חובות שצבר אדם בחייו אינם נמחקים במותו אלא עוברים הלאה, כנטל על העיזבון.
משכנתא היא הלוואה כספית בתמורה לשעבוד בטוחת נכס המקרקעין.
ביטוח חיים למשכנתא מבטיח את החזר יתרת ההלוואה למלווה במידה והלווה נפטר, על מנת להימנע מפתיחת הליכי הוצאה לפועל נגד יורשי הנפטר בגין הלוואת המשכנתא שלקח בחייו.
ביטוח זה הינו נפרד מביטוח הנכס, אשר נועד למקרים בהם הנכס ניזוק.
לחץ כאן לקריאה בנושא אחריות היורשים לפירעון חובות
נקלעת להליכי הוצאה לפועל בגין חוב משכנתא? חייג חינם: 1-800-800-891
האם הבנק אחראי לביטוח המשכנתא?
בית משפט השלום בתל אביב דן לאחרונה בתביעה שהוגשה נגד בנק לאומי למשכנתאות, על כך שלא כיסה ביטוח להלוואת משכנתא.
מצב דברים זה הוביל לצבירת חובות אצל יורשי הלווה לאחר מותו ולפתיחת הליך הוצאה לפועל נגדם. במקביל, נתבעו גם חברות הביטוח מגדל והפניקס.
לפי כתב התביעה, לאחר פטירת הלווה ביקשה התובעת מבנק לאומי, אשר ערך את ביטוח החיים של המנוח בחברת הביטוח מגדל, לפרוע את המשכנתא על ידי ביטוח החיים, אולם להפתעתה התגלה שלמנוח אין את הכיסוי הנדרש.
בעת נטילת המשכנתא אשר מורכבת בחלקה מכספי הזכאות, בוצע ביטוח חיים כמתחייב מהוראות משרד האוצר והבנק. אולם, הביטוח היה חסר שכן בבנק לא ביטחו את כל הסכום בשל המענקים הנהוגים בערי הפריפריה.
עוד התברר, כי המנוח שהתגרש מאשתו העביר את הביטוח לחברת הפניקס שלא בידיעת גרושתו אשר ביטלה את הפוליסה, כך שהמנוח נותר ללא ביטוח חיים.
מכתב התביעה מצטייר, כי הבנק ידע על העברת הפוליסה אך לא הודיע על כך לערבים או לאישה וחברת הביטוח הקודמת לא שלחה התראות כנדרש על הביטול.
חברת הביטוח החדשה הודיעה אמנם על ביטול הפוליסה אך המכתבים לא הגיעו לידיעת התובעים שכן נשלחו לכתובת הדירה שנרכשה, אשר בה לא התגורר איש מהם מעולם.
עם זאת, הפניקס הודיעה לבנק כי הוא יכול לשלם פרמיה חודשית כדי להמשיך את ביטוח החיים.
טענות הצדדים
לטענת התובעים, הבנק היה צריך לדאוג לכיסוי הביטוחי כבר כשנודע לו על ביטול ביטוח החיים ולחייב את הלווים בכך, משום שלא מוקנה למוסד הבנקאי שיקול דעת להותיר משכנתא שאינה מבוטחת.
במקביל נטען, כי הבנק חב חובת זהירות מוגברת כלפי הלווים והערבים וכי היעדר ההתערבות מצד הבנק עולה כדי התנהלות רשלנית.
חברות הביטוח טענו מנגד, כי על התביעה חלה התיישנות משום שהוגשה בחלוף שלוש שנים מתאריך הפטירה ולכן, לפי חוק חוזה ביטוח, התשמ"א – 1981 אין מקום לפיצוי.
בתגובה לכך מסרו התובעים, כי תקופת ההתיישנות האמורה חלה רק על היחסים שבין החברה למבוטח ולא לגבי היחסים שבין החברה לערבים ולכן התביעה טרם התיישנה.
הבנק טען להיעדר יריבות בינו ובין התובעים, משום שלא חלה עליו אחריות כלשהי לביטוח החיים אשר מוטלת על חברות הביטוח. בנוגע לתגמולי הביטוח נטען, כי הבנק זכאי לקבלם ולזכות את חשבונו של הנפטר בהם.
בית המשפט טרם קיים דיון בסוגיה זו. לצד ההליכים האמורים הוגשה בקשה לפריסת החוב לוועדות משרדי האוצר והשיכון, אשר בגינה נאלץ הבנק לעכב את מכירת הדירה.
לחץ כאן לקריאה בנושאים:
מיצוי הליכי גבייה לפני פניה לערבים
פתיחת חשבון בנק חדש בהליכי הוצאה לפועל
נקלעת להליכי הוצאה לפועל בגין חוב משכנתא? חייג חינם: 1-800-800-891