התנהלות בלתי ראויה של גופי ורשויות השלטון עשויה להסב נזקים והפסדים משמעותיים למי שנפגע ממנה.
אמנם, אחד המאפיינים של הליך פשיטת רגל הוא פיקוח אדוק של בית המשפט, אשר מצמצם לכאורה את האפשרות להתנהלות לקויה, אולם רשלנות עלולה להתקיים בהליך זה כמו גם בהליך הוצאה לפועל.
בשני המקרים הנתבעת תהיה מדינת ישראל, משום שמערכת הוצאה לפועל ובתי המשפט מופעלים על ידי עובדיה של המדינה ומטעמה.
כללי הסמכות העניינית והמקומית אשר חלים על תביעה נגד רשות שלטונית דומים בחלק מהמקרים לכללים הנהוגים בתביעות אזרחיות אחרות, ולכן יחולו בנסיבות אלה תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984.
מסיבה זו, תביעה עד לגובה 2,500,000 שקלים תוגש לבית משפט השלום, בעל הסמכות המקומית הרלבנטית.
לחץ כאן לקריאה בנושא: תביעה בגין רשלנות מקצועית בגביית שיקים
מעוניין להגיש תביעה נגד לשכת הוצאה לפועל? חייג חינם: 1-800-800-891
תשלומי ריבית בתיקי הוצאה לפועל
עם קבלת אזהרה על פתיחת תיק הוצאה לפועל נדרש החייב לשלם את חובו במלואו או לחילופין להתייצב בלשכת ההוצאה לפועל בתוך תקופת האזהרה לצורך קיום חקירת יכולת בפני הרשם, על מנת שיקבע צו תשלומים עבור החייב.
הטעם לכך הוא שמרגע פתיחת התיק צוברת קרן החוב ריבית פיגורים על העיכוב בתשלום, זאת בנוסף לריבית הרגילה.
הפרשי הצמדה וריבית צמודה בשיעור של עד 5% ייקבעו בהתאם לחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א – 1961.
שיעור הריבית הרגילה נקבע על ידי בית המשפט לפי שיקול דעתו החל מרגע יצירת העילה או הגשת התביעה ועד למועד מתן פסק הדין או מועד אחר שנקבע לתשלום החוב, לפי המאוחר מבין השניים.
ראשיתה של ריבית פיגורים לעומת זאת הינה ביום הפירעון וסיומה במועד התשלום בפועל.
ריבית פיגורים הינה ריבית גבוהה יחסית אשר כוללת גם רכיב חינוכי על כך שהחוב לא נפרע מרגע שניתן פסק הדין על ידי בית המשפט.
האם לשכת הוצאה לפועל קריות התרשלה בטיפול בתיק?
שופט בית משפט השלום בקצרין פסק לאחרונה פיצויים לחייב על סך 53,000 שקלים, בגין נזק ממוני ולא ממוני שנגרם לחייב כתוצאה מרשלנות לשכת ההוצאה לפועל בקריות.
בשנת 1999 נפתח נגד החייב תיק הוצאה לפועל על ידי בנק דיסקונט. ב 2002 החליט החייב להפקיד סכום של 20,000 שקלים על חשבון החוב בתיק האמור ואילו פקידי ההוצאה לפועל הפקידו את הכסף בתיק נוסף שנפתח על שם החייב על ידי בנק לאומי.
בעקבות כך תפח החוב בתיק לטובת בנק דיסקונט ולכן החליט החייב לתבוע את לשכת הוצאה לפועל קריות על סך 100,000 שקלים בגין הנזקים שנגרמו לו.
עמדת המדינה ופסיקת בית המשפט
המדינה המייצגת את הנתבעת גרסה, כי לא היתה התרשלות בהתנהלות העובדים בלשכת ההוצאה לפועל קריות, משום שהכסף שהופקד הוביל לסגירת תיק נוסף על שם החייב. נטען, כי היה על החייב לבדוק לאחר מעשה שהכסף אכן הועבר לתיק הנכון.
בית המשפט ביקר את התנהלות לשכת ההוצאה לפועל ואת טענת המדינה בעניין רשלנות התובע.
כבוד השופט מרדכי נדל אשר דן בתיק קבע, כי לא חלה על התובע חובה לאמת את נכונות ההפקדה נוכח החזקה לפיה פעולות השלטון תקינות ופסק, כי כל קביעה אחרת תהווה סתירה להגנה על תפקודם של עובדי הציבור במדינה.
חשיבות קבלת סיוע משפטי
בכל חשד להתנהלות רשלנית של לשכת הוצאה לפועל מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורך דין הוצאה לפועל, אשר יבחן את נסיבות המקרה ויכריע האם ארעה התרשלות המצמיחה עילת תביעה נגד מערכת ההוצאה לפועל.
לחץ לקריאה אודות לשכות הוצאה לפועל נוספות בארץ:
מעוניין להגיש תביעה נגד לשכת הוצאה לפועל? חייג חינם: 1-800-800-891