ביום 18.3.2014 פורסמה הצעת חוק לתיקון מספר 43 בחוק ההוצאה לפועל. להלן התייחסות לעיקרי ההצעה ולדברי ההסבר.
הצעת החוק מעגנת את ביטול המאסר האזרחי במסגרת תיקיי הוצאה לפועל שלא מסוג מזונות, ומציעה להקים מאגר ממוחשב ופתוח לציבור של חייבים המשתמטים מתשלום חובותיהם (בדומה למאגר הקיים דהיום של חייבים "מוגבלים באמצעים").
בהמשך לתיקון מס' 29 משנת 2008 התיקון המוצע מבטל את האפשרות להטיל עונשי מאסר בהליכי ההוצאה לפועל.
חייג/י חינם לשיחה עם עורך דין: 1800-800-891
בהתאם לחוק היסוד כבוד האדם וחירותו מוצע כי לא יוטלו עונשי מאסר לשם אכיפה/ענישה של חובות אזרחיים.
במקביל מוצע לנהל מרשם של חייבים בעלי יכולת המשתמטים מפירעון חובותיהם, ולאפשר דרכים נוספות לקבלת מידע על מספר הטלפון של החייב.
מידע על מספר טלפון של חייב
במסגרת התיקון רשם ההוצאה לפועל יהיה רשאי להורות לספק תקשורת למסור לעובדי מערכת ההוצאה לפועל ולשם יצירת קשר עם החייב וגביית החוב מידע בדבר מספרי טלפון נייד / נייח של החייב.
מידע זה לא יועבר לזוכה ואך ישמש את עובדי ההוצאה לפועל בלבד (ככל הנראה, במסגרת פעילותם בתיקי מזונות ותיקים במסלול המקוצר בלבד).
עדכון כאשר חייב שב לישראל
לפי התיקון המוצע, רשם ההוצאה לפועל ו/או מערכת ההוצאה לפועל תוכל לקבל עדכון בזמן אמת, כאשר חייב המצוי בחו"ל שב ארצה, והמידע יועבר ממרשם האוכלוסין, כאשר כיום מועבר מידע לגבי כניסות ויציאות של החייב בלבד.
המידע הנ"ל יועבר לזוכה ויאפשר לו לפעול לשם המצאת טופס אזהרה לזוכה ו/או לפעול כנגד החייב בהתאם לדין.
בעניין זה צפוי כי הזוכה מיד יעתור להטלת מגבלות על עזיבת החייב את הארץ, והיה רצוי כי התיקון יתייחס גם לעניין זה.
לפי המוצע המידע יינתן רק בחלוף 45 מהמצאת האזהרה לחייב ורק כנגד חייבים המשתמטים מתשלום חובם, ואולם ככל והסעיף יסייע לזוכים להמציא את האזהרה לחייבים שנמלטו לחו"ל, יתכן ויש להסיר מגבלה זו.
הקמת מרשם של חייבים בעלי יכולת המשתמטים מתשלום חובות
גופים העוסקים בחייבים חדלי פירעון מבקשים, ובכלל זאת, לשכת ההוצאה לפועל וכונס הנכסים הרשמי
מבקשים להבחין בין בעלי חוב אשר ידם קצרה מלפרוע את חובם, בשל מצוקה כלכלית ו/או מתוך עוניים ונסיבות חייהם הקשים לבין חייבים שהם כן בעלי יכולת לסלק את החוב או שיעורים הימנו אך מתחמקים מלעשות כן.
על הקבוצה השנייה הדין מתיר להפעיל לחץ, סנקציות ואמצעי ענישה ואכיפה: הגבלות, עיקולים, וזאת על מנת לאלצם לפעול לכיסוי החוב או לכל הפחות לכסות חלק מן החוב.
אשר על כן, מוצע לנהל מרשם של חייבים המשתמטים מתשלום חובם, הן להקל על ההבחנה בין שתי הקבוצות והן על מנת להזהיר את הציבור.
כמו כן, זוכים יוכלו להעריך מראש, טרם פתיחת תיק, מהם סיכויי הגבייה מהחייב.
רישום שם החייב במרשם יעשה בתנאים הקיימים כיום לנקיטת הגבלות נגד חייב, וזאת כאשר לא ניתן הסבר סביר לאי תשלום החוב ו/או החייב לא המציא מסמכים לבחינת יכולתו הכלכלית ורק בחלוף 6 חודשים מהמצאת האזהרה, ובחובות מעל 2,500 ¤ בלבד, וזאת מדברי ההסבר לשם פגיעה מידתית בחייב.