה הבקשה לאיחוד חובות, נפתח תיק נוסף בהוצאה לפועל נגד החייב, עליו להודיע על כך בכתב ובצורה מסודרת לרשם ההוצאה לפועל שמטפל בבקשה, מיד לאחר שנודע לו הדבר. אי גילוי המידע בהחלט מהווה עילה לדחיית הבקשה.
- בעקבות תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל – במידה והצעת החייב לתשלום למעשה "תנציח" את החוב (לדוג': חוב במאות אלפי ₪ ומאידך יכולת החזר חודשית מינורית של החייב שלא תכסה את הריביות – בפועל החוב רק יעלה) רשם ההוצאה לפועל רשאי לסרב לאחד את התיקים וליידע את החייב בדבר האפשרות לגשת להליך פשיטת רגל.
מהם החסרונות של איחוד חובות?
במסגרת הליך של פשיטת רגל ניתן להסדיר באופן מרוכז את רוב הסוגים של החובות, אך במסגרת הליך איחוד חובות, ניתן לאחד רק תיקים מסוימים. זהו למעשה החיסרון המרכזי של הליך איחוד חובות, שכן בין היתר לא ניתן להסדיר באמצעותו תיקי מזונות, תיקי שטרות שהוגשה בהם התנגדות לביצוע שטר אך עדיין לא הוכרעה ההתנגדות על ידי בית המשפט ותיקי הוצאה לפועל שאינם תיקים כספיים (משכנתא, מימוש משכון, צו עשה ועוד).
מעבר לכל זה, בהליך איחוד תיקים החייב יצטרך לפרוע את כל חובו (עד השקל האחרון) ולא יהיה באפשרותו לזכות בהפטר. זאת בניגוד כמובן להליך של פשיטת רגל, שבו לרוב קיימת האפשרות לקבלת הפטר.
מהם היתרונות של איחוד חובות?
היתרון המרכזי של איחוד חובות בא לידי ביטוי בכך שהפיקוח על התנהלות החייב הרבה פחות הדוק "ופולשני" בהשוואה לפיקוח בהליך פשיטת רגל. כך לדוגמה, בהליך פשיטת רגל, החייב צריך למסור נתונים באופן שוטף בנוגע למצבו הכלכלי וישנו אף מנהל מיוחד שתפקידו לפקח על התנהלותו. כמו כן הליך איחוד תיקים מאפשר להסדיר גם חובות קטנים יחסית, שלא מצדיקים את הסדרתם בדרך של פשיטת רגל. החסרונות – במקרים שבהם לחייב יש נושים שהם גופים פיננסים גדולים (בנקים/חברות אשראי) שהריבית על החוב גבוהה, להבדיל מחוב בגין שטר חוב או שיק, בד"כ התשלום לא יכסה את הריביות. או אז ללא אקט יזום של החייב לסיום התיק (הסדרים מול הנושים או פניה להליך פשיטת רגל) למעשה החוב לא ימחק לעולם.
מחפש עורך דין לאיחוד חובות?
משרד עו"ד דורה כהן ויצמן ושות' יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ-17 שנים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 03-6093833