מטבע הדברים רבים המקרים בהם במסגרת הליך הוצאה לפועל מתעורר הרצון אצל מי מהצדדים להליך: החייב, הזוכה היחיד בתיק, אחד או כמה מן הזוכים – במצב של איחוד תיקים, לפעול על מנת לשנות, לעיתים אף לקבוע מחדש לחלוטין, את סכום החוב נשוא ההליך.
מצבים כאלה עשויים להתעורר כאשר מתברר למי מן הצדדים כי יש הבדל ביין הסכום שאותו הם תופסים כנכון וביין זה שנתבע במסגרת ההליך. כמו כן יתכנו מצבים בהם התקבל פסק דין בערכאת ערעור לפיה, לפחות לדעת מי שבכוונתו לדרוש את תיקון סכום החוב, משתנה הסכום המקורי שנתבע כאשר נפתח הליך ההוצאה לפועל לאכיפת פסק הדין המקורי.
במאמר זה נסקור כיצד ניתן לפעול על מנת להביא לשינוי או תיקון סכום החוב בהליך הוצאה לפועל, באילו מקרים צפוי כי מהלך שכזה (לשינוי סכום החוב) יצלח, מתי דרושה בדיקה והתאמה של סכום החוב על ידי רואה חשבון, מהי סמכות רשם ההוצאה לפועל לקבוע שינויים בסכום החוב בהליך בשל הפרשי הצמדה וריבית, מה היקף סמכותו של ראש ההוצאה לפועל להורות על שינוי החלק מסכום החוב הכולל שנקבע לכיסוי שכר טרחת עורך דין ועוד.
הגשת בקשה לראש ההוצאה לפועל לשינוי או תיקון סכום החוב
תהה הסיבה בגינה מחליט אחד הצדדים להליך כי סכום החוב הקבוע בהליך ההוצאה לפועל אינו הסכום הנכון וכי ברצונו לפעול על מנת לתקנו או אף להביא לביצוע הערכה מחודשת לגמרי לגבי גובהו האמיתי. כדי לממש שינוי או תיקון חוב בהליך הוצאה לפועל יהיה עליו לפנות בבקשה כזו לראש ההוצאה לפועל בה מתנהל ההליך.
במקרה של איחוד תיקים יש לשים לב כי ניהול ההליך המאגד את כלל התיקים כנגד החייב עבר ללשכת ההוצאה לפועל בה נפתחו כנגדו רוב התיקים.
קבלת הבקשה לשינוי או תיקון סכום החוב בהליך הוצאה לפועל
במשך השנים נדרש בית המשפט לפסוק פעמים רבות האם בקשות חייבים / זוכים לעדכון סכום חוב נשוא הליך הוצאה לפועל נעשו כדין וכן האם המשך ההליכים שנבעו מבקשה שכזו בוצעו לפי הדרך המוגדרת בחוק ובפסיקה. מפסיקות אלה עולה כי לרוב שינוי או תיקון סכום החוב יכול שיעשה כאשר נתקבל פסק דין של ערכאת ערעור על פסק הדין המקורי בגינו נפתח הליך ההוצאה לפועל.
הגשת הבקשה והשינוי עצמו יחשבו על פי דין אם ימצאו תואמים את הנחיות פסק הדין החדש.
בדיקה והתאמה של סכום החוב על ידי רואה חשבון
ראש ההוצאה לפועל יכול לדרוש לקבל חוות דעת של רואה חשבון שיחשב את יתרת החוב הנכונה. ישנם תנאים מקדמיים לפני שיוכל ראש ההוצאה לפועל להפעיל סמכות זו, כגון קביעה ברורה של סכום הריבית (במידה ויש אי בהירות בנקודה זו), אשר רק לאחר שיתקיימו יהיה בסיס לבצע את התחשיב החשבונאי.
כדי לערער על חוות דעת כזו שקיבל ראש ההוצאה לפועל מאת רואה חשבון יהיה צורך להביא חוות דעת נוגדת מאת רואה חשבון מטעם הצד המבקש לערער.
סמכות רשם ההוצאה לפועל לשנות סכום חוב
במסגרת חוק ההוצאה לפועל (סעיף 81א(ד)) ניתנת לרשם ההוצאה לפועל הסמכות להפחית הפרשי הצמדה וריבית. סמכות זו מוגבלת לתקופה שקדמה לפתיחת התיק. כדי לזכות בהפחתה כזו על החייב לפנות בבקשה לרשם ועליו לעשות זאת רק במידה ונתקיימו "טעמים מיוחדים" (כמוגדר בפסיקה).
שינוי או תיקון סכום החוב בהוצל"פ בשל הקטנה / הגדלה של שכר טרחת עורך דין
בחוק ההוצאה לפועל מוקנית לראש ההוצאה לפועל סמכות נרחבת לקבוע תעריפים נמוכים / גבוהים של שכר טרחת עורך דין וזאת בהתאם לתעריף המינימאלי המומלץ (על פי המקובל בשוק באותה עת).
בגלל אופיים המורכב של חישובים חשבונאיים המוכפלת פי כמה כאשר מדובר בסכום שהינו נתון במחלוקת מתעורר לא פעם הרצון אצל מי מהצדדים להליך לפעול לשינוי או תיקון סכום החוב בהליך הוצל"פ. רק בעזרת טיפול מקצועי של עורך דין המצוי בתחום ניתן להבטיח כי תנוצל האפשרות להביא לשינוי סכום החוב במידה וזו אכן קמה לנו.